Foto: Shutterstock
Ir ļoti daudz cilvēku, kas ēd, lai mazinātu satraukumu. Lai arī ēšana stresa situācijās noteikti nav tā veselīgākā nodarbe, izrādās netrūkst pārtikā lietojamu augu un dārzeņu, kas palīdz mazināt stresu. Mieru, ko izjūti, pastaigājoties pa pļavu vai atpūšoties dārzā, tu vari ienest arī savā virtuvē un ikdienas dzīvē.

Neliels dārziņš, kur atpūsties no steidzīgās ikdienas, ir lielisks veids stresa mazināšanai, raksta "Women's Health". Ja vēlies, lai dārzs nestu mieru arī tad, kad tajā nevari uzturēties, pievērs uzmanību tam, ko tajā sēj. Ir daudz augu, kuru lietošana uzturā palīdz nomierināties un justies labi.

Ēdami dārza labumi stresa mazināšanai

Foto: LETA
Ja vēlies, lai dārzā iesētais palīdz vairot prieku, audzē bietes. To lapās ir ļoti daudz magnija, kas nepieciešams, lai cilvēks justos labi un viņam netrūktu enerģijas. Biešu lapas vari izmantot dažādos salātos, kas ir ne vien veselīgi, bet arī ļoti garšīgi. Vai zināji, ka cilvēkiem, kam diagnosticēta depresija, ļoti bieži trūkst magnija?

Vēl viens produkts, kas palīdz uzlabot garastāvokli un justies labi, ir zilais kartupelis. Tas palīdz izvairīties no iekaisumiem, kas bieži ir iemesls sliktam garastāvoklim un nemieram. Zilajos kartupeļos ir arī daudz joda, kas nepieciešams garastāvokļa svārstības kontrolējošu hormonu līmeņa stabilizēšanai.

Mazināt stresu un uzlabot garastāvokli palīdzēs arī mazie ķiršu tomātiņi. To miziņā ir vielas, kas novērš iekaisumu un depresiju veicinošu savienojumu veidošanos. Ņemot vērā, ka vērtīga ir tieši tomātu miziņa, labāk ēst maza izmēra tomātus. Noderīgas ir arī saulespuķes – tās ir ne vien skaistas, bet to sēkliņās ir vielas ar antidepresantiem līdzīgu iedarbību.

Pret depresiju, panikas lēkmēm un satraukumiem noteikti palīdzēs arī raudene. Nebaidies to pievienot zupai vai jebkuram citam ēdienam.

Audzē nomierinošas tējas pati

Foto: Shutterstock
Dārzā tu vari audzēt ne tikai ēdamas lietas, bet arī augus, ko pagatavot nomierinošā tējā. Viens no augiem, kas palīdz atslābināties un nomierināties, ir kumelīte. Tajā ir daudz vielu, kas palīdzēs mazināt stresu un uzlabos miegu. Tikvien tā darba, kā dažas minūtes pavārīt ziedus verdošā ūdenī.

Ļoti daudz vērtīgu īpašību piemīt arī asinszālei. Viss tās augs un ziedi satur daudz nomierinošu vielu. Ja lieto medikamentus, pirms asinszāles tējas lietošanas gan ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

Ārsts fitoterapeits Artūrs Tereško stresa māktajiem iesaka dzert arī mārsila, piparmētru un viršu ziedu tēju. Viņš gan brīdina, ka, dzerot nomierinošas tējas, ir jāuzmanās, jo var parādīties miegainība. Ir jāseko līdzi savām sajūtām, lai tēja nomierinātu, bet neradītu nogurumu un miegainību.

Receptes gardām un nomierinošām maltītēm

Foto: Shutterstock
Lai nomierinošo dārza velšu baudīšana būtu patiešām garda un patīkama, piedāvājam ieskatīties arī dažās receptēs, kurās izmantoti stresu mazinoši produkti un garšvielas. Iespējams, gardo ēdienu receptes liks tev sarosīties un iekop pašai savu dārziņu mieram un labsajūtai.

Vasaras sezonas dārgums – sarkano biešu lapas

Foto: Shutterstock

Kad nupat šķiet, ka tūlīt siltumnīcās plauks un augļus un dārzeņus dos viss agrā pavasarī sastādītais un sasētais, der atcerēties par varbūt nedaudz piemirstu, bet ļoti gardu dzinumu – sarkano biešu lapām. Lai gan pašu biešu sezona vēl nav sākusies, to lapas un kātiņus dažādos ēdienos vari izmantot jau tagad, nemaz negaidot, kad tās izaugs prāvas.

Lasīt vairāk

Virtuves pamati: īsais ceļvedis lapu salātu 'pasaulē'

Foto: Shutterstock

Mūsdienās nopērkami neskaitāmi lapu salātu veidi, bet kādas lapas ir piemērotas kādiem ēdieniem? Ar ko vieni lapu salāti atšķiras no citiem? Portāls "Mosfoodnews.ru" skaidro dažādo lapu salātu atšķirības un pielietojumu.

Lasīt vairāk

Brīnumzālīte oregano: kā garšaugu izmantot gan virtuvē, gan mājas aptieciņā

Foto: Shutterstock

Tieši garšaugi ir tie, kas piešķir ēdienam neatkārtojamu aromātu. Oregano jeb raudene ir viens no iecienītākajiem garšaugiem daudzu pasaules tautu virtuvēs, un jāteic – ne bez iemesla. Oregano ir raksturīga rūgtena, bet tajā pašā laikā ļoti izteikta garša un spēcīgs, patīkams aromāts. To var pievienot dažādiem ēdieniem – salātiem, dažādiem gaļas izstrādājumiem, kā arī izmantot, gatavojot picas un citus itāļu ēdienus. Portāls "Notefood" atklāj ne vien oregano daudzveidīgos izmantošanas veidus virtuvē un mājas aptieciņā, bet arī iesaka, ar ko nepieciešamības gadījumā var aizstāt šo aromātisko garšzālīti.

Lasīt vairāk

Ātrais kuskuss ar vistu, tomātiem un olīvām

Foto: Shutterstock

Aromātisks un ātri pagatavojams ēdiens, ko baudīt pusdienu reizē vai celt galdā vakariņās. Sulīgi vistas gabaliņi mijas ar pērļu kuskusa lodītēm, kas piesūkušās ar citronu, ķiploku, kanēļa, olīvu un tomātu sulīgo garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Grauzdiņi ar krēmsieru, saulē kaltētiem tomātiem un pesto

Foto: Shutterstock

Garda ballīšu uzkoda vasaras gaidās – brušetes jeb grauzdiņi ar svaigo krēmsieru, saulē kaltētiem tomātiem un pesto. Pasniedz uzreiz, kamēr maizīte vēl kraukšķīga.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni ar pupiņām un tomātiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami makaroni ar pupiņām, tomātiem un oregano – gardai un sātīgai pusdienu maltītei. Kapāti pētersīļi un rīvēts siers šim pastas ēdienam piešķir vēl labāku garšu.

Lasīt vairāk

Ceptu baklažānu rullīši ar biezpienu, tomātiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Ceptu baklažānu rullīši, kas pildīti ar pikantu ķiploku biezpienu, tomātiem un baziliku – gan uzkodām, gan gardām brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!