Foto: Shutterstock
Liekais svars mūsdienu laikmetā kļūst par arvien aktuālāku problēmu. Ja arī tu vēlies uzlabot fizisko formu, bet tev trūkst vajadzīgās motivācijas un gribasspēka, iedvesmojies no "Women's Health" portālā publicētā pieredzes stāsta, kas atklāj, kā kādai sievietei izdevies zaudēt vairāk nekā 30 kilgoramus svara.

"Kad biju pusaudze, nejutu nekādu kontroli pār saviem ēšanas paradumiem. Varēju paķert paku čipsu un to arī uz vietas iztukšot.

Ar pārtiku kompensēju arī stresu, ko izjutu skolā, tā savas emocijas "apēdot". Vidusskolā spēlēju volejbolu un basketbolu, kas nodrošināja vajadzīgo fizisko slodzi, bet skolas pēdējos gados man šos sporta veidus nācās pamest pleca savainojuma dēļ. Rezultātā es no sporta atteicos vispār.

Tā kā mani ēšanas paradumi nemainījās, es lielākoties pārtiku no neveselīgajiem ogļhidrātiem un, ēdot miltu izstrādājumus, saldumus un ātrās uzkodas, strauji pieņēmos svarā.

Gada laikā pieņēmos svarā par 20 kilogramiem un vidusskolas pēdējā gadā svēru jau 89 kilogramus.

Protams, mana pašsajūta bija slikta. Bija gremošanas traucējumi, bieži sāpēja galva. Tādas pašas veselības problēmas bija arī manam tēva. Ārsti viņam, lai no tām atbrīvotos, ieteica nomest lieko svaru.

Šādu ieteikumu man sniedza arī vecāki, jo svars manam auguma garumam bija krietni par lielu. Kad kritiski uz sevi paskatījos no malas un sapratu, ka sveru vairāk nekā mans tā brīža draugs, sapratu, ka ir jāmaina dzīvesveids un pēc iespējas ātrāk jānomet liekie kilogrami.

Mans tēvs svaru zaudēja ar Atkinsa diētas palīdzību, un to uzsāku arī es. Sākumā man bija ļoti grūti svērt un mērīt apēsto, īpaši, ogļhidrātus, kas agrāk bija mana uztura galvenā sastāvdaļa. Tomēr es nepadevos un centos dienā neapēst vairāk par 20 gramiem ogļhidrātu.

Atteicos no iecienītajiem našķiem, kā arī centos ēst salātus ar olīveļļu un citrona sulu, nevis "noslīkušus" treknās mērcēs vai majonēzē kā agrāk.

Tāpat atteicos no treknas gaļas, cūkgaļas cepeša vietā sākot ēst tunci un vistas fileju. Man iegaršojās arī dārzeņi – gurķi, burkāni, kāposti, brokoļi… Agrāk uz tiem pat virsū neskatījos!

Uzsākot studijas, manu ēšanas plānu apdraudēja draugi, kam patika pusdienot picērijās un našķēties ar saldumiem, tomēr es sakopoju gribasspēku un pēc pirmā gada augstskolā jau svēru 56 kilogramus.

Jutos kā cits cilvēks gan attiecībās ar draugiem un ģimeni, gan attieksmē pret sevi un mīļoto puisi, no kura agrāk lielā svara dēļ ļoti kautrējos.

Ieteikumi, ko varu sniegt citām sievietēm, kuras vēlas iegūt slaidu augumu ir šādi:

  • Pievērs uzmanību porcijas lielumam. Man pašai bija ļoti grūti kontrolēt to, cik daudz es apēdu, tāpēc vadījos pēc principa – neēst vairāk par dūres lieluma porciju, ēdot, piemēram, rīsus un gaļu, savukārt dārzeņiem ļāvu aizpildīt kuņģi neierobežoti un tā guvu sāta sajūtu.
  • Ieklausies savā ģimenē! Kad man šķita, ka izmaiņu nav un svars stāv uz vietas, kā arī es jutu vēlmi padoties, tieši mani tuvinieki bija tie, kuri motivēja neatmest visam ar roku, uzsverot, ka mans ķermenis mainās uz labo pusi.
  • Uzstādi nelielus mērķus! Dzīvo no nedēļas uz nedēļu, apņemoties pakāpeniski zaudēt svaru un regulāri sportot. Man tas palīdzēja!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!