Lieliska garša un vitamīnu pārpilnība. Kāpēc regulāri būtu jāēd avokado?

Lieliska garša un vitamīnu pārpilnība. Kāpēc regulāri būtu jāēd avokado?
Foto: emdot / CC

Avokado ir mīksts un krēmīgs auglis, kas tiek audzēts siltā klimatā, ir ļoti iecienīts Meksikas un Dienvidamerikas virtuvē un kļūst aizvien populārāks dažādās pasaules vietās. Avokado ir vienīgais auglis, kas nodrošina ievērojamu daudzumu mononepiesātināto tauku, kā arī gandrīz 20 vitamīnus un minerālvielas.

Kādi ir veselības ieguvumi no avokado?

Regulāri uzturā lietojot avokado, var samazināt risku saslimšanai ar dažādām slimībām, kā arī parūpēties par kopējo veselību – avokado samazina aptaukošanās risku, diabētu, sirds slimības, uzlabo gremošanu un samazina risku resnās zarnas vēzim, vienlaikus rūpējoties par veselīgu sejas ādu un matu izskatu, palielina enerģiju un vēl daudz ko citu, ziņo portāls www.medicalnewstoday.com.

Lieliska garša un vitamīnu pārpilnība. Kāpēc regulāri būtu jāēd avokado?
Foto: Shutterstock

Avokado ir auglis, kas ir taukiem bagāts un holesterīnu nesaturošs produkts. Tas ir avokado lielākais ieguvums (82% no avokado ir tauki, līdzīgi kā olīvās). Šis tauku veids mūsu organismam ir ieteicams.

Avokado ir vērtīgs produkts cilvēkiem ar sirds un asinssvadu slimībām, pirmkārt, avokado sniedz taukus, no kuriem lielākā daļa ir nepiesātinātie tauki, it īpaši mononepiesātinātie (70%, tāpēc, ka satur taukus, kas ir sirdij draudzīgi), otrkārt, nesatur holesterīnu, treškārt, satur vairāk kālija nekā banāni vai kartupeļi un, ceturtkārt, satur daudz šķiedrvielu (7 g uz 100 g avokado), stāsta sertificēta uztura speciāliste Āgenskalna klīnikā Jeļena Pavlova.

Mononepiesātinātie tauki uzlabo arī glikozes līmeni asinīs cilvēkiem, kuriem ir traucēta šūnu jutība pret insulīnu (2. tipa cukura diabēts bez insulīna injekcijām).

Avokado ir atrodami B grupas vitamīni, C, E vitamīns. Papildus kālijam avokado ir arī citas minerālvielas, piemēram, magnijs, kalcijs, fosfors, cinks, dzelzs u.c. Satur tādus antioksidantus kā beta-karotīns, no kura mūsu organismā veidojas vitamīns A un luteīns, kas nodrošina acu veselību, palīdzot novērst kataraktas un makulas deģenerācijas attīstību, uzsver uztura speciāliste.

Kā vislabāk avokado lietot uzturā?

Lai noskaidrotu, vai auglis ir nogatavojies un gatavs lietošanai uzturā, viegli jāuzspiež – ja avokado ir stingrs, un piespiežot nav nekādu izmaiņu, tad dažas dienas ir jāpagaida un jāatļauj tam kārtīgi nogatavoties. Ja avokado vēlies griezt šķēlēs vai pievienot salātiem, tad negaidi pārāk ilgi, lai tas nav pārāk mīksts, taču, ja gatavosi mērci vai smērēsi kā sviestu uz maizes, tad pagaidi līdz tas kārtīgi būs nogatavojies un kļuvis pavisam mīksts.
 

