Foto: Shutterstock

Pomelo ir nedaudz netipisks citrusaugs. Tas ir ļoti noderīgs imunitātes stiprināšanai, uzlabo gremošanu, pazemina asinsspiedienu, palīdz pret mazasinību, palielina kaulu stiprību, uzlabo sirds veselību, mazina vēža risku, būs palīgs tiem, kas vēlas notievēt, kā arī novērš novecošanās pazīmes. Turklāt tas ir arī garšīgs.

Pomelo ir visai līdzīgs greipfrūtam un tā labās īpašības arī daudz neatšķiras. Tā vēsturiskais nosaukums ir "Citrus maxima", jo tas ir lielākais no citrusaugļiem. To dzimtene ir Dienvidāzija – īpaši šos lielos augļus iecienījuši Taizemē, kur no tiem spiež sulu, gatavo salātos kopā ar garnelēm vai granātāboliem un vienkārši ēd kaltētus vai svaigus bez jebkādām piedevām. Tā kā parasti nepieciešams visai ilgs laiks, lai šos augļus izaudzētu, jo to koki sāk dot pirmos augļus tikai pēc astoņiem gadiem, tad pomelo citur pasaulē nav kļuvuši tik populāri kā, piemēram, apelsīni vai citroni, tomēr tas pamazām mainās un arī pie mums veikalu plauktos tie ir sastopami. 

Foto: Shutterstock

Šī augļa garša ir visai patīkama un maiga, ja salīdzina ar greipfrūtu vai citronu, bet tam ir tāda kā sveķu piegarša. Parasti pomelo ir vai nu zaļā, vai dzeltenā krāsā. 

Pomelo ir ļoti veselīgs uzturs – tajos ir daudz vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu. "Pomelo, kā jau citrusaugs, ir labs C vitamīna avots. 100 grami augļa satur dienā rekomendēto C vitamīna devu. Apēdot vairākas daiviņas pomelo, par šī vitamīna trūkumu jums vairs jāsatraucas nebūs. Tas satur arī B grupas vitamīnus (tiesa diezgan niecīgos daudzumos), mazliet minerālvielu, no kurām pārākumā ir kālijs, un, protams, antioksidantus. Auglis satur gandrīz 90% ūdens, tāpēc tā enerģētiskā vērtība ir neliela - vien 38 kcal/100g, taču tas ir patīkami salds, jo satur 10 gramus ogļhidrātu uz 100 gramiem svara," stāsta uztura speciāliste Eva Kataja. "Pomelo ārstnieciskās īpašības pārsvarā tiek piedēvētas saistībā ar C vitamīna, kālija un antioksidantu saturu, kā arī ar proporcionāli lielo ūdens daudzumu. Šīs īpašības piemīt arī citiem augļiem un dārzeņiem, bet tas nenozīmē, ka pomelo ir nevērtīgs. Tas labvēlīgi ietekmē veselību un lieliski noderēs uztura dažādošanai."

Foto: Shutterstock

Imūnsistēmai: Viens auglis satur aptuveni 600% no nepieciešamās C vitamīna dienas devas. Tādēļ pomelo gadsimtiem ilgi bijis galvenais askorbīnskābes avots Dienvidāzijas valstīs. To ēdot, iespējams ātri uzlabot imunitāti. Tas ir arī lielisks antioksidants un palīdz palielināt balto asinsķermenīšu skaitu, kā palīdz neitralizēt brīvos radikāļus, kas var kaitēt organismam. Tāpat šīs vielas palīdz cīnīties ar infekcijām, kas saistītas ar saaukstēšanos, kā arī ar vīrusu, baktēriju vai mikrobu izraisītām infekcijām. 

Gremošanai: Lielākā daļa augļu satur daudz šķiedrvielu, un pomelo nav izņēmums. Viens pomelo satur aptuveni 25% ieteicamās dienas devas šķiedrvielu. Tādēļ tas ir ļoti veselīgs gremošanas veicināšanai, turklāt var palīdzēt novērst aizcietējumu vai caureju. Tāpat, pēc pusdienām apēdot dažas šķēlītes pomelo saldajā ēdienā, tas palīdzēs vieglāk sagremot treknus ēdienus. 

Asinsspiediens: Pomelo ir arī labs kālija avots, katrs auglis satur 37% no nepieciešamās kālija dienas devas. Kālijs palīdz paplašināt asinsvadus, pazeminot asinsspiedienu, un veicina asinsrites uzlabošanos, līdz ar to arī skābekļa piegādi organismam. Tas samazina sirds slodzi un pazemina aterosklerozes, sirdslēkmju un insulta risku.

Kaulu veselība: Kālijs ir viens no kaulu veselībai nozīmīgiem elementiem, kas palīdz tos saglabāt stiprus, tādēļ pomelo ir veselīgi arī cilvēkiem gados, kas cieš no osteoporozes, lai stiprinātu kaulus.

Pret novecošanu: Pomelo satur lielu daudzumu C vitamīna, kas ir lielisks antioksidants un palīdz neitralizēt brīvos radikāļus, kas nodara arī lielu kaitējumu ādai un liek tai izskatīties vecākai. Pomelo satur vēl citas vielas, ka palīdz ādai izskatīties jaunākai.

Svara zaudēšanai: Jau minēts, ka pomelo satur maz kaloriju, bet daudz šķidruma – ideāla kombinācija tiem, kas vēlas zaudēt svaru. Turklāt tas uzlabo gremošanu, tādēļ pavasarī pomelo ir vērts iekļaut savā veselīga uztura ēdienkartē.

Jābrīdina gan, ka lielais C vitamīna daudzums un kālijs var būt kaitīgi cilvēkiem ar aknu un nieru bojājumiem un slimībām. Tāpat pomelo nebūs tas labākais ēdiens cilvēkiem ar ļoti zemu asinsspiedienu, savukārt visiem citiem gan tas ir ļoti ieteicams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!