Tuncis
Protams, tunča salāti vai sviestmaize, ēsti laiku pa laikam, tavai veselībai nekaitēs, tomēr Dienvidfloridas Universitātes pētnieki atklājuši, ka cilvēkiem, kuri tunci uzturā lieto regulāri, asinīs ir augstāks dzīvsudraba daudzums nekā cilvēkiem, kuri tunci ēd reti vai nekad.
Lai nekaitētu veselībai, šo zivi laiku pa laikam nomaini pret lasi, sardīnēm vai makreli, kuru sastāvā dzīvsudraba ir maz, toties tās satur veselībai un prātam tik nepieciešamās Omega – 3 taukskābes.
Daļēji hidrogenētas augu eļļas
Produktus, kuru sastāvā ir minētā viela, ēst nav ieteicams vispār. Tās ne tikai paaugstina aptaukošanās un diabēta, kā arī sirds slimību risku, bet arī kaitē normālai smadzeņu darbībai, izraisot Alcheimera slimību, apgalvo eksperti.
Pētījumos pat atklāts, ka cilvēkiem, kuri uzturā regulāri lieto transtaukskābes, ir vājākas kognitīvās spējas un ātrāk iestājas demence, kā arī pasliktinās atmiņa.
Cukurs
Pārmērīgs cukura daudzums organismā rada ne tikai insulīna līmeņa svārstības un lieko svaru, kā arī no tā izrietošās slimības, bet arī traucē smadzeņu centru, kas atbild par atmiņas kontrolēšanu, darbību. Tāpat secināts, ka liels cukura patēriņš korelē arī ar depresiju.
Piesātinātās taukskābes
Līdzīgi hidrogenētajām augu eļļām, arī piesātinātās taukskābes veicina Alcheimera slimības attīstīšanos. Tāpat tās pasliktina cilvēka spēju apgūt jaunas zināšanas un veidot jaunas atmiņas, atceroties informāciju.
Uztura bagātinātāji ar varu un dzelzi
Varš un dzelzs ir vitāli svarīgas vielas cilvēka organisma normālai funkcionēšanai, tomēr pārmērīgs to daudzums traucē nervu sistēmas darbībai un pasliktina kognitīvās spējas, brīdina mediķi. Tāpēc, pirms uzsāc kādu vitamīnu lietošanu, noteikti konsultējies ar ārstu!