Foto: Shutterstock
Lai gan mūsdienās veselīga dzīvesveida ievērošana kļūst arvien populārāka, vairumam cilvēku ikdienas ēšanas paradumi tomēr visai attāli līdzinās patiesi sabalansētai, organismam vērtīgai un pārdomātai ēdienkartei. Gadījumā, ja vēlies ieviest pārmaiņas savā uzturā, tomēr plašajā mūsdienu veselīgo produktu klāstā jūties apjukusi, piedāvājam dažus pašmāju "superproduktus" no mūsu vecmāmiņu ēdienkartes, kas jau izsenis pazīstami to veselīgo īpašību dēļ.

Kartupeļi

Kartupeļi ir lielisks C vitamīna, B vitamīna, dzelzs un kālija avots, un tajos ir arī organismam tik vajadzīgais A vitamīns.

Kartupeļi palīdz līdzsvarot cukura līmeni asinīs, tā nodrošinot enerģiju ilgākam laika posmam, kā arī palīdz izvairīties no pēkšņa nespēka. Tāpat tie ir bagāti ar mangānu, kā arī citām minerālvielām, kas ir īpaši svarīgas normālai ķermeņa muskuļu funkcionēšanai.

Uztura speciālisti kartupeļus aicina baudīt kā veselīgu pamatēdienu, pasniedzot tos, piemēram, ar pupiņām un sparģeļiem. Tāpat kartupeļi nebūt nav jāuztver kā drauds slaidajai līnijai – pareizi pagatavoti un ēsti mērenā daudzumā, kā arī nepārlieti ar treknām mērcēm, tie figūrai kaitējumu nenodarīs.

Vairāk par kartupeļu vērtīgajām īpašībām lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Biezpiens

Ja vēlies palielināt ikdienā uzņemto olbaltumvielu daudzumu, iekļauj savā uzturā biezpienu! Izvēloties vājpiena produktu, uzņemot vien nelielu daudzumu kaloriju, veselīgā un figūrai draudzīgā būsi remdējusi apetīti, kā arī sniegusi tam nepieciešamās uzturvielas. Lai papildinātu maltīti, biezpienam vari pievienot bezpiedevu jogurtu vai liesu krējumu, žāvētus augļus, riekstus, kanēli, svaigus augļus un ogas, nedaudz ievārījuma vai medus, grauzdētas auzu pārslas, kā arī svaigus dārzeņus, ja vairāk esi iecienījusi sāļākus ēdienus.

Foto: Shutterstock

Kāposti

Kāposti ne velti vērtēti kā vieni vērtīgākajiem un veselīgākajiem dārzeņiem, turklāt tie ir lielisks C vitamīna avots, satur maz kaloriju un veicina to degšanu, organismam arī esot miera stāvoklī.

Galviņkāpostu zupas un šķovēti kāposti ir ziemas mēnešu "klasika", taču no šiem sulīgajiem un veselīgajiem dārzeņiem iespējams pagatavot arī gardus sacepumus, salātus, sautējumus un pat uzcept maizi. Turklāt, kāpostu ēdieni ir ne vien ļoti garšīgi, bet arī nodrošina to baudītājus ar krietnu vitamīnu un minerālvielu devu.

Savukārt, piemēram, kale kāpostu var dēvēt par ziemas karali, jo tieši ziemā tā nedaudz sīvā garša kļūst maigāka un patīkamāka. Kale kāposti satur daudz dzelzs, kā arī to lapas satur ievērojamu daudzumu kalcija, turklāt tie ir bagāti ar olbaltumvielām, kā arī dažādiem vitamīniem.

Foto: Shutterstock

Pupas

Pupas ir vieni no šķiedrvielām bagātākajiem produktiem, kā arī tās ir lielisks dzelzs, magnija un citu mikroelementu avots. Pirms vārīšanas, piemēram, baltās pupiņas izmērcē ūdenī, lai pēc tam pagatavotu aromātisku pupiņu zupu, sautējumu, vienkāršus salātus vai sacepumu. Kombinējot pupas ar papriku, sīpoliem un tomātiem, kā arī garšaugiem, iegūsi lielisku aromātu un garšu saspēli, kas palutinās garšas kārpiņas un sniegs ieguldījumu veselībā.

