Foto: PantherMedia/Scanpix
Zināms, ka ātra vielmaiņa ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem liekā svara nomešanai un veselīgas fiziskās formas uzturēšanai. Līdztekus regulārām un sabalansētām maltītēm, kā arī pietiekamam miega un ikdienā uzņemtā šķidruma daudzumam vielmaiņu aktivizēt palīdz arī dažādas citas viltības, ko apkopojis portāls webmd.com.

Piena produkti

Pētījumos atklāts, ka cilvēki, kuri ikdienā vismaz trīs reizes lieto piena produktus ar vidēji zemu tauku saturu – pienu, sieru un jogurtu – zaudē par 70 procentiem vairāk tauku nekā cilvēki, kuri šos produktus neēd.

Pētnieki šo tendenci skaidro ar piena produktos esošo kalciju, kas aktivizē vielmaiņu un attiecīgi paātrina tauku šķelšanu. Tādējādi dienā ieteicams uzņemt 1200 miligramu kalcija, rezumē speciālisti.

Menstruālais cikls

Pirmsmenstruālā sindroma radīto garastāvokļa maiņu vai vēdera pūšanās dēļ bieži vien vēlamies iekrist dīvānā ar paciņu čipsu vai šokolādes tāfelīti, tomēr no tā ieteicams izvairīties. Pētnieki secinājuši, ka intensīvi treniņi divas nedēļas pirms menstruācijām sadedzina krietni vairāk tauku, kā parasti.

Tā iemesls ir estrogēna un progestrona svārstības organismā, kas ietekmē tauku degšanas procesus organismā.

Kafija un zaļā tēja

Minētie dzērieni satur daudz kofeīna un citu vielu, kas uz vairākām stundām pēc kafijas vai tējas dzeršanas stimulē vielmaiņu, kā arī ļauj sadedzināt par 17 procentiem vairāk kaloriju fiziskas slodzes laikā.

"Nē!" Mazkaloriju diētām

Diētas, kas dienā paredz uzņemt mazāk par 1200 (sievietēm) vai 1800 (vīriešiem) kalorijām ne tikai palēnina vielmaiņu, bet arī liek zaudēt muskuļu masu, kas savukārt atbild par efektīvāku kaloriju dedzināšanu arī miera stāvoklī.

Olbaltumvielas

Uzņemot olbaltumvielas, organisms sadedzina vairāk kaloriju nekā tad, ja ēdienkarte lielākoties sastāv no ogļhidrātiem vai taukiem. Aizvieto tos saturošus ēdienus ar vistas vai tītara fileju, zivīm, tofu sieru, riekstiem, pākšaugiem, olām un piena produktiem ar zemu tauku saturu.

Garšvielas

Asi ēdieni satur vielas, kas stimulē vielmaiņu teju uzreiz pēc garšvielām bagātu ēdienu baudīšanas. Tiesa, efekts nav ilglaicīgs, tomēr, regulāri pievienojot maltītēm čili, rezultāti būs.

Intensīvi treniņi

Aerobikas nodarbības neizveidos muskuļu masu, tomēr tās aktivizēs vielmaiņu arī pēc treniņiem. Intensīva slodze vielmaiņas paātrināšanā ir krietni efektīvāka par mēreni aktīviem un ilgiem treniņiem, apgalvo eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!