Foto: Itar-Tass/Scanpix

Jautājums - no kādiem produktiem atteikties, lai pamazām notievētu, - ir ļoti vispārējs, tomēr uztura speciāliste Dace Tomsone par to sniedz īsu teorētisku ieskatu.

"Lai atbildētu uz šo jautājumu, vajadzētu uzzināt kaut ko sīkāk par katra cilvēka ēdienkarti. Atteikšanās no konkrētu produktu grupām nav nepieciešama, jāizdara pareizās izvēles. Tievēšanas process sākas, samazinot uzņemto kaloriju daudzumu un aktivizējot vielmaiņu, kustoties un sportojot. Bet atkal ir svarīgs balanss un izvēles," skaidroja speciāliste.

"No ēdienkartes pirmkārt vajadzētu izslēgt baltos miltus, aizstājot tos ar rupja maluma, kviešu, rudzu, griķu u.c. Ļoti bīstami ir slēptie tauki un sāls, kas atrodas desās, cīsiņos, pusfabrikātos. Saldumi un saldinātie dzērieni ir liels klupšanas akmens, bet, ja kāre uz saldumiem ir milzīga, aizstāt to var ar žāvētiem augļiem, augļiem, tumšo šokolādi," turpināja Dace Tompsone.

"Ļoti svarīgi tievēšanas procesā ir uzņemt olbaltumvielas un labos taukus (rieksti, olīveļļa, zivis), tāpēc šīs produktu grupas ļoti svarīgas. Dienas pirmajā pusē jāuzņem lēnie ogļhidrāti - pilngraudu auzu pārslas, brūnie rīsi, pilngraudu makaroni utt., lai nodrošinātu enerģiju visas dienas garumā. Mans ieteikums, ja izslēgsi baltos miltus, saldumus un cukurotos dzērienus un pievienosi fiziskās aktivitātes process sāksies. Bet droši jautājiet, kas interesē sīkāk un es atbildēšu."

Lasītāju ievērībai: Ja vēlies nosūtīt savu jautājumu speciālistiem, raksti vēstuli redaktoram uz e-pastu fitness@delfi.lv, un atbilde tiks sniegta portālā divu nedēļu laikā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!