Hematogēns ir produkts, ko uzturā lietot laiku pa laikam iesaka arī ārsti. Saldo tāfelīti parasti lieto, lai uzņemtu papildu dzelzi un paaugstinātu hemoglobīna līmeni asinīs. Tomēr, vai šo produktu ieteicams lietot lielos daudzumos un vai tas patiešām ir vērtīgs dzelzs avots, projektā "Našķis vai veselīgs produkts" vaicājām uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai.

"Viņa" sadarbībā ar veselības centru "Vivendi" ir uzsākusi projektu "Našķis vai veselīgs produkts", lai apskatītu un izpētītu dažādus šķietami veselīgus veikalā nopērkamus produktus un kopā ar uztura speciālisti izvērtētu, vai uz tiem liktās cerības attaisnojas. Tāpat ļoti svarīgi ir iemācīties pašam saprast un izvērtēt uz produkta iepakojuma norādīto informāciju. Projekta laikā speciāliste sniegs ieteikumus, kā to izdarīt.

Šoreiz kopā ar "Vivendi" uztura speciālisti Jeļenu Pavlovu apskatījām hematogēnus. Izrādās, ka šie produkti ir uztura bagātinātājs, tāpēc uz tiem var nebūt norādīta enerģētiskā vērtība, bet dzels daudzums dažādās hematogēna tāfelītēs var atšķirties pat divas reizes. Iegādājoties hematogēnu, der ielāgot, ka tā galvenā sastāvdaļa ir cukurs, tāpēc ar tā lietošanu pārspīlēt nevajadzētu.

Produkts, kurā meklē dzelzi, bet atrod arī cukuru

Uzsākot sarunu par hematogēnu, Pavlova vispirms paskaidro, kāpēc cilvēki vispār iegādājas šos produktus: "Parasti šajā produktā meklē dzelzi, bet reti kurš aizdomājas, ka tie varētu saturēt arī kaut ko, ko varētu uzņemt par daudz." Speciāliste mudina aizdomāties par to, kāpēc hematogēnam ir salda garša. "Galvenā sastāvdaļa šim hematogēnam ir cukurs," paņemot pirmo produktu, saka Pavlova. "Tad mani uzreiz interesē, cik tad daudz cukura ir šajā produktā." Apskatot iepakojumu, viņa noteic, ka vienā iepakojumā ir 34.5 grami cukura.

Atgādinām, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) neiesaka dienas laikā uzņemt vairāk par 25 gramiem cukura. "Apēdot šādu batoniņu, mēs jau varam uzņemt vairāk, nekā iesaka Pasaules Veselības organizācija," piebilst speciāliste. Produktā, protams, ir arī dzelzs – tās daudzums ir 2.5 miligrami. "Patiesībā tas nav maz, tas ir diezgan normāls daudzums. Piemēram, 100 grami jēra gaļas arī saturēs 2.5 miligramus, liellopa gaļa – vēl vairāk (3.2 miligramus)." Viņa norāda, ka hematogēns var aizvietot vienu gaļas porciju.

Dienā nepieciešamais dzelzs daudzums sievietei reproduktīvā vecumā ir apmēram 15 miligrami*, bet vīrietim un sievietei pēcmenopauzes vecumā jāuzņem 10 miligrami dzelzs, norāda Pavlova. Hematogēna sastāvā ir iebiezināts piens ar cukuru, cietes sīrups, plūmes un pārtikas melnais albumīns, kas arī ir dzelzs avots.

Otrs hematogēns ir pirkts aptiekā. Pavlova norāda, ka redzamā vietā norādīta produkta uzturvērtība 100 gramiem, bet viņu vairāk interesē uzturvērtība vienai hematogēna tāfelītei. 40 grami produkta (viena tāfelīte) satur 2.2 miligramus dzelzs. 100 gramos produkta ir 82 grami ogļhidrātu, no tiem 69 grami ir cukurs. Arī vienā šī hematogēna tāfelītē ir vairāk cukura (27.5 grami), nekā dienā iesaka uzņemt PVO. Būtiskas atšķirības starp klasisko hematogēnu, kas pirkts aptiekā, un to, kas iegādāts lielveikalā, nav, atzīst speciāliste.

Hematogēns ir uztura bagātinātājs, nevis parasts pārtikas produkts

Trešais hematogēns ir pirkts lielveikalā, bet tādi ir pieejami arī aptiekās. Arī tam galvenā sastāvdaļa ir cukurs. "Protams, pirmajā vietā ir cukura sīrups," teic Pavlova. Tā sastāvā ir arī iebiezināts piens, glikozes sīrups, augu tauki, palmu eļļa, liellopu pārtikas albumīns un askorbīnskābe (C vitamīns). "C vitamīns uzlabo dzelzs uzsūkšanos," paskaidro speciāliste, "bet nav norādīts, cik ir kaloriju un cik cukura, jo uztura bagātinātājiem tas var nebūt norādīts." Pavlova paskaidro, ka hematogēns ir uztura bagātinātājs, un ražotājs brīvprātīgi izlemj, vai norādīt šo informāciju.

