Foto: Shutterstock
Tuvojoties vasarai, šķiet, ikviens domā vai vismaz runā par veselīgāka dzīvesveida ievērošanu un fiziskās formas uzlabošanu. Nereti talkā nāk ne tikai pārdomātāka ēdienkarte un fizisko aktivitāšu dažādošana, palielinot slodzi, bet arī specifiskas diētas. Šoreiz, iepazīstoties ar portālā Cālis.lv pieejamo informāciju par vienu no populārākajām svara zaudēšanas metodēm - olu diētu, piedāvājam īsu tās raksturojumu, kā arī uztura speciālistu Evas Katajas un Līgas Balodes komentāru.

"Ņemot vērā olu daudzumu ēdienkartē, izvērtējiet pašas savu veselību. Tām, kas slimojušas ar kādām aknu slimībām, šo diētu tieši olu daudzuma dēļ neiesaku. Svara zudumu pēc četrām nedēļām sola ap 20 kilogramiem, ja sākotnējais svars ir ap 100 kilogramiem un vairāk. Diēta balstās nevis kaloritātē, bet ķīmiskajās reakcijās organismā, tāpēc nedrīkst jaukt ne secību, ne produktu kārtību, citādi jēga būs maza. Ja kaut ko nevar vai negribas ēst, citu neko vietā nelikt - neaizstāt produktus ar it kā līdzīgiem!" šādi kādā no diskusijām tiek pieteikta olu diēta, piedāvājot arī detalizētāku tās raksturojumu.

Diētas nosacījumi

  • Jādzer daudz ūdens, vēlams negāzēta;
  • Dārzeņi jāvāra ūdenī; var sālīt, piparot, pielikt ķiplokus, lokus, dilles;
  • Jāiztiek bez taukvielām;
  • Ja rodas vēlme, drīkst izdzert gāzētu ūdeni vai 1-2 skārdenes diētiskās limonādes jebkurā laikā;
  • Tēja un kafija bez cukura un/vai piena nav ierobežota, ja gribas saldumu, var pievienot cukura aizvietotāju;
  • Ja sākas apetītes lēkme, var apēst kādu gurķi vai lapu salātus, vai burkānus, tikai ar noteikumu, ka ne ātrāk kā divas stundas pēc maltītes;
  • Ja ir norādīts konkrēts produkta daudzums, to nedrīkst pārsniegt, ja rakstīts bez ierobežojuma, tātad, tiešām var ēst, kamēr iestājas sāta sajūta;
  • Ja vēlies sekot svara izmaiņām, sveries vienreiz dienā no rīta;
  • Ja diēta pārkāpta, tā jāsāk no sākuma, nevis no pārtrauktās vietas, to pašu ķīmisko procesu dēļ, diētas režīms skaitās pārkāpts arī gadījumā, ja kaut kas tiek sajaukts;
  • Ieteicams nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, ne tikai gulēt uz dīvāna;
  • Pēc diētas sāta sajūta ēdot parādīsies ātrāk, kas palīdzēs noturēt svaru arī pēc diētas beigām, protams, saprāta robežās ēdot visādus kārumus u.tml.
  • Ja rodas vēlme atkārtot šo diētu, tad ieteicams divas reizes iziet pirmo nedēļu un tad divas reizes - ceturto;
  • Diēta piemērota visiem vecumiem (saprāta robežās), papildus vitamīnu lietošana nav vajadzīga;
  • Salāti - ja iekavās ir norādīti dārzeņi, tad jāēd norādītie, ja nē - tad tie ir lapu salāti (atcerieties par produktu nemainīšanu), bet, ja tie negaršo vai ir alerģija, tad drīkst neēst, bet ne aizstāt;
  • Iepriekš minētais attiecas arī uz gaļu - ja norādīta konkrēti vista, tad jāēd vista, nevis, piemēram, krabju nūjiņas.

Atļautie produkti

Augļi: visi, izņemot vīnogas, mango, vīģes, banānus, dateles;

Dārzeņi: jebkuri vārīti dārzeņi, izņemot kartupeļus, kā arī, ja nav norādīts cits pagatavošanas veids - kabači vai cukīni vai baklažāni vai patisoni vaipupas (sausas, vārītas pupas) vai pākšu pupiņas vai burkāni vai zaļie zirnīši (saldētie vārīti);

Liess siers ar pēc iespējas zemāku tauku saturu - ne vairāk kā 16-17 procenti, - ir aizstājams ar liesu biezpienu.

Diētai atbilstošā ēdienkarte katrai nedēļai pieejama šeit.

Uztura speciālistes Līgas Balodes komentārs

Šī ir diēta ar palielinātu olbaltumvielu daudzumu, kā arī ļoti zemas kalorāžas diēta.

Olbaltumvielas rada sāta sajūtu un mazina ēstgribu, līdz ar to cilvēks kas ievēros šo diētu nejūtīs nepārtrauktu izsalkuma sajūtu, izņemot tās dienas, kad ir paredzēti tikai augļi.

Lai organisms iegūtu enerģiju no olbaltmvielām, tam ir tās jāsašķeļ, patērējot enerģiju, līdz ar to paātrinās vielmaiņa, bet, tā kā šī ir zemas kalorāžas diēta, organismam enerģijas ieguvei būs par maz, no kurienes to smelties, sašķeļot vien tos ogļhidrātus un olbaltumvielas, kas ir ēdienkartē, tāpēc tas ķersies pie rezervēm - taukaudiem.

Šai diētai zinātniska pamatojuma nav - tā ir vienkārša zemas kalorāžas diēta ar palielinātu olbaltumvielu daudzumu - ola ir izvēlēta kā ar olbaltumvielām bagāts produkts, kas dos sāta sajūtu.

Svara samazināšanos veicinās stigri ierobežotais kaloriju skaits un ķermeņa ūdens zudums.

Tā kā enerģija tiks iegūta pārsvarā no olbaltumvielām un taukiem, organismā palielināsies starpproduktu - ketonvielu daudzums, to klātbūtne veicina pārmērīgu urīnskābes izdalīšanos un, līdz ar to, arī podagras un nierakmeņu rašanos.

Tas nozīmē, ka šīs diētas laikā ir palielināta slodze nierēm (nieres tiek pārslogotas), jo tām ir jāatbrīivojas no šīm atkritumvielām, šajā procesā iztērējot daudz ūdens.

Šāda diēta ir īslaicīgs risinājums, tiklīdz atsāksiet ierasto ēšanas režīmu, svars, visticamāk, atgriezīsies. Aizraušanās ar olām un gaļu ikdienas uzturā var palielināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.

Ierobežota produktu izvēle un ēdienkartes vienmuļība var veicināt svara atgūšanu pēc diētas ievērošanas, tādēļ visieteicamākais uztura režīms būtu vienkāršs sabalansēts uzturs.

Uztura speciālistes Evas Katajas komentārs

Šī ir kārtējā pseidodiēta, kas nekādā veidā neveicina veselību ilgtermiņā. Solītais svara zudums ir pārāk straujš, kas automātiski norāda uz diētas nesabalansētību.

Olas ir labs produkts, un tās vajag ēst, bet šādā veidā var radīt vien nepatiku pret olām uz visu atlikušo mūžu.

Es nekādā gadījumā neieteiktu sekot šādai diētai, jo šeit absolūti tiek izslēgta iespēja ieklausīties sava organisma vajadzībās - tā vietā jāēd vien noteikti produkti. Svaru var zaudēt arī daudz garšīgākā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!