Foto: Shutterstock
Apmeklējot trenažieru zāli vai veicot citas fiziskas aktivitātes, treniņus kombinējam arī ar veselīgu un sabalansētu uzturu. Par ieteicamākajiem produktiem, kas jāuzņem pirms treniņa, informācijas ir gana daudz, bet nereti grēkojam ar maltītēm pēc fiziskām nodarbībām. Šai sakarā interneta vietnē epyk.com apkopoti septiņi ēdieni, kas, ēsti pēc treniņa, var sabojāt visus sūrā darba rezultātus.

Sāļās uzkodas

Pēc intensīvas fiziskas slodzes no organisma ir izvadīts ne tikai ūdens, bet arī minerālvielas un sāļi, kas var radīt vēlmi zaudētās vielas kompensēt ar ko sāļu un sātīgu. Lai no tā izvairītos un neuzņemtu liekas kalorijas, dzer daudz ūdens, kā arī apēd banānu. Tas satur kāliju, kas atjaunos vērtīgo uzturvielu līdzsvaru tavā organismā un būs krietni vien veselīgāka alternatīva.

Saldumi un gāzēti dzērieni

Nav lielākas kļūdas kā pēc treniņa našķēties ar saldumiem un dzert gāzētas limonādes. Tajos esošais cukurs palēnina vielmaiņu, kā arī satur daudz kaloriju. Šie faktori traucē svara zaudēšanai un muskuļu masas palielināšanai, neļaujot veidoties treniņu rezultātā gūtam progresam.

Treknas uzkodas

Ievērojot veselīgu dzīvesveidu un tiecoties pēc pievilcīga auguma, likumsakarīgi jāizvairās no lieku tauku uzņemšanas. Pat tad, ja šķiet, ka treniņā sadedzinātas milzum daudz kaloriju, neļaujies kārdinājumam pēc nodarbības našķēties ar ātrajām uzkodām, trekniem frī kartupeļiem un citiem taukvielām bagātiem produktiem.

Svaigi dārzeņi

Lai gan dārzeņi, kas pagatavoti tvaicējot un vārot vai ēsti svaigā veidā, ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, tajos nav pietiekami daudz uzturvielu, lai sniegtu organismam nepieciešamo enerģiju pēc fiziskas slodzes. Krietni ieteicamāka alternatīva ir dārzeņu pagatavošana, papildinot tos ar olbaltumvielām bagātiem produktiem.

Piena šokolāde

Protams, piena šokolādē ir daudz kaloriju, tomēr pētījumos pierādīts, ka tā, kā arī tumšā šokolāde, lietotas mērenās devās, uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spējas. Tāpat tumšajā šokolādē ir antioksidanti, kas samazina ļaundabīgu audzēju veidošanās risku un cīnās ar brīvajiem radikāļiem.

Tiesa, šokolādi ieteicams lietot pirms teniņa, jo tās sniegs papildu enerģiju un saldumā esošās kalorijas slodzes laikā tiks sadedzinātas. Savukārt, ēdot to pēc treniņa, kalorijas tiks pārvērstas liekajos taukos, nevis enerģijā.

Konditorejas izstrādājumi

Organismam pēc fiziskām aktivitātēm nepieciešami vērtīgie ogļhidrāti, kas aizstās zaudēto glikogēnu. Bulciņās un smalkmaizītēs to nav, tāpēc, lai kā kārotos vakaru pavadīt ar tējas krūzi un kanēļmaizīti, aizstāj to ar augļu salātiem un kādu maztauku jogurtu.

Enerģijas batoniņi

Trenažieru zālēs, kā arī specializētajos veikalos nopērkami enerģijas batoniņi, kas var šķist ērta uzkoda ceļā uz mājām. Tomēr ņem vērā, ka tie visbiežāk satur vielas, kas organismam nepieciešamas slodzes laikā, kā arī ir kalorijām bagāti un piešķir organismam enerģiju, kas attiecīgi traucēs laicīgi doties pie miera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!