Porcija ir 50 grami, un tajā ir pieci miligrami dzelzs. Tas ir divreiz vairāk nekā divos iepriekš apskatītajos produktos. "C vitamīns ir 23 miligrami. Dienas deva ir aptuveni 100 miligrami," paskaidro Pavlova.

Jautāta, kāpēc cilvēkam vispār nepieciešams uzņemt dzelzi, speciāliste norāda: "Dzelzs ir svarīga uzturviela, lai veidotos hemoglobīns." Pavlova skaidro, ka hemoglobīns ir kompleksa olbaltumvielu molekula, kas nogādā skābekli cilvēka audos. Ja cilvēkam trūkst dzelzs, pazeminās hemoglobīna līmenis un attīstās dzelzs deficīta anēmija. Dzelzs trūkums ietekmē vairākas organisma sistēmas, piemēram, sirds un asinsvadu sistēmu, elpošanas sistēmu, nervu sistēmu. Ja cilvēkam pietrūkst dzelzs, tiek ietekmēta sirdsdarbība (sirdsdarbība paātrinās), var rasties elpošanas grūtības slodzes laikā un mainīties noskaņojums, pasliktinās imunitāte, nagu un matu stāvoklis, āda iegūst bālu nokrāsu. No dzelzs trūkuma cieš arī atmiņa un koncentrēšanās spējas.

"Ļoti svarīgi ir tas, ka tad, ja bērniem trūkst dzelzs, var samazināties gan svara, gan augšanas dinamika. Bērniem ļoti svarīgi uzņemt dzelzi pietiekamā daudzumā," uzsver speciāliste.

Dzīvnieku valsts produkti ir vērtīgs dzelzs avots, bet tā atrodama arī augos

Lūgta nosaukt vērtīgākos dzelzs avotus, Pavlova teic: "Pirmkārt dzīvnieku izcelsmes produkti, jo tajos esošā dzelzs uzsūcas vislabāk." Organisms spēj uzņemt līdz pat 30 procentiem no dzīvnieku produktos esošā dzelzs daudzuma. Dzīvnieku produktos esošā dzelzs ir divvērtīga, un tās visvairāk ir gaļā un zivīs. Īpaši daudz dzelzs ir aknās.

"No augu izcelsmes produktiem organismam dzelzi uzņemt būs sarežģītāk, jo tā ir trīsvērtīgās dzelzs formā. Organismam trīsvērtīgā dzelzs jāpārveido par divvērtīgo. Uzsūksies vidēji no pieciem līdz 10 procentiem," skaidro speciāliste. Dzelzs atrodama šādos augu valsts produktos: pilngraudu produkti, žāvēti augļi, spināti, pākšaugi, rieksti, sēkliņas, bet jāņem vērā, ka šie produkti satur arī vielas, kas uzsūkšanos apgrūtinās.

Lai veicinātu dzelzs uzsūkšanos, to ieteicams uzņemt kopā ar C vitamīnu saturošiem produktiem, bet tādi produkti, kā piens tēja un kafija var pasliktināt dzelzs uzsūkšanos organismā. Ir nepieciešams divu stundu starplaiks starp šo un dzelzi saturošu produktu lietošanu. Ja tēju, kafiju vai piena produktus lieto pavisam nedaudz, tie būtiski neietekmē dzelzs uzsūkšanos, bet, piemēram, tase melnās tējas, kafijas vai glāze piena var samazināt dzelzs uzsūkšanos par 50 procentiem.

Pavlova norāda, ka lielā cukura daudzuma dēļ hematogēnu vajadzētu uzskatīt par našķi. "Tomēr nav tā, ka tos lietot uzturā nedrīkst. Īpaši tiem cilvēkiem, kam ir palielināta vajadzība uzņemt dzelzi, piemēram, grūtniecības laikā. Galvenais atcerēties, ka tur ir klāt cukurs," piebilst speciāliste. Viņa norāda, ka viens šāds našķis dienā ir pieļaujams, un hematogēns var aizstāt kādu citu kārumu, piemēram, šokolādi.

Pavlova iesaka pievērst uzmanību arī tam, vai hematogēna sastāvā nav daļēji hidrogenētu augu tauku, jo tie nereti ir atrodami šajos produktos. Šie tauki satur transtaukskābes, kas ir kaitīgas sirds veselībai.

*Saskaņā ar ”Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem” (apstiprināts ar Veselības ministrijas 2017. gada 24. novembra rīkojumu nr. 212) dzelzs ieteicamā dienas deva sievietei ir 15 mg, vīrietim 9 mg. C vitamīna ieteicamā dienas deva sievietēm un vīriešiem ir 75 mg, sievietēm grūtniecības periodā 85 mg, laktācijas periodā 100 mg.

Projekts "Našķis vai veselīgs produkts" tapis sadarbībā ar veselības centru "Vivendi".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!