Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja vēlies zaudēt svaru, iespējams, pieļauj visai izplatītu kļūdu, nesekojiet līdzi savu aknu darbībai. Eksperti informē, ka tieši šī orgāna funkcionēšana ir vitāli svarīga lieko kilogramu zaudēšanai, vēstī "Shape".

Zināms, ka aknas attīra mūsu organismu no toksīniem, izvada no organisma vielmaiņas blakusproduktus, kā arī ietekmē gremošanas sistēmas darbību, veicinot uzturvielu uzsūkšanos organismā.

Tāpat aknām ir svarīga loma glikozes, asinsspiediena, insulīna un hormonu līmeņa regulēšanā, kā arī tās ietekmē holesterīna līmeni asinīs un cilvēka imūnsistēmas darbību.

Tomēr eksperti uzsver, ka ne vienmēr esam informēti par aknu darbības nozīmīgumu liekā svara zaudēšanā – kā izrādās, tām pilnvērtīgi neveicot savu funkciju vai arī cīnoties ar pārmērīgu toksīnu daudzumu, organismā krājas kaitīgās vielas un attiecīgi veidojas liekais tauku slānis, īpaši, vidukļa rajonā.

Šai sakarā eksperti iesaka atteikties no smēķēšanas, ierobežot alkohola patēriņu un neaizrauties ar pretsāpju medikamentu lietošanu, kas pat nelielās devās ievērojami kaitē aknu darbībai, kā arī ēst veselīgu un sabalansētu pārtiku, pievēršot uzmanību arī pietiekamam šķidruma daudzumam.

Tāpat aknu darbību uzlabo krustziežu dzimtas dārzeņi, piemēram, Briseles kāposti, brokoļi, kāposti un kabači.

Ieteicams arī izvairīties no pārmērīga sāls patēriņa uzturā un regulāri nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, piemēram, intervāla treniņiem, kas dedzinās taukus, neļaujot tiem nogulsnēties arī ap aknā, rezumē eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!