Foto: Shutterstock
Pavasaris ir laiks, kad ļoti daudzas sievietes un arī vīrieši sāk uztraukties par savu svaru un fizisko formu un izmēģina dažādas metodes, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem. Rūpes par savu izskatu, protams, nav nekas slikts, tomēr arī šo jautājamu labāk risināt ar vēsu prātu, jo virkne metožu, kas sola ātru rezultātu, to ne vien nepalīdz sasniegt, bet arī var nodarīt kaitējumu veselībai.

Iedvesmojoties no "Authority Nutrition", piedāvājam tev sarakstu ar ātriem svara zaudēšanas trikiem, ko noteikti nav vērts mēģināt. Uzzini, kāpēc tie nestrādā un kā tie var kaitēt tavai veselībai, lai uz tiem neuzķertos.

Diētas, kuru pamatā ir dažādu šķidrumu uzņemšana

Foto: Shutterstock
Šīs svara zaudēšanas metodes galvenais princips ir visus ēdienu aizstāt ar šķidrumu. Tas nozīmē, ka visās ēdienreizēs uzturā ir jālieto kāds kokteilis. Šķidrajām diētām ir dažādi paveidi, bet praktiski visas no tām paredz uzņemt ļoti maz kaloriju. Dažas no tām paredz, ka jāuzņem tik maz kaloriju, ka bez mediķu uzraudzības tas var būt bīstami tavai veselībai.

Uztura speciāliste Franciska Spritslere skaidro, ka šīs diētas patiešām palīdz zaudēt svaru, bet rezultāts ir ļoti īslaicīgs. Lielākajā daļā gadījumu svars atgriežas tikpat ātri kā pazudis vai pat ātrāk. Veselīga svara uzturēšanai ir nepieciešams mainīt ēšanas paradumus, nevis atteikties no ēdiena. Ilgtermiņā ēdiena aizvietošana ar kokteiļiem un uzņemto kaloriju daudzuma būtiska samazināšana nodarīs vairāk ļauna nekā laba.

Tāpat speciāliste norāda, ka vairākos pētījumos ir atklāta šāda tipa diētu saistība ar ēšanas traucējumiem. Tās veicina kompulsīvo ēšanu, kā arī var beigties ar badošanos un atteikšanos no ēdiena.

Preparāti ātrai svara zaudēšanai

Foto: PantherMedia/Scanpix
Pastāv vairāku veidu preparāti, kas sola palīdzēt cīņā ar liekajiem kilogramiem. Daļa no tiem paraudzēti, lai ierobežotu no ēdiena uzņemto ogļhidrātu daudzumu, bet citi paātrina vielmaiņu un palielina sadedzināto kaloriju daudzumu. Neatkarīgi no to darbības principa, šādu līdzekļu efektivitāte nav pierādīta, turklāt līdzekļi, kas sola vielmaiņas uzlabošanos, to ietekmē līdzīgā veidā, kā to dara kafija.

Dietoloģe Laila Meija skaidro, ka uztura bagātinātāji nav medikamenti, kas vairākos posmos tiek pārbaudīti pirms to reģistrācijas. Un, tā kā šī uztura bagātinātāju analīze netiek veikta, nav arī garantijas ne to iedarbībai, ne efektivitātei, ne iespējamām sekām. Viņas profesionālajā pieredzē un darbības praksē gūtie novērojumi liecina, ka tievēšanas līdzekļu efekts parasti ir īslaicīgs vai netiek gūts vispār. Visbiežāk zaudētais svars cilvēkiem nācis atpakaļ ar uzviju.

"Daudzi no šiem tievēšanas līdzekļiem apdraud sirdi. Neviens jau iepriekš nevar paredzēt, kas ir cilvēka vājā vieta – kā reaģēs sirdsdarbība, kāds būs asinsspiediens, mijiedarbība ar iepriekš lietotām zālēm," vēl vienu iemeslu, kāpēc neuzticēties dažādiem svara zaudēšanas līdzekļiem, norāda Meija.

