Foto: Shutterstock

Pilngraudu produktiem piemīt lērums pozitīvu īpašību: tie satur daudz šķiedrvielu, palīdz normalizēt asinsspiedienu un satur daudz vērtīgu uzturvielu. Sarakstu varētu turpināt un turpināt, tomēr, izvēloties pilngraudu produktus, cilvēkiem jābūt uzmanīgiem, jo to sastāvā var būt daži ne tik veselīgi produkti, piemēram, cukurs. Tāpat graudi var būt samalti tik smalki, ka veselībai nekādu labumu nedos.

"Health" uztura speciālisti skaidro, ka pilngraudu produkti ir gatavoti no graudiem, kas satur visas tā daļas – dīgli, endospermu un apvalku. To sastāvā ir daudz šķiedrvielu, kas organismam ir ļoti nepieciešamas. Īpaši daudz to ir auzās, miežos un bulgurā. Šķiedrvielas palīdz samazināt nevēlamā holesterīna līmeni, pazemināt cukura līmeni asinīs, uzlabo gremošanu, nodrošina sāta sajūtu ilgāku laiku.

Pilngraudu produkti satur arī daudz vērtīgu minerālvielu. Viena no tādām ir dzelzs, kas nepieciešama, lai izvairītos no anēmijas. Tāpat pilngraudu produkti satur magniju, kas nepieciešams kaulu veselībai, kā arī selēnu un cinku. Vairāki pētījumi pierāda, ka pilngraudu produkti var palīdzēt zaudēt svaru un samazināt tauku daudzumu problēmu zonās, piemēram, uz vēdera. Protams, papildinot neveselīgu uzturu ar pilngraudu produktiem, rezultāta nebūs.

Ne visi produkti, kas marķēti kā pilngraudu ir veselīgi. Graudi bieži ir saberzti tik smalkā pulverī, ka to iedarbība uz vielmaiņu un veselību ir tāda pati kā rafinētajiem graudiem.
Authority Nutrition
Tomēr ne visi produkti, uz kuriem rakstīts, ka tie ir pilngraudu, ir arī labi organismam. "Rutks" jau rakstīja, ka dažādu produktu saukšana par "veselīgiem" ir viens no trikiem, ko izmanto ražotāji, lai novērstu patērētāju uzmanību no pievienotajiem cukuriem. Ražotāji šo triku izmanto ne tikai brokastu pārslām un graudaugu brokastu batoniņiem, bet arī beztauku jogurtiem. Vairāk par trikiem, ko ražotāji izmanto, lai noslēptu pievienotos cukurus, lasi šeit.

Arī "Authority Nutrition" norāda, ka ne visi produkti, kas marķēti kā pilngraudu ir veselīgi. Graudi bieži ir saberzti tik smalkā pulverī, ka to iedarbība uz vielmaiņu un veselību ir tāda pati kā rafinētajiem graudiem. Uztura speciālisti norāda, ka pastāv brokastu pārslas, kas satur pavisam nedaudz pilngraudu miltu (kas turklāt ir ļoti smalki samalti), bet kas ir marķētas kā veselīgs pilngraudu produkts.

Tāpēc neuzticies skaistai etiķetei, un vienmēr iepazīsties ar visu produkta sastāvu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!