Enerģijas batoniņi ir produkts, ko nereti notiesājam starp maltītēm, remdējot bada sajūtu. Skaidrs, ka šie batoniņi ir dažādi, tātad atšķiras to garšas un uzturvērtības. Tomēr cik bieži aizdomājamies, vai tiešām šis gardais un bieži vien par veselīgu uzskatītais produkts ir labs mums? Kā saprast, kādus enerģijas batoniņus labāk izvēlēties un kā tie ietekmē veselību, projektā "Našķis vai veselīgs produkts" vaicājām uztura speciālistei Evai Katajai.

"Viņa", sadarbojoties ar veselības centru "Vivendi", ir uzsākusi projektu "Našķis vai veselīgs produkts". Tā laikā kopā ar uztura speciālistēm mēs apskatām šķietami veselīgus produktus, lai saprastu, vai attaisnojas uz tiem liktās cerības. Speciālistes arī sniedz ieteikumus, lai ikviens pats varētu veikalā saprast, kurš produkts ir patiešām veselīgs, bet kurš nespēs sniegt to, kas nepieciešams attiecīgajā situācijā. Uzkrāj zināšanas un iemācies atrast tos produktus, kas ir vispiemērotākie tev.

Šoreiz kopā ar "Vivendi" uztura speciālisti Evu Kataju apskatījām dažādus enerģijas batoniņus. Speciāliste stāsta, ka šie batoniņi varētu būt pievilcīgi tāpēc, ka tie ir ērti pārnēsāšanai, saldi un ātri dod enerģiju, tomēr viņa neredz labu pamatojumu, lai ar šādiem batoniņiem aizstātu pamatēdienu. Kā enerģijas avotu tad, kad nav ko ēst, šādu izvēli var veikt, bet regulāri ar to aizrauties nevajadzētu.

Batoņus vieno tas, ka visos ir kādas graudu pārslas, bet atšķirīgais – katrs papildināts ar citādām garšām, kas atspoguļojas kā, piemēram, žāvētu augļu vai riekstu papildinājumā, tā arī pārklājumā – šokolādes, jogurta, vaniļas vai kādā citā.

Izvēloties batoniņu, Kataja iesaka vadīties pēc pievienotā cukura daudzuma, bet, ja ļoti gribas kaut ko gardu, bet nav laika iedziļināties pētīšanā, vienkārši var ņemt pēc izmēra mazāko – attiecīgi mēs uzņemsim mazāk cukura. Jāpiebilst, ka citkārt cukura daudzums varētu būt atkarīgs arī, piemēram, no tā, vai konkrētajā produktā ir žāvētie augļi, kuros arī ir cukurs.

Viltīgais noformējums

Kā teic Kataja, pēc vizuāla iepakojuma noformējuma ar žāvētajiem augļiem varētu padomāt, ka produkts ir ļoti veselīgs, bet, papētot sīkāk sastāvu, tas var sanākt kā kārtīgs našķis.

Runājot par saistošajiem saukļiem kā "Fitness", "Active","Get up" un citiem šāda tipa uzrakstiem uz iepakojumiem, Kataja teic, ka ir interesanti, kā cilvēki uztver šo vēstījumu. Viņa to neskaidrotu tā, ka, ēdot šos produktus, cilvēks būs slaids utt.,bet to traktētu šādi: "Es vairāk to ziņojumu uztvertu tā – ja tu esi aktīvs, ja tev patīk kustēties un tu tērē daudz enerģijas, tad tu vari šādu batoniņu apēst un atjaunot ātrāk enerģiju."

"Var jau būt, ka mārketinga mērķis ir panākt, ka mums tas liekas vērtīgāks un veselīgāks, bet reālistiskāk to būtu uztvert, ka, ja mēs ēdam šādu pārtiku, tad mums ir arī jābūt aktīviem," tā uztura speciāliste.

Kataja piekrīt, ka nolasīt sastāvu varētu būt grūti, jo tas ir gan izklāstīts ar maziem burtiem, gan arī teksts ir samērā garš.

Lai arī par produkta sastāvu vajadzētu interesēties un to papētīt, Kataja iesaka, ka jo īpaši tas ieteicams tiem, kam tas ir kāds iecienīts našķis, ko sanāk uzturā lietot biežāk. Turklāt, vienreiz izpētīts, pēc kāda laika atkārtoti ir vērtīgi palūkoties tajā, vai nav veiktas kādas izmaiņas, kā tas nereti gadoties.

Sastāvs

Šķiedrvielas uz mušļu un enerģijas batoniņiem īpaši netiek izceltas, un dažiem produktiem pat tās nav norādītas. Kopumā šķiedrvielas konkrētajos batoniņos svārstās no 2,6 līdz 6,1 gramiem uz 100. Kā teic uztura speciāliste, tas nav pārāk daudz.

Runājot par taukvielām, tās piedāvātajos batoniņos variē starp 7,3 līdz 16 gramiem. "Taukiem nebūtu nekādas vainas, ja tās būtu kvalitatīvas taukvielas. Bet šādā masu produkcijā reti kad ir tādas ļoti augstas kvalitātes taukvielas," piebilst Kataja.

Arī cukura daudzums ir dažāds – sākot no 22,6 līdz pat 42 gramiem.

Speciāliste rezumē: "Cukura daudzums ir atšķirīgs, tauku daudzums ir atšķirīgs, bet kopējā enerģija, ko katrs batoniņš sniedz, ir aptuveni līdzīga. Ar 400 kalorijām uz 100 gramiem var rēķināties. Bet batoniņš parasti ir uz pusi mazāks – 40, 45 grami."

Būtībā var teikt: jo vairāk riekstu un pilngraudu produktu, jo labāk; jo mazāk taukvielu (un ja ir, tad lai vērtīgas) un cukura, jo labāk.

Uztura speciāliste dod galavārdu, ka šādi batoniņi ir našķi. Bet vai vismaz tos varētu saukt par "vērtīgiem našķiem"? Kataja teic: "Jāskatās, kāds tiem ir sastāvs. Visus mušļu, enerģijas batoniņus es automātiski nesauktu par veselīgiem, bet, ja mēs uztaisām viņus mājās no pilnvērtīgiem produktiem, tad jā. Tad viņi tiešām būs uzturvielām bagāti un vērtīgi. Un gan jau, ka var atrast arī veikalā nopērkamus enerģijas batoniņus, kas būs ar uzturvielām bagāti."

Ja vēlies uztaisīt šāda tipa batoniņu mājās pats, uztura speciāliste iesaka izmantot pilngraudu pārslas, riekstus, žāvētus augļus un papildu saldumam – medu. "Tad mums nav, tā teikt, nekā lieka."

Bet kopumā – kad būtu pieņemami izvēlēties šos enerģijas batoniņus? "Aktīva atpūta būtu situācija, kurā šādi batoniņi var noderēt," teic Kataja. Piemēram, dodoties pārgājienā, lai nebūtu jāstiepj vesela soma ar ēdienu, šāds koncentrēts enerģijas avots tiešām noderētu. "Ikdienā, sēžot mājās un esot mazkustīgam, ar šādām uzkodām aizrauties, protams, nevajadzētu."

Projekts "Našķis vai veselīgs projekts" tapis sadarbībā ar veselības centru "Vivendi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!