Foto: Shutterstock

Veikalu plauktus un tirgus letes pārpludinājis košais aizjūru auglis hurma, kas ir arī ļoti veselīgs. Hurma ir bagātīgs ogļhidrātu avots, kā arī satur daudz šķiedrvielu, kas palīdz regulēt cukura līmeni organismā, turklāt hurma pat palīdz pat cīņā pret saaukstēšanos. Lūk, daži padomi, kas palīdzēs to izmantot efektīvi arī veselības uzlabošanā.

Par hurmu tiešām var teikt, ka tas ir sezonāls auglis un veikalos pieejams tikai no oktobra beigām līdz februārim. Tā dzimtene meklējama Āzijā - Ķīnā. No turienes hurma sāka izplatīties Austrumāzijā un tālāk uz Japānu, un tikai 19. gadsimtā amerikāņu ģenerālis Metjū Perijs aizveda japāņu hurmas stādus uz Ziemeļameriku. Pamazām japāņu hurma sāka izplatīties pārējā pasaulē - Brazīlijā, Kaukāzā, Itālijā, Spānijā, Ēģiptē, Centrālajā un Dienvidamerikā. Šodien tā jau vairs nav viena veida hurma, bet gan dažādas šķirnes. Vairāk par hurmas šķirnēm un paveidiem lasiet šeit.

Foto: Shutterstock

"Hurma ir vērtīgs minerālvielu avots – tajā ir nātrijs, kālijs, dzelzs, kalcijs, fosfors un vitamīni, galvenokārt C un B grupas. Hurma satur diezgan daudz balastvielu, tās neļauj pārāk ātri uzsūkties augļu cukuriem, tādējādi radot balansu un nekaitējot organismam. 100 grami hurmas satur no 70 - 100 kcal. Jo saldāka hurma, jo vairāk tajā kaloriju. Viena hurma sver no 300 līdz 500 gramiem, tātad vienā auglī ir vismaz 210 kcal (aptuveni tikpat, cik vienā banānā – 250 kcal vai lielā ābolā – 150 kcal)," skaidro Līga Balode, "OnPlate" uztura speciāliste.

Pateicoties lielajam vitamīnu saturam, hurma ir ļoti noderīga imunitātes stiprināšanai. Regulāra hurmas lietošana uzturā ļaus atvairīt saaukstēšanos un dažādas ar auksto laiku saistītas saslimšanas, tostarp palīdzēs organismam cīņā ar gripas vīrusiem. "Ja tomēr gadās saķert nepatīkamu saaukstēšanās vīrusu, var samaisīt sulu, kas izspiesta no vienas hurmas, ar trīs ēdamkarotēm ūdens un ar šo šķīdumu skalot kaklu. Tas neļaus vairoties sliktajām baktērijām, mazinās sāpes kaklā un apturēs klepu," pārbaudītu tautas medicīnas recepti iesaka laikrakstā "Latgales Laiks".

Tāpat hurmas iesaka ēst cilvēkiem, kas sirgst ar sirds un asinsvadu saslimšanām, jo, kā jau minēts, to sastāvā ir liels daudzums kālija, kas tik ļoti nepieciešams normālai sirds darbībai. Tāpat hurma satur lielu daudzumu dzelzs, tāpēc ir ļoti vērtīga anēmijas jeb mazasinības ārstēšanā un profilaksē. Ja organismā trūkst dzelzs, ir pazemināts hemoglobīns, tad būtu vēlams divas reizes dienā izdzert pa 50 – 100 ml hurmas sulas.

Savukārt hurmā esošais vērtīgais magnijs palīdz izvadīt no organisma nātrija sāļus. Tas pasargā no akmeņu veidošanās nierēs. Tāpat šajā auglī ir antioksidanti, kas palīdz izvairīties no ļaundabīgiem audzējiem. Vai zināji, ka hurmu īpaši iesaka ēst smēķētājiem, lai stiprinātu organisma aizsargspējas un tādējādi pat, iespējams, izvairītos no onkoloģiskām slimībām?

