Foto: DELFI
Vēlētos noskaidrot optimālo saldumu lietošanas apjomu un kā vispār saldumi ierakstās veselīgā dzīvesveidā un uzturā. Cik ļoti cilvēkam ir jāierobežo sevi saldumu lietošanā? Es savā ikdienā aktīvi sportoju - nodarbojos ar dejošanu un jogu, kopā nedēļā sanāk pieci treniņi, un katrs ir vismaz pusotru stundu garš. Saprotu to, lai izturētu slodzi, nedrīkst badoties un ir jāpievērš uzmanība veselīgam uzturam, ko arī ikdienā cenšos darīt. Tomēr man ļoti garšo arī saldumi. Iespējams, ka tā ir atkarība, bet pēc pusdienām vienmēr gribas kaut ko saldu, līdz ar to gandrīz katru dienu atļaujos apēst nelielu kūkas gabaliņu vai šokolādes gabaliņu. Vai šāds niķis ir pieļaujams? Un, vai saldumi vispār būtu jāizslēdz no ēdienkartes, ja ir vēlme zaudēt svaru, bet pie nosacījuma, ka saglabājas intensīva slodze?

Atbild uztura speciāliste Dace Tomsone:

Ja mērķis ir notievēt, tad svarīga ir ar uzturu uzņemto un ar treniņiem zaudēto kaloriju attiecība. No saldumiem nav jāatsakās, bet ir lietas, kas par tiem jāzina. Saldumi ir ātrie ogļhidrāti - enerģija un, ja enerģija netiek izlietota, tā uzkrājas un veido taukus. Saldumi ir dažādi. Ir tumšā šokolāde, svaigi un žāvētie augļi, riekstu sviests pieskaitāmi pie atļautiem našķiem, protams, saprāta robežās. Liels ļaunums saldumos ir slēptie tauki, taukskābes, E vielas, stabilizētāji utt., kas traucē vielmaiņai un, ja cilvēkam ir lēnāka vielmaiņa, lēnāk arī zūd tauki.

Mani divi ieteikumi – nenašķējies pēc pusdienām (pēc pusdienām centies izvairīties no ogļhidrātiem, un vakaros ēd vairāk olbaltumvielas – vistas gaļu, tunci un dārzeņus), bet gan no rīta pēc pamošanās vai pēc treniņa (saldumi pēc intensīvas slodzes ir pat ieteicami, jo glikoze nonāk asinīs un atjauno enerģiju nonākot muskuļos). Naktī un treniņa laikā tiek iztērētas glikogēna un enerģijas rezerves un saldumi tās atjaunos.

Otrs ieteikums ir gatavo pati. Nedēļas nogalē pagatavo žāvēto augļu un auzu pārslu batoniņus, riekstu sviesta un tumšās šokolādes konfektes, ņem tās līdzi savās ikdienas gaitās. Un ēdot veselīgus našķus pēc pāris nedēļām tev pirktie saldumi liksies pa saldu. Ja nepieciešamas kādas receptes droši jautā.

Lasītāju ievērībai: Ja vēlies nosūtīt savu jautājumu speciālistiem, raksti vēstuli redaktoram uz e-pastu fitness@delfi.lv, un atbilde tiks sniegta portālā divu nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!