Foto: Shutterstock
Palūkojoties uz veikalos pieejamo produkciju un neskaitāmajiem saldumu veidiem, ko tik gardi varētu notiesāt, dažkārt ir tik ļoti grūti pretoties. Tomēr pastāv dažādas alternatīvas, kā mazināt lielo kāri un tomēr atteikties no grēcīgā garduma. Komentē uztura speciāliste un veselīga dzīvesveida konsultante Inga Pūce.

Tiesa, bieži vien sagrozās tā, ka neveselīgie ēdieni mēdz būt lētāki, gardāki un vieglāk pagatavojami vai jau uzreiz gatavi – tie arī ir iemesli, kāpēc ļaudis izvēlas iegādāties šos neveselīgos našķus. Tomēr, lai arī bieži vien cenšamies dzīvot veselīgi un būt lieliskā formā, uznāk neiedomājama vēlme, kas var burtiski salauzt tevi. Šeit vajadzētu saprast, cik ļoti esi gatava sniegties uz savu mērķi pretī veselīgai dzīvei, tāpēc, iespējams, tieši daži padomi un speciālistes viedoklis nāks tieši laikā.

"Pirmkārt, vajadzētu apzināties, vai tiešām tā ir problēma, jo kādreiz ir tā, ka cilvēki pārspīlē un tas stress, ko viņi izjūt, rada daudz lielāku postu nekā pats našķis. Vajadzētu kritiski novērtēt, vai tiešām ēd par daudz," stāsta Pūce.

Speciāliste teic, ka kāre rodas tāpēc, ka ķermenim vajag enerģiju. Ja ēdienkartē ir iekļauti ogļhidrāti, piemēram, maize, rīsi, griķi, kartupeļi un citi cieti saturošie produkti, izteiktai vēlmei pēc našķiem nevajadzētu būt. Ja tomēr tā neatkāpjas, vajadzētu saprast, vai tos uzņem pietiekamā daudzumā.

Tāpat jāsaprot vēlmju cēlonis. "Vajadzētu saprast, vai tā ir emocionāla ēšana, jo tur nederēs kāposti, burkāni, rupjmaize. Emocionālā ēšana pieprasa kaut ko ļoti saldu, treknu, kaut ko ļoti kolorītu pēc garšas," paskaidro speciāliste. Gluži tāpat kāre pēc ēdiena var rasties tāpēc, ka vienkārši neesi ēdis – šādām situācijām gan vajadzētu izvairīties un ēst regulārāk. Tomēr, ja cilvēks vienkārši cenšas pazaudēt it kā liekos kilogramus un regulāri atliek maltītes, organismā hroniski nonāk neadekvāts enerģijas daudzums, kas atkal izraisīs vēlmi pēc kaut kā garda. "Ja cilvēks ir normāli paēdis un viņam vēl joprojām ir kāre, tad noteikti tā ir emocionālā ēšana. Vajadzētu kaut kā saprast, ka ēdiens palīdz tikai uz īsu brīdi. Bet vislabāk, protams, ir meklēt cēloni tām emocionālām lietām – mēģināt emocionālas lietas risināt emocionāli, nevis ar ēšanu."

"Es teiktu, ka tādi produkti, kas aizstāj kāri, nav. Vienkārši ir jāizvērtē situācija – cik bieži, cik daudz. Varbūt tas velns nemaz nav tik melns, kā mēs domājam," piebilst Pūce.

Lūk, arī "Womanitely" speciālistu ieteikumi, lai roka tik bieži pēc kārotajiem našķiem nesniegtos!

Neglabā mājās kārumus

Vispirms vajadzētu saprast savus mērķus – ja esi nobriedusi veselīgākai dzīvei un to arī vēlies pilnveidot, labāk atbrīvojies no visiem našķiem, kas gulst virtuves skapīšos un rokassomiņās. Ja mājās nebūs lieki našķi, kas var ievilkt savās lamatās, risks, ka nobaudīsi aizliegto augli, būs daudz mazāks. Arī tad, ja lielā vēlme pēc saldumiem uznāks, tev vienkārši nebūs nekas, ar ko remdēt augošo apetīti.

