Foto: Shutterstock

Pārāk daudz sāls organismam nodara ļoti lielu kaitējumu – to neiesaka ne diētas ārsti, ne citi speciālisti. Jau rakstīts, ka sāls organismā aiztur šķidrumu un veicina tūskas veidošanos un maisiņus zem acīm. Tāpat tas paaugstina asinsspiedienu. Tajā pašā laikā organismam sāls ir nepieciešams. Kā saprast, cik daudz sāls lietot? "Prevention" ir apkopojis piecas pazīmes, kas liecina – tu to patērē par daudz, piebremzē!

Gredzeni kļuvuši ciešāki

Svars it kā nav mainījies, bet kāpēc gredzens, ko esi valkājusi jau gadiem, pēkšņi šķiet kļuvis par mazu? Pastāv iespēja, ka tavā organismā ir aizturēts ūdens, liekot pirkstiem izskatīties pēc cīsiņiem. Tas var notikt, ja sāls tavā uzturā ir pārāk daudz. Organisms vienmēr dara visu iespējamo, lai varētu normāli funkcionēt. Gadījumos, kad tajā ir daudz sāls, smadzenes izdala hormonus, kas liek ķermenim aizturēt tik daudz ūdens, cik vien iespējams. Rezultāts – piepampuši pirksti un maisiņi zem acīm.

Mutē ir sauss kā tuksnesī

Jūties tā, it kā tikko būtu saēdusies vati? Mute ir izkaltusi? Jā, arī šīs sajūtas varētu izraisīt sāls. Ja ir ēsts daudz sāļu ēdienu, ķermenis jūt, ka ūdens un sāls līmenis ir izjaukts. Lai situāciju uzlabotu, speciālisti iesaka lietot daudz ūdens – tavs ķermenis vienkārši sūta signālus, ka nepieciešams uzņemt šķidrumu.

Sajūta, ka galva plīst pušu

Tev varbūt šķiet, ka čipsiem vai sālītajiem riekstiņiem, ko pirms mirkļa notiesāji, nav nekādas saistības ar tavām neciešamajām galvassāpēm. Padomā vēlreiz! Pētījumi pierāda, ka cilvēki, kas ikdienā lieto daudz sāls, biežāk cieš no galvassāpēm nekā cilvēki, kas to lieto nelielos daudzumos. Atceries – sāls paaugstina asinsspiedienu, bet tas var radīt galvassāpes. Tomēr, ir atklāts, ka pārmērīga sāls lietošana var radīt galvassāpes arī tad, ja tā nav ietekmējusi asinsspiedienu. Tāpēc – ja sāp galva, pamēģini lietot mazāk šo minerālu.

Nepieciešamība bieži apmeklēt labierīcības

Pārāk daudz ūdens nav vienīgais, kas var likt tev nepārtraukti skraidīt uz tualeti. Sālim ir līdzīgs efekts. Ja to uzņem ļoti daudz, nierēm jāstrādā virsstundas, lai attīrītu organismu. Aktīvāka nieru darbība nozīmē arī nepieciešamību doties uz labierīcībām krietni biežāk.

Smadzenes nestrādā tā, kā vēlies

Padošanās kādam sāļam kārdinājumam, var izraisīt organisma atūdeņošanos. Un, kad tavam organismam trūkst ūdens, samazinās spējas skaidri domāt. Tas var ietekmēt arī tavu uzvedību un garastāvokli. Tad, kad cilvēkam trūkst ūdens, mazinās koncentrēšanās spējas, pasliktinās atmiņa, reakcija un spriestspēja. Ja kādu dienu šķiet, ka smadzenes nestrādā un tu neko nevari izdarīt, vainojams varētu būt sāls.

Ja saproti, ka sāli lieto krietni par daudz, šeit tu vari iepazīties ar ieteikumiem, kas palīdzēs to uzņemt mazāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!