Foto: Shutterstock

Vairums cilvēku uzskata, ka, lai zaudētu lieko svaru, ir svarīgi atteikties no našķēšanās starp ēdienreizēm. Patiesībā šī našķēšanās ir gluži pieļaujama un pat vēlama, ja vien uzkodās netiek baudīti produkti, kas var palēnināt vielmaiņu, piemēram, saturot slēpto sāli, cukuru un pārtikas piedevas, kas nebūt neveicina lieko kilogramu krišanos. Turpinājumā piedāvājam veselīga dzīvesveida un uztura interneta žurnāla Myproteine.com apkopotos produktus, kas, lai gan tiek vērtēti kā veselīgi un diētas ievērošanā ieteicami, patiesībā lieko kilogramu zaudēšanu padara teju neiespējamu.

Jau gatavie smūtiji

Kā zināms, smūtiji un dažādi veselīgie kokteiļi tiek vērtēti kā viena no ieteicamākajām produktu alternatīvām cilvēkiem, kuri vēlas zaudēt lieko svaru. Tie satur daudz vitamīnu un mikroelementu, maz kaloriju, daudz šķiedrvielu. Teicama kombinācija, vai ne? Patiesībā jau gatavajos smūtijos, kas iegādājami lielveikalos, ir tik daudz cukura, ka to uzturvērtība ir atbilstoša pilnai ēdienreizei. Lai neuzņemtu slēptās kalorijas, ko nodrošina smūtijiem pievienotās papildus sastāvdaļas, piemēram, trekns piens un sīrupi, kā arī pārmērīgs daudzums augļu, pagatavo tos mājās! Ar augļiem kombinē dārzeņus un dažādus zaļumus, tā samazinot kāruma kaloritāti un pagatavojot maltīti, kas patiešām ir diētiska un veselīga.

Foto: Shutterstock

Žāvētu augļu, ogu un riekstu maisījumi

Žāvētie augļi un ogas, kā arī rieksti ir veselīga un garda uzkoda, taču ar nosacījumu, ka tos baudām vien nelielā apmērā, apēdot ne vairāk kā sauju uzkodas. Diemžēl šo noteikumu ievērojam reti, tā uzņemot krietni vairāk kaloriju nekā plānots. Jāpiebilst, ka nereti šajos maisījumos ir pievienoti arī garšas uzlabotāji un ķīmiskas piedevas, kas nebūt nenāk par labu organisma veselības stāvoklim. Ja vēlies, lai tevis iecienītā uzkoda patiešām būtu veselīga, pagatavo žāvēto augļu un riekstu maisījumus pati, papildinot tos ar nelielu daudzumu tumšās šokolādes. Šādi būsi pilnīgi pārliecināta par našķa veselīgumu un izcelsmi.

Musli maisījums

Lai gan musli maisījums tiek pozicionēts kā viena no veselīgākajām brokastu alternatīvām, patiesībā puse bļodiņas šī produkta satur vidēji 300 kaloriju un ievērojamu daudzumu cukura, kā arī tauku. Protams, ja, piemēram, musli uzkaisi vien nelielā daudzumā vakariņās baudītajam grieķu jogurtam, skāde figūrai nodarīta netiek, taču, ja to baudi kā ēdienreizi, zini, ka uzņem krietni vairāk kaloriju nekā plānots.

Lai to novērstu, musli vari pagatavot pati – sajauc auzu pārslas, kaltētus ābolus, sauju riekstu un rozīņu, kā arī žāvētas ogas pēc saviem ieskatiem un baudi krietni veselīgāku un arī vērtīgāku tā alternatīvu!

Foto: Shutterstock

Banānu čipsi

Banāni ir gardi, sātīgi un veselīgi augļi, turklāt tie uzskatāmi par lielisku kālija avotu. Ar šiem augļiem mieloties vari pirms fiziskām aktivitātēm, taču ar nosacījumu, ka augli baudīsi svaigā veidā. Daudzu tik iecienītie kaltētie banānu čipsi, savukārt, ir cepti eļļā un bagāti ar kaitīgajām piesātinātajām taukskābēm un liekajām kalorijām, kas organismam un slaidajai līnijai nebūt nenāk par labu.

Mazkaloriju čipsi

Lai gan mazkaloriju čipsos no tiesas ir pazemināts kaloriju daudzums, tajos tomēr ir sāls, kas ierosina slāpes, ūdens uzkrāšanos organismā, kā arī tieksmi pēc citiem neveselīgiem našķiem. Tāpat tajos ir liels daudzums ogļhidrātu un piesātināto taukskābju, kas nekādi neiekļaujas veselīgas diētas ēdienkartē.

Foto: Shutterstock

Cepumi mini iepakojumos

Lai gan uzskatām, ka neliels daudzums iecienīto šokolādes cepumu vai cita kāruma, to baudot no mazāka iepakojuma, diētai nekaitēs, saturot maz kaloriju, neaizdomājamies, ka kalorijas nebūt nav vienīgais faktors, kam pievērst uzmanību. Jau gatavie saldumi un pārstrādātie produkti satur gan palielinātu piesātināto taukskābju daudzumu, gan virkni pārtikas piedevu, kas kaitē organismam un vielmaiņai, reizē arī paaugstinot cukura līmeni asinīs un radot citas negatīvas sekas.

Svaigie salāti

Mūsdienās arvien populārāki kļūst salātu bāri, kur veselīgu un gardu maltīti no sev tīkamākajām sastāvdaļām varam pagatavot paši. Tik tālu viss būtu lieliski, taču visbiežāk diētiskā maltīte strauji pārvēršas par draudu figūrai brīdī, kad izvēlamies salātus pārliet ar mērci. Tās sastāvā visbiežāk ir majonēze un eļļa, kas nebūt nav iekļaujamas diētisko produktu sarakstā. Tāpēc, lai novērstu lieko kaloriju un arī citu neveselīgu komponentu uzņemšanu, pārlej salātus ar krietni veselīgāku mērces versiju – citrona sulu, kas sajaukta ar olīveļļu un balzamiko etiķi.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!