Lieliska garša un vitamīnu pārpilnība. Kāpēc regulāri būtu jāēd avokado?
Foto: Shutterstock


Uztura speciāliste iesaka vislabāk avokado lietot svaigā veidā, lai maksimāli uzņemtu visas vērtīgās uzturvielas, kas ir šajā auglī. To var pievienot salātiem, gatavot aukstās mērces, pastētes, smūtijus, kūkas bez termiskās apstrādes un pat saldējumu. Ne tikai pats avokado sniedz vērtīgas vielas, bet kombinējot to ar citiem produktiem, tas palīdz uzsūkties šajos produktos esošajiem taukos šķīstošiem vitamīniem (K, A, D, E) un karotīniem.

Kādos gadījumos nav ieteicams uzturā lietot avokado?

Avokado ir drošs produkts, bet ir gadījumi, kad tā lietošana tomēr ir jāierobežo, apgalvo Jeļena Pavlova. 

Tā kā avokado satur "labos", bet tomēr taukus, tas ir kalorijām bagāts produkts - 1 avokado, kas sver aptuveni 150 g, saturēs 240 kkal un 22 g tauku. Šī iemesla dēļ cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa masu vai tiem, kuri ievēro svara samazināšanas programmu, nevajadzētu ēst vairāk par pusi augļa dienā. 

Avokado uzmanīgi jālieto cilvēkiem ar gremošanas sistēmas slimībām, kad nepieciešams ierobežot tauku lietošanu. Ja ir alerģija uz lateksu, banāniem, melonēm, kivi, kartupeļiem, kastaņiem, tomātiem, persikiem, tad var būt alerģiska reakcija arī uz avokado. Tāpat no šī augļa lietošanas savā uzturā ir jāizvairās cilvēkiem, kuri lieto Varfarīnu. Avokado var mazināt medikamenta antikoagulējošo iedarbību, jo auglis ir bagāts ar K vitamīnu.

Tā kā avokado ir kļuvis ļoti iecienīts un ikdienā lietots auglis, tas tiek izmantots ļoti dažādos veidos un pievienots klāt gan saldiem, gan sāļiem ēdieniem. Lūk, pāris receptes, ko vari izmēģināt!

Avokado mērce salātiem ar zaļumiem un anšoviem

Lieliska garša un vitamīnu pārpilnība. Kāpēc regulāri būtu jāēd avokado?
Foto: DELFI


Brīnumgarda avokado mērce ar zaļumiem un anšoviem, pēc konsistences atgādina majonēzi. Ar to var papildināt salātus, izmantot pildīto olu pildījumam, pasniegt kā dipu svaigo dārzeņu uzkodām, pārliet pāri ceptiem kartupeļiem. Svaiga, krēmīga un aromātiska, ideāli piemērota grila vakaram kopā ar draugiem.

Lasīt vairāk

Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Olu un avokado salāti tortiljas lapā
Foto: DELFI


Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Astoņi atšķirīgi avokado gatavošanas veidi

Lieliska garša un vitamīnu pārpilnība. Kāpēc regulāri būtu jāēd avokado?
Foto: Shutterstock


Neapšaubāmi, avokado augļi ir ļoti veselīgi, garšīgi un arī sātīgi, un tie arvien biežāk nonāk uz mūsu šķīvjiem. Visbiežāk tos izmanto dažādos salātos, bet tos var sagatavot krietni daudzveidīgāk nekā tas ierasts.

Lasīt vairāk

Trīs iemesli, kāpēc pavasarī mieloties ar avokado, un 10 gardas receptes

Lieliska garša un vitamīnu pārpilnība. Kāpēc regulāri būtu jāēd avokado?
Foto: Katrīna Džeksone


Vai zināji, ka avokado patiesībā ir auglis? Uzturā tos parasti izmantojam kā dārzeņus, bet tehniski tie ir uzskatāmi par augļiem. Tādēļ nevajadzētu baidīties avokado izmantot ne vien uz maizītes un salātos, bet arī desertu gatavošanā kopā ar mango, granātāboliem un bumbieriem.

Lasīt vairāk

Uzmundrinošas kafijas kūciņas ar avokado krēma glazūru

Kafijas kapkeiki ar avokado krēma glazūru
Foto: DELFI


Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.

Lasīt vairāk

Source info

rutks.lv


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl