Foto: Shutterstock
Kā našķēties gudri, mazinot izsalkuma sajūtu un nekaitējot vidukļa apkārtmēram? Izslēdz no ēdienkartes vai vismaz samazini turpinājumā minēto produktu lietošanu uzturā! Uzturvielām nabadzīgos un neveselīgos gardumus apkopojis portāls goodhousekeeping.com.

Čipsi

Sāļās uzkodas organismam ir īpaši kaitīgas ne tikai lielā tauku, bet arī sāls daudzuma dēļ. 28 gramos čipsu ir 170 miligrami nātrija, kas savukārt veido 40 procentus sāls masas un ir tās neveselīgākā daļa, teic eksperti.

Tādējādi šo uzkodu patērēšana rada vien slāpes un vēl lielāku izsalkumu. Turklāt čipsos ir ļoti maz šķiedrvielu un olbaltumvielu, kas savukārt ar tiem uzņemtās kalorijas padara nevērtīgas, nodrošinot organismu ar "tukšu" degvielu.

Gadījumā, ja esi liela sāļo uzkodu cienītāja, pagatavo tās pati, apcepot cepeškrāsnī dārzeņu šķēlītes – našķis sanāks ne mazāk garšīgs, tomēr, visticamāk, krietni vien veselīgāks.

Diētiskās limonādes

Nav noslēpums, ka diētiskajiem dzērieniem ir pievienoti mākslīgie saldinātāji, kas savukārt aktivizē smadzeņu garšas centrus. Tā rezultātā, nesaņemot gaidīto cukura devu, sākam just izsalkumu un enerģijas trūkumu, jo organisms gatavojas pārtikas uzņemšanai, bet paliek tukšā.

Tāpat diētiskajās limonādēs nav nekā no organismam nepieciešamajām vielām, kas nozīmē, ka krietni vērtīgāk būtu no tām atradināties, mākslīgi saldinātā dzēriena vietā pierodot baudīt ūdeni ar citronu, piparmētrām vai citām aromātiskām un krietni veselīgākām piedevām.

Musli batoniņi

Ja vien musli batoniņš nav patiešām bagāts šķiedrvielām un pagatavots, iztiekot bez pārmērīga cukura daudzuma, tas noteikti nav ieteicamākais našķis, ar ko remdēt apetīti. Tajā, līdzīgi diētiskajiem dzērieniem, būs vien tukšās kalorijas, kas radīs vēl lielāku izsalkumu un organismu nenodrošinās ar enerģiju.

Gadījumā, ja tomēr nevēlies tos izslēgt no savas ēdienkartes, lūkojies pēc tāda produkta, kas satur veselus riekstus, vismaz trīs gramus olbaltumvielu un šķiedrvielu un kurā nav pārmērīgs cukura daudzums.

Makaroni

Makaronus, kas gatavoti no baltajiem miltiem, ēdienkartē ieviest vispār nav jēgas, jo tie satur vien nevērtīgus ogļhidrātus. Gadījumā, ja pasta tev tomēr garšo, izvēlies tās pilngraudu alternatīvu, kas saturēs vairāk šķiedrvielu, organismam vērtīgo ogļhidrātu un nodrošinās sāta sajūtu.

Suši

Lai gan valda uzskats, ka suši ir vidukli draudzīgs našķis, patiesībā tā sastāvs nepavisam nav veselīgs – baltajos rīsos ir ļoti niecīgs šķiedrvielu daudzums, savukārt sojas mērce veicina organisma atūdeņošanos, kā rezultātā jūtam slāpes, ko piedevām maldīgi jaucam ar izsalkumu.

Tāpat liekas kalorijas uzņemam arī ar karstajām suši mērcēm, kas gatavotas no siera, saldā krējuma un majonēzes.

Kokteiļi

Jo vairāk alkoholisko dzērienu lieto, jo augstāks kļūst hormona leptīna īpatsvars organismā, kas savukārt ierosina izsalkuma sajūtu. Tāpat alkohols mazina cukura līmeni asinīs un veicina organisma dehidratāciju, uzsver eksperti.

Gadījumā, ja kokteiļu stunda ar draudzenēm tomēr ir ieplānota, izvēlies pēc iespējas nesaldinātākus dzērienus, neaizmirsti par tīra ūdens dzeršanu vakara gaitā, kā arī nedzer tukšā dūšā, bet gan pirms alkohola lietošanas ieturi olbaltumvielām bagātu maltīti!

Brokastu pārslas

Pirmkārt, brokastu pārslas satur īstu cukura trieciendevu, otrkārt, tajās ir maz šķiedrvielu, kā rezultātā izsalkums radīsies ātri vien pēc brokastu ieturēšanas.

Lai padarītu brokastis patiešām sātīgas un veselīgas, izvēlies jau pārbaudītu vērtību – auzu pārslas, kam vari pievienot kanēli, medu, žāvētus vai svaigus augļus, ievārījumu un citas gardas piedevas, kas dažādos to garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!