Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai kādreiz esi brīnījusies, kāpēc pēcpusdienā jūti tik spēcīgu nogurumu? Ļoti iespējams, pie vainas ir produkti, ko esi ēdusi brokastīs, pusdienās un maltīšu starplaikā. Kā brīdina eksperti, noteikti ēdieni var ievērojami atņemt enerģiju, radot nogurumu un darba spēju mazināšanos. Lai no tā izvairītos, iepazīsties ar "Women's Health" apkopotajiem produktiem, ko savā ēdienkartē vēlams lietot retāk.

Banāni

Ēdieni, kuros ir daudz magnija, piemēram, banāni un ķirbju sēklas, var radīt nogurumu, jo magnijs atslābina muskuļus. Tāpēc ēd šos produktus darba dienas beigās, nevis tās darbīgākajā laikā.

Baltmaize

Ogļhidrātus saturoši produkti ar augstu glikēmisko indeksu, piemēram, baltmaize un baltie rīsi, salīdzinot ar pilngraudu produktiem, nesatur tik daudz vajadzīgo vielu, lai organisms justos paēdis un enerģijas pilns.

Tā kā minētajos produktos arī nav pietiekami daudz šķiedrvielu, arī izsalkuma sajūta un nespēks rodas krietni ātrāk.

Sarkanā gaļa

Steiki un hamburgeri, kuru pagatavošanā izmantota taukvielām bagāta gaļa, rada nogurumu, jo visa organisma enerģija tiek novirzīta tās pārstrādāšanai.

Lai no tā izvairītos, gaļas vietā lieto uzturā vairāk Omega 3 tauskkābēm bagātus produktus, piemēram, jūras veltes, kas veicinās smadzeņu darbību un vairos enerģiju.

Ķirši

Pētījumi liecina, ka ķirši un to sula darbojas kā dabiskas miega zāles, jo satur lielu melatonīna daudzumu. Tāpēc ēd šīs ogas vakaros un tad, ja vēlies uzlabot sava miega kvalitāti, iesaka eksperti.

Saldumi

Apēdot daudz saldumu, organismā strauji izdalīsies insulīns, kas savukārt aktivizēs aminoskābes triptofāna izdalīšanos smadzenēs, kas izraisīs miegainību.

Tieši tāpēc organismam un enerģijai krietni draudzīgāks būs kāds auglis, nevis šokolādes batoniņš.

Kafija

Lai cik paradoksāli tas nešķistu, dzērieni, kas satur kofeīnu, patiesībā rada nogurumu. Pēc īslaicīga enerģijas lādiņa kofeīns no organisma tiek izvadīts, iestājoties miegainībai.

Lai uzlādētu savas enerģijas rezerves visai dienai, ēd šķiedrvielām bagātus pilngraudu produktus un pievieno tiem arī ēdienus vai dzērienus uz piena bāzes – šāda maltīte radīs mundrumu un spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!