Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai cik tas paradoksāli nebūtu, bet visbiežāk notiek tā, ka zobs sāk sāpēt tieši brīvdienās, svētku dienā vai melnākajās nakts stundās. Diemžēl, bet ne visiem jebkurā diennakts laikā ir pieejams "Dakteris Aikāsāp".

Ir arī tādi, kuri paniski baidās no zobārsta un cer, ka gan jau zobu sāpes pāries, bet ir arī tādi, kuriem līdz ārsta apmeklējumam nedaudz jāpagaida, jo kontā tieši šobrīd valda iztukšītis vai gluži vienkārši ārsts atrodas ļoti tālu. Tomēr mocīties sāpēs nevajadzētu, tādēļ piedāvājam "Zdorovie" apkopotās pašpalīdzības metodes, kas pārbaudītas praksē un patiešām palīdz brīžos, kad zobs nolēmis saniķoties, un negribas dzert aptiekā nopērkamās zāles. Tomēr jāpiebilst, ka šī būs īslaicīga palīdzība, un pēc tam tomēr noteikti jādodas pie ārsta.

Uz ātru roku

  • Paskalo muti ar siltu ūdeni;
  • Uzliec uz smaganām ap sāpošo zobu salvijas lapiņu un baldriāņus, pamīšus abus pamainot;
  • Pieaugušiem pat tiek rekomendēts paņemt mutē malku degvīna un paturēt uz sāpošā zoba divas minūtes;
  • Labu efektu sniedz arī vērmeļu un ceļteku lapu novārījums;
  • Tāpat zobu sāpes mazinās uz tā uzlikts svaigas bietes gabaliņš;
  • Stipras zobu sāpes palīdzēs remdēt gabaliņš speķa vai marlē ietīts, sarīvēts sīpols.

Vienmēr pa rokai

Būs nepieciešamas: trīs ēdamkarotes trejdaivu sunīšu lakstu drogas (nopērkami aptiekās), 0,6 l spirta, 0,5 l augu eļļas. Sunīšu lakstus ieliek burkā, pārlej ar spirtu un burku saskalina. Atstāj vēsā vietā uz nedēļu, periodiski saskalinot. Pēc tam visam vēl pievieno eļļu un samaisa. Izmanto kā mīkstinošu līdzekli, piemēram, piepampušu smaganu gadījumā.

Būs nepieciešams: divas ēdamkarotes žāvētu pīlādžu, divas ēdamkarotes medus, divas glāzes silta ūdens. Ogas, cik iespējams, saspiež un ievieto dziļā traukā un pārlej ar siltu, bet ne vārošu ūdeni. Atstāj uz nakti ievilkties. Pēc tam uzlējumu izkāš un pievieno iepriekš ūdens peldē izkausētu medu. Visu samaisa līdz viendabīgai masai. Dzer iekšķīgi, vairākas reizes dienā. Šis uzlējums palīdz smaganu veselībai.

Būs nepieciešams: viena ēdamkarote kliņģerīšu ziedu, viena ēdamkarote salvijas, viena ēdamkarote nātru lapu, viena ēdamkarote trejdaivu sunīšu lakstu un viena ēdamkarote ozola mizas. Visu šo augu maisījumu aplej ar karstu ūdeni, liek nostāvēties uz aptuveni 45 minūtēm. Nokāš un lieto mutes skalošanai.

Par kumelīšu dziednieciskajām īpašībām zina daudzi, un tās ir iedarbīgas arī pret zobu sāpēm. Pie sāpīgā zoba jāliek to eļļa, ko iespējams iegūt, aplejot ziediņus ar pārtikā lietojamo eļļu.

Par to, kāpēc zobi mēdz sāpēt un mēs par šiem iemesliem pat nevaram iedomāties, lasi šeit, bet par miegu traucējošām zobu sāpēm papildu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!