Foto: Shutterstock
Intensīvi treniņi un ļoti maz ogļhidrātu uzturā – tās ir divas lietas, kas var ātri palīdzēt atbrīvoties no kāda lieka kilograma. Tomēr ir reizes, kad ar centieniem notievēt vajag nedaudz piebremzēt, jo ogļhidrāti ir nozīmīgs enerģijas avots un to trūkums var būt kaitīgs organismam.

"Veselam cilvēkam ogļhidrāti ir jāuzņem, lai nodrošinātu normālus vielmaiņas procesus. Protams, priekšroku dodot saliktajiem ogļhidrātiem, nevis rafinētiem un pārstrādātiem cukuriem un miltu izstrādājumiem," skaidro uztura speciāliste Eva Kataja, piebilstot, ka saliktos ogļhidrātus var atrast dārzeņos, pilngraudu produktos un pākšaugos.

Ja cilvēkam trūkst ogļhidrātu, var pamanīt pēc vairākām pazīmēm, skaidro "Prevention" autori. Pievērs tām uzmanību, ja neesi pārliecināta, ka tavam organismam nekā netrūkst.

Vājums. Ja pat nelielas fiziskās aktivitātes tevi nogurdina līdz spēku izsīkumam, iespējams, tev nepieciešams uzņemt vairāk enerģijas. Ja paredzēts treniņš, apmēram stundu pirms tā noteikti apēd banānu vai ābolu.

Galvassāpes. Tad ja tavs organisms izmanto taukus, lai gūtu enerģiju, tas izstrādā organiskus savienojumus – ketonus. Tie kopā ar sāli nonāk urīnā un var izraisīt organisma atūdeņošanos, kas savukārt noved pie galvassāpēm. Dienas laikā centies dzert vairāk ūdens.

Saaukstēšanās. Ogļhidrāti ir nepieciešami ne tikai enerģijai, bet arī imunitātes stiprināšanai. Ja tu dienā uzņem mazāk nekā 100 gramus ogļhidrātu, tad pastāv risks, ka biežāk slimosi. Centies uzņemt vairāk salikto ogļhidrātu. Tie atrodami pilngraudu produktos.

Protams, arī pārāk liela ogļhidrātu daudzuma uzņemšana nav veselīga, jo veicina lieko kilogramu veidošanos. Šeit tu vari izpildīt testu, lai noskaidrotu, vai no ēdienkartes nav nepieciešams izsvītrot daļu produktu, kas satur ogļhidrātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!