Foto: Shutterstock

Tomēr, vai var būt gadījumi, kad oranžā hurma skādē pašsajūtai? Izrādās, ka var. Hurma satur tanīnus, kas ir atbildīgi par tās īpaši savelkošo garšu. Jo zaļāka ir hurma, jo vairāk tajā ir tanīnu. "Tie kuņģī reaģē ar kuņģa sulu un veido lipīgu masu, kas savieno auga nesagremojamās daļas - šķiedrvielas, miziņas, sēkliņas vienā "klucī" un spēj aizsprostot gremošanas sistēmu. Kas par to varētu liecināt? Sāpes vēdera rajonā, slikta dūša, vemšana. Šādi gadījumi gan visbiežāk novērojami reģionos, kur hurma aug. Vieglākos gadījumos palīdzēt var, piemēram, tāds vienkāršs līdzeklis kā kola, kas sašķeļ veidojumus. Grūtākos gadījumos līdzēs tikai ķirurģiska iejaukšanās. Hurmu uzturā jālieto ar mēru, un neiesaka to ēst tukšā dūšā, " skaidro Balode.

Turklāt, ja svētkos ēdīsiet hurmas, tās noteikti nedrīkst dot mājas mīluļiem, jo augļa sēkliņas suņiem var izraisīt tievās zarnas iekaisumu. Tāpat, līdzīgi kā cilvēkiem, arī dzīvniekiem tās var izraisīt zarnu nosprostojumu. Par citiem suņiem kaitīgiem ēdieniem lasiet šeit.

"Taču vienam līdz diviem hurmas augļiem dienā būs tikai veselību stiprinošā ietekme,"rezumējot par to, vai cilvēkiem vajadzētu ēst hurmas, saka uztura speciāliste.

Lūk, daži ieteikumi, kā labāk celt galdā hurmu.

Medaini saldā hurma – kā nopirkt vislabākos augļus un ko pagatavot

Foto: Shutterstock

Ja veikalu plauktos starp augļiem parādījušās oranžās un saulainās hurmas, ir skaidrs – tuvojas ziema un tās gaidītākie svētki. Hurmas sezona parasti sākas novembrī un noslēdzas janvārī vai februāra sākumā, tāpēc šie augļi jābauda ar steigu, kamēr vēl ir. Kā nopirkt vislabākās hurmas un ko darīt, ja sanācis tikt pie cietākiem augļiem?

Lasīt vairāk

Rudenīgi hurmas salāti ar kazas sieru un mandelēm

Foto: Shutterstock

Šie atsvaidzinošie salāti ir lielisks veids, kā visā krāšņumā izbaudīt saulainās un sulīgās hurmas sezonu. Salāti ir pagatavojami pāris minūšu laikā un neliks vilties pat visizsmalcinātākajiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas franču gaumē ar karamelizētu hurmu

Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas jau tā ir bezgala gardas, bet ja tās tiek aizdarītas ar karamelizētu hurmu un sviesta mērci, tad vienaldzīgo nav. Šo kombināciju ļoti ieteicams papildināt ar plombīra bumbiņu.

Lasīt vairāk

Ziemas augļu karaliene hurma: kā izvēlēties un ko pagatavot

Veikalos un tirgū šobrīd pieejami ļoti daudzi ziemas sezonas augļi - mandarīni, apelsīni, granātāboli, arī hurma, kas daudziem ir mīkla, jo kļūdaini asociējas ar sīvu garšu un neizpratni - ko no tāda ērma pagatavot?

Lasīt vairāk

Hurmas ievārījums ar vaniļu

Foto: iStock

Klāt īstais brīdis, kad vārīt hurmas ievārījumu, lai "oranžo brīnumu" varētu baudīt līdz pat pavasarim, kad hurmas sezona jau sen būs noslēgusies!

Lasīt vairāk

Gardais un gaisīgais hurmas krēms

Foto: Shutterstock

Ziema ir īstais laiks, kad baudīt hurmu! Izmēģini gardo hurmas desertu - krēmu ar olbaltumu!

Lasīt vairāk

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!