Maize ir produkts, bez kura neskaitāmi cilvēki nespēj iedomāties savu uzturu. Protams, maizes sastāvi var būt dažādi, atšķiras to garša un uzturvērtība. Kā saprast, kādu maizi izvēlēties un kā tā ietekmēs tavu veselību, projektā "Našķis vai veselīgs produkts" vaicājām uztura speciālistei Evai Katajai.

"Viņa", sadarbojoties ar veselības centru "Vivendi", ir uzsākusi projektu "Našķis vai veselīgs produkts". Tā laikā kopā ar uztura speciālistēm mēs apskatām šķietami veselīgus produktus, lai saprastu vai attaisnojas uz tiem liktās cerības. Speciālistes arī sniedz ieteikumus, lai ikviens pats varētu veikalā saprast, kurš produkts ir patiešām veselīgs, bet kurš nespēs sniegt to, kas nepieciešams attiecīgajā situācijā. Uzkrāj zināšanas un iemācies atrast tos produktus, kas ir vispiemērotākie tev.

Šoreiz kopā ar "Vivendi" uztura speciālisti Evu Kataju apskatījām dažādas maizes, uz kuru iepakojumiem norādīts, ka tās ir kaut kādā veidā veselīgas, piemēram, satur daudz šķiedrvielu vai citas par veselīgām uzskatītas sastāvdaļas. Speciāliste norādīja, ka, iegādājoties maizi, ir jāpievērš uzmanība šķiedrvielu, sāls un cukura daudzumam produktā, kā arī kritiski jāvērtē produkta iepakojums.

Šķiedrvielas stabilam cukura līmenim un ilgākai sāta sajūtai

Šoreiz speciālistes vērtējumam esam atnesušās trīs dažādus maizes veidus. Paņemot rokās pirmo, uz kuras norādīts, ka tā ir šķiedrvielu avots, Kataja nosaka: "Mums ir lieliem burtiem izcelts, ka ir maz cukura." Maizē patiešām nevajadzētu būt daudz cukura, tāpat ir norādīts, ka tā nesatur e-vielas. "Joprojām daudziem šķiet, ka pēc definīcijas visas e-vielas ir kaitīgas, bet tā nav."

Kataja norāda, ka uzraksts "šķiedrvielu avots" rada vēlēšanos noskaidrot, cik daudz šķiedrvielu tad īsti ir šai maizē. "Uz 100 gramiem produkta ir četri grami šķiedrvielu," teic Kataja. "Ja ir norādīts, ka šis ir šķiedrvielu avots, es sagaidītu, ka tur ir stipri vairāk par četriem gramiem šķiedrvielu," viņa piebilst. Uzraksts, kas vēsta – maize ir šķiedrvielu avots – varētu nedaudz maldināt, jo rada iespaidu, ka tajā šo vielu ir vairāk nekā citos līdzīgos produktos.

Paņemot rokās maizi ar uzrakstu "veselības", speciāliste secina, ka, lai arī tajā šķiedrvielu daudzums nav īpaši izcelts, to ir vairāk nekā pirmajā produktā. "Šajā maizē šķiedrvielas ir 6,3 grami uz 100 gramiem produkta."

Trešās maizes iepakojums vēsta, ka tā satur 38 procentus dārzeņu. "Šeit arī ir uzraksts "daudz šķiedrvielu"," ievēro speciāliste, "te tiešām varētu piekrist, ka to ir vairāk – 8,1 procents." Speciāliste norāda, ka šajā produktā šķiedrvielas ir iegūtas no dārzeņiem un pākšaugiem, kuru pievienošana palīdz palielināt šķiedrvielu daudzumu produktā. "Tie visi ir šķiedrvielu avoti."