Foto: Shutterstock

Plūmes

Plūmes ir viens no bagātīgākajiem šķiedrvielu avotiem un tām piemīt arī pretiekaisuma iedarbība un spēja novērt ļaundabīgu audzēju veidošanās risku. Tāpat plūmju lietošana uzturā mazinās diabēta, sirds un asinsvadu saslimšanu, kā arī citu hronisku slimību rašanās risku. Plūmju sastāvā esošajiem fenoliem piemīt arī lieliskas antioksidanta īpašības.

Kā zināms, žāvētas plūmes ir arī īpaši saldas, tāpēc tās vari baudīt kā kārumu pie tējas vai pievienot bezpiedevu jogurtam, biezpienam, kā arī kūkām vai kēksiņiem.

Vairāk par plūmju vērtīgajām īpašībām, kā arī ieteikumiem audzēšanā un stādīšanā, ja vēlies tās ieviest savā piemājas dārzā, lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Auzu pārslas

Ne velti uztura speciālisti aicina ikvienu brokastīs baudīt tieši auzu pārslu putru - auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem. Tajās ir magnijs, cinks, dzelzs, kālijs, B1 vitamīns, kalcijs, E vitamīns un daudz šķiedrvielu, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs un sirdsslimību risku.

Auzas stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī tauku daudzumu ķermenī zema glikēmiskā indeksa dēļ. Tāpat tās palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Tajās ir ļoti daudz šķiedrvielu, īpaši tad, ja tās ēd veselā veidā, un auzas satur arī vairākus citus noderīgus vitamīnus un minerālvielas. Tās ir ļoti noderīgs papildinājums cilvēka uzturā, pateicoties auzu augstajai uzturvērtībai.

Baudi tās kā gardu putru, kas papildināta ar kanēli, svaigiem vai žāvētiem augļiem un ogām, ievārījumu vai medu, kā arī šķipsniņu sāls. Tāpat auzu pārslas vari grauzdēt, pievienojot tās jogurtam vai pagatavojot auzu pārslu drupačas, ar ko pārkaisīt, piemēram, aromātisku ābolu pīrāgu.

Vairāk par auzu pārslām lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Avoti: Prevention.com, WebMD.com, Health.com.

20 maciņam draudzīgas latviešu tradicionālās virtuves receptes

Foto: Shutterstock

Šoreiz nolēmām apkopot ēdienus, ko noteikti ir gatavojušas jau mūsu vecvecmāmiņas, tieši tādēļ šīs vienkāršās garšas mums ir labi pazīstamas un mīļas jau kopš bērnības. Tiem, kuri mīl gatavot, lielākā daļa recepšu noteikti jau būs zināmas, bet pārējie priecāsies iemācīties pagatavot savu iecienīto skābeņu zupu, rupjmaizes kārtojumu vai biezpiena plācenīšus.

No krēmzupas līdz kārtīgam sacepumam: 10 idejas gatavošanai ar saldajiem kartupeļiem

Foto: Shutterstock

Saldie kartupeļi jeb batātes jau sen vairs nav nekas svešs arī mūsu veikalu plauktos. Apņēmīgākie dārznieki, kuri aizraujas ar gardumu audzēšanu, pat ir pamanījušies izmēģināt saldos kartupeļus audzēt mūsu klimatiskajos apstākļos. Taču, ņemot vērā to, ka saldie kartupeļi aug krietni vien siltākās un saulainākās vietās, pašiem izaudzēt tos grūti. Bet nevajag bēdāties – saldie kartupeļi patiešām ir pagatavošanas vērti, jo garšas un uzturvērtības ziņā ir krietni vien bagātāki, kā parastie kartupeļi.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!