Foto: PantherMedia/Scanpix

Treniņi, sabalansēts, vērtīgs uzturs un labs miegs trauksmainu notikumu laikā spēj pasargāt organismu no stresa radītā negatīvā iespaida un palēnina novecošanās procesu, par jauna pētījuma rezultātiem ziņo news.health.com.

Stresa apstākļos ātrāk novecojam

Pētījumā atklāja, ka trauksmes izjušana ir cieši saistīta ar telomēra mazināšanos - tas atrodas hromosomu galos un ietekmē, cik ātri novecojas mūsu šūnas. Proti, jo vairāk sievietes izjūt stresu, jo ātrāk samazinās telomērs un paātrinās novecošana. Savukārt, ja sieviete dzīvo aktīvi, pareizi ēd un labi guļ, viņa labāk spēj tikt galā ar stresu un tik ātri nenoveco.

Glābiņš - veselīgs dzīvesveids

Pētījumā piedalījās 239 nesmēķējošas sievietes vecumā no 50 līdz 65 gadiem. Lai noteiktu, vai veselīgs dzīvesveids var palīdzēt cīņā ar stresu, pētījuma dalībnieces gada garumā regulāri nodeva pētniekiem atskaites par savu fizisko aktivitāšu biežumu, uzturu un miega kvalitāti, kā arī informēja par trauksmaniem notikumiem, kurus viņas šī gada laikā pārdzīvojušas.

Pētījuma veicēji ņēma vērā situācijas, kad sievietes bijušas patiešām lielā stresā, piemēram, mājvietas vai darba zaudēšanu, šķiršanos no ilggadīga partnera vai līdzcilvēka nāvi.

Pētījumā rezultāti uzrādīja, ka sievietēm, kuras emocionāli sakāpinātos brīžos nerūpējās par fizisko formu un veselīgu dzīvesveidu, visai ievērojami organismās samazinājās telomēra apjoms. Savukārt tām, kuras turpināja būt aktīvas, veselīgi ēda un gulēja, lielu bojājumu nebija.

Tas nozīmē, ka ieviešot savā dzīvē veselīgus paradumus, ir iespējams samazināt negatīvos efektus, ko uz tavu ķermeni atstāj stress un attālināt novecošanās procesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!