Vai ikviens,kas audzis padomju laikos, atceras vecmāmiņas vai kaimiņu tantes virtuvē baudīto tējas sēnes dzērienu un trīslitru burku, kurā mistiskais organisms auga. Izrādās, šis dzēriens ārstnieciskiem un skaistumkopšanas nolūkiem izmantots jau gadsimtiem ilgi un nāk no Āzijas. Arī pašlaik tas daudzās mājās atkal tiek plaši izmantots, un arvien biežāk sociālajos tīklos izskan jautājums "Vai kādam ir tējas sēne? Ļoti gribu to audzēt!" Kas tad tik veselīgs šajā dīvainajā veidojumā, kas "dzīvo" burkā?

Tējas sēne palīdz pret slimībām

Tējas sēne atgādina kārtainu veidojumu ar gludu virsmu dzeltenīgi brūnā krāsā, zem kura ir tā barošanās šķidrums, kas sastāv no melnās tējas uzlējuma un cukura. Tās apakšpusē staipās tādi kā pavedieni. Sēne izaugs tik liela, cik liels ir tās "mājas" jeb augšanas trauka diametrs. Tā vienā organismā apvieno ķērpi, etiķskābās baktērijas un raugu.

Izrādās tējas sēne ir gluži kā maza ķīmijas laboratorija, kas spēj sintezēt vielas, kuras aizsargā un aktivizē cilvēka imūnsistēmu. Jau 1915.gadā profesors Bazarevskis rakstīja, ka iedzīvotāji Kurzemē un citos tagadējās Latvijas reģionos lieto tautas līdzekli, ko nosaukuši par brīnumsēni, un tai piemīt brīnumainas spējas ārstēt dažādas slimības. Tomēr Indijā un Ķīnā tās labās īpašības pazina jau gadsimtiem ilgi.

Raugs nodrošina saldās tējas rūgšanu un baktērijas šķīduma fermentāciju. Tādā veidā šķīdums iegūst ārstnieciskas īpašības. Spirta un etiķskābes rūgšanas procesā tējā veidojas ne tikai spirts un etiķis, bet šķidrumā ir arī kofeīns un milzum daudz dažādu skābju, C un D vitamīni, B grupas vitamīni, kas nepieciešami vielmaiņai un smadzeņu darbībai. Tējas sēnes uzlējums satur fermentus, kuriem ir svarīga nozīme organisma funkciju nodrošināšanā, sašķeļot olbaltumvielas, taukus un cieti.

Uzskata, ka tējas sēnes uzlējums efektīvi palīdz ārstēt aknu un žultspūšļa slimības, hipotoniju, acu infekcijas, difteriju, vēdertīfu, gripu, ausu, kakla un deguna slimības, gastrītus un hemoroīdus.
Tējas sēnes sastāvā esošās organiskās skābes palīdz organismam pārstrādāt un uzsūkt veselībai ļoti svarīgās vielas - dzelzi, varu, cinku, mangānu, hromu, kobaltu un niķeli. Parasti tie organismā slikti uzsūcas un netiek pilnībā izmantoti. Šo vielu trūkums var veicināt iekaisuma procesus, locītavu problēmas, artrītu, osteohondrozi, osteoartrozi, alerģijas, nervu sistēmas kaites, galu galā pazeminās imunitāte. Lai no tā izvairītos vērts ik dienas profilaksei izdzert glāzi tējas sēnes šķidruma.

Dzērienam piemīt arī spēcīgas antiseptiskas īpašības, tādēļ tas palīdz pret iekaisumiem.
Dzēriena sastāvā ir vērtīgā glikuronskābe. Ja organismā tās par maz, drīz vien redzams, ka ādai trūkst elastības. Glikuronskābei ir arī ļoti augstas detoksikācijas spējas, tāpēc tējas sēnes dzēriens ieteicams tiem, kas dzīvo pilsētā un ik dienu ieelpo ne to tīrāko gaisu.

Sēnes šķidrumu var izmantot arī skaistumkopšanā – dažas dienas nostāvējies šķidrums būs labs līdzeklis matu skalošanai, lai padarītu tos veselīgākus un kuplākus. Tāpat ar to var mazgāt seju, lai uzlabotu sejas ādu un cīnītos ar pūtītēm un citiem ādas bojājumiem.

Cilvēkiem, kas slimo ar cukura diabētu, tomēr nebūtu ieteicamas šo šķidrumu lietot, jo tajā ir pārāk daudz cukura, vai arī pirms tam jākonsultējas ar ārstu.

Kā tējas sēni iegūt un audzēt?

Sēne augot slāņojas, un katrs no šiem slāņiem var kļūt par jaunas sēnes mātes organismu.
Sēni var dalīt tad, kad tā kļuvusi daudzkārtaina.

Jaunajai sēnei burkā pārlej siltu vārītu ūdeni un atstāj diennakti istabas temperatūrā, pārklātu ar tīru salveti vai marli, pārsienot to ar auklu, kamēr plēve nogrimst burkas dibenā.. Nedrīkst burku hermētiski noslēgt ar vāciņu, lai sēne varētu "elpot", tomēr pārsegt burku gan vajag, lai nekas neiekrīt un netraucē sēni.

Pēc diennakts to izņem no ūdens un sagatavo tās augšanai nepieciešamo, barojošo šķīdumu. Sākumā pagatavo 1% tējas uzlējumu novārītā ūdenī (aptuveni divi litri) un pieliek tam cukuru attiecībā 1:10 (uz diviem litriem vāja melnās tējas šķīduma liek trīs ēdamkarotes cukura).
Šajā vidē ieliek sēni. Pēc divām trim dienām uz barojošās vides virsmas parādīsies tikko samanāma bezkrāsaina plēvīte, bet vēl pēc neilga laika uz tās izveidojas pelēki baltas baktēriju kolonijas ar līdzenām malām. Tad tās apvienojas un veido biezu, daudzslāņainu organismu. To reizi divās dienās "jāpabaro" ar vāju, bet saldu (10% cukura) tējas šķīdumu.

Uzmanies! Cukuram noteikti jābūt izšķīdušam, citādi tas var kaitēt sēnei. Turklāt sēne "necieš" medu un to barošanā nevar izmantot.

Jau pēc nedēļas var sākt dzert šķidrumu, atšķaidot ar ūdeni.

Tā kā šajās burku sēnēs ir daudz mikroorganismu, kuru simbioze un attiecības ir sarežģītas, sēnes nepakļaujas rūpnieciskajai ražošanai un tās nav nopērkamas lielveikalos, bet parasti tiek izplatītas, audzētājiem daloties ar savu sēni. Mūsdienās nereti sēnes "stāda" iegūšanai tiek izmantoti sociālie tīkli un forumi, kur var sarunāt kādu gabaliņu sēnes vai atrast jaunu īpašnieku savai sēnei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!