Attīrīšanās kūres un detoksifikācija

Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēdējā laikā populāras kļuvušas dažādas attīrīšanās kūres, kas sola atbrīvošanos ne vien no liekajiem kilogramiem, bet arī no "toksīniem", kas laika gaitā uzkrājušies organismā. Arī lielākā daļa šāda veida diētu paredz lietot uzturā ļoti daudz šķidruma un uzņemt maz kaloriju un olbaltumvielu. Tas nozīmē, ka tu patiešām zaudēsi daudz kilogramu īsā laikā.

Tomēr atceries, ka lielākā daļa no pazaudētā būs muskuļi, turklāt svars neizbēgami atgriezīsies. Paturi prātā arī to, ka muskuļi ir nepieciešami, lai dedzinātu kalorijas. Tas nozīmē – jo mazāk muskuļu tev būs, jo grūtāk būs atbrīvoties no liekajiem tauciņiem. Neievēro diētas, kurās jāatsakās no olbaltumvielām!

Šeit tu vari uzzināt par vairākām dzīvesstila kļūdām, kas bremzē vielmaiņu un, tāpat kā badošanās, neļauj tev atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Runājot par toksīnu izvadīšanu, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis norāda, ka gadījumā, ja darbojas cilvēka aknas, nieres un citas organisma sistēmas, papildu līdzekļi nav nepieciešami. Cilvēka organisms toksīnus neuzkrāj, bet, ja tas tomēr notiek, nepieciešama mediķu palīdzība un tēju dzeršana nepalīdzēs.

Modes un super-diētas

Foto: Shutterstock
Ik pa laikam nākas dzirdēt par kādu jaunu un pārsteidzošu diētu, kas sola neticamu rezultātu. Daļa no tām ir pazīstamas jau vairākus gadus desmitus. Šo diētu pamatā ir sekošana kādam neparastam nosacījumam, piemēram, katras maltītes laikā notiesāt greipfrūtu un kādu produktu, kas satur daudz olbaltumvielu un maz ogļhidrātu. Citas diētas atļauj ēst, ko vien sirds kāro, bet ierobežotā daudzumā, piemēram, tikai piecus kumosus.

Visas šīs diētas parasti vieno viens princips – ļoti zems uzņemto kaloriju daudzums. Tomēr tās nav sabalansētas un neļauj uzņemt visus nepieciešamos vitamīnus, minerālvielas un uzturvielas, kas ir ļoti svarīgi, ja vēlies uzturēt veselīgu svaru ilgtermiņā. Šādas diētas negatīvi ietekmē vielmaiņu, samazina muskuļu masu un var izraisīt ēšanas traucējumus.

Ja vēlies uzzināt, kā iespējams uzlabot savu vielmaiņu, lasi šeit.

Tāpat jāpiebilst, ka drastisku diētu ievērošana var izraisīt insulīna rezistenci un paaugstināt otrā tipa cukura diabēta risku.

Tikai viena pārtikas produkta lietošana

Foto: Shutterstock
Gadu desmitiem populāra ir bijusi svara zaudēšana, ēdot tikai vienu produktu. Cilvēkiem bieži patīk ideja, ka var izvēlēties jebkādu ēdienu un ēst to tik daudz, cik vien vēlies. Diēta paredz, ka drīkst ēst ne vien augļus, dārzeņus, olas vai piena produktus, bet arī cepumus un citus našķus. Pats svarīgākais – visu laiku ēst tikai vienu produktu.

Līdzīgi kā citas diētas, kas sola ātru un vieglu rezultātu, tā paredz uzņemtā kaloriju daudzuma samazināšanos. Tāpat vienveidīgs uzturs neizbēgami noved pie uzturvielu un vitamīnu deficīta, kas var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Jāpiebilst, ka lielākajā daļā gadījumu pēc diētas pārtraukšanas, svars tāpat atgriezīsies, turklāt tā nepalīdzēs izveidot veselīgus ēšanas ieradumus, kas ir ļoti būtiski veselīga un vienmērīga svara uzturēšanai.

Ja vēlies uzzināt, kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem bez drastisku diētu ievērošanas, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!