Tiesa, kaut ko gardu, iespējams, tāpat vēlēsies, tāpēc kādā dziļākā plauktiņā vari paglabāt, piemēram, riekstus. Protams, arī ar tiem nevajag pārspīlēt, tomēr saujiņa riekstu būs tieši tas, kas spēs remdēt neizmērojamo kāri pēc kāda našķa.

Aizstāj visus našķus ar augļiem un dārzeņiem

Tiesa, ja neesi sevišķa augļu un dārzeņu fane, iekļaut tos savā ikdienā un aizvietot tos ar gardumiem, var būt diezgan grūti. Tomēr, ja sāksi daudz vairāk ēst šīs vasaras veltes, ātrāk pie tām pieradīsi un jau pēc kāda brīža vispār nejutīsi atšķirību – tas viss šķitīs pašsaprotami. Tomēr tev noteikti ir kāda iemīļota vasaras velte – gurķi, tomāti, ķirši vai mellenes – iespēju ir tik daudz! Sāc ar to, kas tev patiesi garšo un jau pēc mirkļa varēsi ķerties pie tiem augļiem un dārzeņiem, kas tik sevišķi pie sirds neiet.

Ja tomēr vienkārši tāpat ēst augļus ir jau apnicis, uztaisi kādu smūtiju vai sajauc augļus ar bezpiedevu jogurtu. Izdomā jaunus veidus, kā veselīgo un gardo padarīt vēl kārdinošāku.
Kad vēders būs dārzeņiem un augļiem pieēsts, vieta kādam gardumam vairs neatradīsies un arī vēlēšanās nebūs.

Foto: Shutterstock

Sporto

Jā, varbūt sākotnēji tas var šķist diezgan amizanti – "kad gribas gardu muti apēst šokolādes tāfelīti, labāk dodies skrējienā", padomā – parasti mēs sagribam kaut ko apēst tikai tāpēc, ka esam garlaikotas, mūs pārņēmis stress vai esam nomāktas. Apēst savas emocijas nav veselīgi un vienkārša našķošanās var pāraugt patiesās problēmās. Tāpēc izmanto iespēju nedaudz aizmirst par raizēm, stresu un citām problēmām – dodies skrējienā vai mierīgā pastaigā. Tā vietā, lai pieņemtos svarā, būsi pie reizes vēl zaudējusi pāris kalorijas un izkustējusies svaigā gaisā.

Nepieciešamo produktu uzņemšana

Tā kā kāre pēc kāda ēdiena mums parasti rodas tāpēc, ka mūsu organismam kaut kas trūkst, svarīgi, lai ar veselīgiem ēdieniem tu spētu nodrošināt organismam visu nepieciešamo. Izvēlies jau iepriekšminētos augļus un dārzeņus, kas ir īstas vitamīnu bumbas un izvēlies arī uztura speciālistes un veselīga dzīvesveida konsultantes Pūces ieteiktos variantus.

Dzer ūdeni

Viens no trikiem, ko iesaka dietologi un veselīga dzīvesveida piekritēji – dzert ūdeni pirms maltītes, jo tad vienā ēdienreizē nav iespējams apēst tik daudz. Lai arī sākotnēji lielo atšķirību var nejust, pēc kāda laika gan starpību pamanīsi, ēdot visai prātīgi. Tiesa, nebūtu sevišķi labi arī dzert visas saldinātās un gāzētās limonādes – ja vēlies, ko citu, nevis ūdeni, izvēlies izveidot pati savu gardo padzērienu. Ievieto traukā visus vasaras svaigos gardumus – mellenes, zemenes vai gurķus – visu, ko sirds kāro. Ūdens ne vien izskatīsies elegantāk, bet šie papildinājumi piešķirs arī ūdenim garšu. Tiesa, no veselīgā viedokļa, sevišķas atšķirības starp to, vai ūdensglāzē peld dažas gurķu šķēlītes, īsti nav. Par to vairāk vari lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!