Jautāta, kas ir šķiedrvielas un kāpēc tās ir svarīgas, Kataja skaidro: "Tā ir grauda apvalka nesagremojamā daļa, kas palīdz gan bīdīt zarnu saturu uz priekšu, gan kalpo kā barība zarnu traktā mītošajām baktērijām. Šķiedrvielas labvēlīgi ietekmē cilvēka organismu – gan kā nosacīts iekšķīgais skrubis, gan barība baktērijām." Dienā ieteicams uzņemt vismaz 25 gramus šķiedrvielu, bet Kataja saviem pacientiem iesaka uzņemt vēl vairāk – līdz pat 30 vai 35 gramiem šķiedrvielu dienā. Speciāliste gan norāda, ka šie skaitļi attiecas uz pieaugušajiem. Bērniem nav nepieciešams uzņemt 30 un vairāk gramus šķiedrvielu.

Kataja skaidro, ka šķiedrvielas palīdz saglabāt ilgāku sāta sajūtu. Tās palīdz noturēt stabilu cukura līmeni asinīs. "Ja nav tik strauja cukura līmeņa krituma, nav arī tik liela izsalkuma," piebilst speciāliste. Viņa norāda, ka baltmaizē parasti ir mazāk šķiedrvielu un pēc tās lietošanas uzturā izsalkums parādās īsākā laikā. "Man vispār vislabāk patīk rudzu rupjmaize. Uz rudzu rupjmaizes, man šķiet, neviens neliek virsū uzrakstu "daudz šķiedrvielu"," teic Kataja, piebilstot, ka tieši šajā maizē parasti ir vairāk šķiedrvielu nekā mīkstā gaisīgā produktā. Šķiedrvielas atrodamas arī pākšaugos un dārzeņos.

Cukurs, sāls un iepakojums – kā atrast piemērotāko produktu

"Otra lieta, kam var pievērst uzmanību, ir cukura un sāls daudzums," par to, kā izvēlēties maizi, stāsta Kataja. Viņa skaidro, ka bieži maize, kam pievienots vairāk cukura un kas ir saldena, ir populārāka. Trīs apskatītajās maizēs cukura nav daudz – 0,7, trīs un 2,3 grami uz 100 gramiem produkta. Rudzu rupjmaizē cukura parasti ir vairāk.

Sāls daudzums apskatītajās maizēs ir ap vienu gramu uz katriem 100 gramiem produkta. Kataja skaidro, ka tas nav ļoti daudz. Maize ar lielāku sāls sastāvu nav tik ieteicama.

Maizē atrodamas arī olbaltumvielas. Atskatītajos produktos to daudzums ir no astoņiem līdz 11 gramiem uz 100 gramiem produkta. "Jā, olbaltumvielas nav tikai piena produktos un gaļā," stāsta Kataja, "olbaltumvielas ir arī graudaugos, bet tos parasti neizceļ kā olbaltumvielu produktus." Tas tāpēc, ka citos produktos olbaltumvielu ir vairāk.

Maize satur daudzas organismam svarīgas uzturvielas – gan šķiedrvielas, gan ogļhidrātus, gan olbaltumvielas. Speciāliste norāda, ka maizē nav daudz tauku un tā arī vajadzētu būt. Apskatītajos produktos tauku daudzums uz 100 gramiem ir no diviem līdz pieciem gramiem. "Maizei nav jābūt taukvielu avotam – jo to mazāk, jo, šajā gadījumā, labāk. Taukvielas mēs parasti liekam uz maizes," saka speciāliste.

Viņa norāda, ka maizes iepakojums var būt nedaudz mulsinošs, tāpēc ir jāpievērš uzmanība produkta sastāvam un enerģētiskajai vērtībai. Izvēlieties maizi, kam ir vairāk šķiedrvielu un mazāk sāls un cukura.

"Ja jūs ņemat īstu rudzu maizi, kas gatavota no rudzu pilngraudu miltiem, kam nav pievienoti parastie kviešu milti un citas nevajadzīgas sastāvdaļas, tad jūs varat būt droši, ka tā maize būs lielisks šķiedrvielu avots, kas dos labu sāta sajūtu," skaidro Kataja. Taču, arī iegādājoties rudzu maizi, vispirms jāpārliecinās par tās sastāvu.

Projekts "Našķis vai veselīgs projekts" tapis sadarbībā ar veselības centru "Vivendi".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!