Foto: Shutterstock
Pasaule jau sen sapratusi, ka pareizs uzturs nav atteikšanās no visa garšīgā, un nav jābūt miljonāram, lai sakārtotu savu ēdienkarti. Ir jāmaina savi ēšanas paradumi. Kad ēdienkarte ir izrevidēta, nevar saprast, kāpēc tomēr nevar nomest svaru, taču atbilde ir pavisam vienkārša – mēs izvēlamies nepareizos produktus.

Ārste-dietoloģe Jūlija Bastrigina uzsver, ka, gan tievējot, gan uzturot normālu svaru, ļoti svarīgi ir aizstāt neveselīgos produktus ar vērtīgajiem. Labāk rafinēto miltu vietā izmantot pilngraudu miltus, cukura vietā – medu, cūkgaļas vietā – diētisko tītara gaļu. Tajā pašā laikā nedrīkst aizmirst par neredzamajiem komponentiem, kas bieži vien šķiet nekaitīgi, tomēr tas tā nav, un šie produkti tievēšanai kaitē.

Šķiet, ka ēdam pareizi, bet svars nekrītas. Lūk, daži uztura elementi, kuru nepareiza lietošana pievilina liekos kilogramus.

Sāls

Foto: Shutterstock
Pieaugušam cilvēkam diennakts sāls deva ir 4-6 grami, bērnam līdz septiņiem gadiem – 2-3 grami. Nātrijs, nonākot asinīs, pilda vairākas labas funkcijas, tomēr jāatceras, ka tas bloķē iespēju izvadīt no organisma šķidrumu, un tas ir iemesls, kas veicina liekā svara rašanos un paaugstina arteriālo spiedienu.

Ko darīt? Sālīt. Nevajag pilnībā atteikties no sāls, jo pilnīga atteikšanās no sāls arī ir kaitīga, tāpat kā pārdozēšana. Veselīgi ēst nenozīmē ēst negaršīgi. Aromātiskas garšvielas un piedevas (piemēram, lauru lapas, karijs, sarkanais pipars vai oregano) jebkuru diētisku ēdienu padara garšīgu. Svarīgi ir nomainīt vārāmo sāli uz sāli ar pazeminātu nātrija saturu (to var iegādāties jebkurā lielveikalā), jo tas palīdzēs izvadīt no organisma lieko šķidrumu un atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Pārtikas šķiedras pret celulītu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Liela daļa cilvēku uzturā nelieto pietiekami daudz šķiedrvielas, turklāt viņi neaizdomājas par to, ka, cik maģisks efekts tām piemīt attiecībā uz mūsu pašsajūtu un ārējo izskatu. Šķiedrvielas mazina lieko tauku un ogļhidrātu indeksu un vairo vērtīgās baktērijas organismā. Pārtikas šķiedras attīra zarnas, kuņģi, un šķiedrvielas ir bieds sieviešu nemīlētajam celulītam. Šķiedrvielas palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu, samazina tauku slāni uz gurniem un kājām, kā arī mazina apelsīna miziņas efektu – uzlabo ādas stāvokli un siluetu kopumā.

Ko darīt: atcerēties par dobēm vasarnīcā vai laukos. Cik daudz šķiedrvielu ir jāpatērē, lai tas būtu veselīgi organismam? Tas ir apmēram 300 līdz 400 gramu svaigu dārzeņu un augļu vai trīs līdz četras tējkarotes vērtīgo šķiedrvielu. Vasaras sezonā svarīgāk ir ēst augļus. Augļi un dārzeņi ir ļoti svarīgi šķiedrvielu avoti. Zaļie augi un augļi ir piesātināti ar vitamīniem un minerālvielām, un daudzām citām vērtīgām vielām, kas ir ļoti nepieciešamas organismam. Jāatrod pēc iespējas vairāk interesantu recepšu ar augļiem un dārzeņiem – zupas, augļu ragu, salāti, karpačo un zaļie kokteiļi. Nebaidies eksperimentēt!

Magnijs


Foto: Shutterstock
Šis mikroelements ir svarīgs visam ķermenim kopumā, bet pats svarīgākais – magnijs ir tā glikoze, kas pārvēršas enerģijā. Ja mehānisms nedarbojas, glikoze organismā pārvēršas taukos. Vēl viena magnija funkcija - nervu sistēmas un emocionālo pārdzīvojumu aizsardzība. Vairums no mums tomēr emocionālo pārdzīvojumu rezultātā pārēdas, nevis tievē.

Ko darīt: jāatceras par austrumu virtuvi. Lieta tāda, ka viens no līderiem, kas satur magniju, ir sezama sēklas (100 grami sēklu satur 500 gramus magnija). Tas ir sastopams arī citos produktos – riekstos (ciedru riekstos, mandelēs, pistācijās, arahisā), tumšajā šokolādē – kaut arī mazākās devās. Saka, ka tumšās sezama sēklas ir veselīgākas par gaišajām, turklāt tās ir labāk lietot svaigā veidā, piemēram, pievienojot salātiem.

Dzelzs

Foto: Shutterstock

Hronisks dzelzs trūkums organismā ir viena no visizplatītākajām problēmām, un tā ir ļoti svarīga lieta tieši sievietes organismam. Izrādās, 60 procentiem sieviešu ir nepietiekams dzelzs daudz organismā. Mati, kas krīt laukā, trausli nagi, sausa āda, vājums, trauksmes sajūta, slikts miegs, paātrināta sirdsdarbība – tās ir tipiskas anēmijas pazīmes. Vēl viena nepatīkama pazīme - tieksme pēc sāļa un pikanta ēdiena, kas beigu beigās atkal noved pie liekā svara veidošanās.

Ko darīt: nevajag pārsteidzīgi pāriet uz veģetārismu. Protams, ēdot griķus, spinātus un dzerot granātābolu sulu, var uzņemt dzelzi, bet ne tādā formā, kā nepieciešams organismam, skaidro dietoloģe Jūlija Bastrigina. Dzelzs, kas ir nepieciešama mūsu organismam, ir iegūstama no dzīvnieku valsts produktiem – aknas, nieres, sirds – tā ir sarkanā gaļa un zivs, un putnu gaļa – tītara gaļa, vistas fileja, augšstilbi vai apakšstilbi, pīles krūtiņa, olas baltums. Maza nianse – labākai dzelzs uzņemšanai ir vajadzīgs C vitamīns, ko viegli var iegūt no augļiem un dārzeņiem. Pasniedz steiku ar dārzeņiem vai zaļajiem salātiem, mini šašliku ar dārzeņu ragu, pīles krūtiņu apelsīnu mērcē ar kukurūzas garnējumu.

Jods

Foto: Shutterstock


Jods nodrošina normālu un efektīvu endokrīnās sistēmas darbību – tas nepieciešams vairogdziedzerim. Tas ir ļoti svarīgi. Jo, ja vairogdziedzeris strādā slikti, liekais svars nemazināsies.

Ko darīt: iemīlēt jūras produktus. Pat, ja tev negaršo suši vai tu neciet zivju izstrādājumu smaržu, un no garnelēm tev ir alerģija, jāatrod piemēroti produkti. Produkti, kas satur daudz joda, neapšaubāmi ir jūras veltes – jūras kāposti un augi, mencu aknas, gliemenes un jūras zivis.

Rezerves variants, kas ir bagātīgs ar jodu, ir jodētā sāls un cukurs, minerāļu sāls un sulas, piena produkti un maize. Tomēr atceries, ka termiskā apstrāde un ilgstoša produktu uzglabāšana mazina produktu vērtību. Tieši tāpēc pievērs uzmanību derīguma termiņam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!