Foto: Shutterstock
Lai gan arvien biežāk sabiedrībā valda viedokļu dažādība par to, cik daudz un vai vispār nepieciešams ikdienas uzturā iekļaut ogļhidrātus, tie ir mūsu galvenais enerģijas avots un vitāli nepieciešami sabalansētā ēdienkartē. Uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka šobrīd aktuāli kļuvis vainot ogļhidrātus teju pie visām hroniskajām slimībām, kā rezultātā bez kritikas no uztura tiek izslēgti pat veselīgi produkti.

Taču, atsakoties no pilngraudu produktiem, cieti saturošiem dārzeņiem, augļiem, piena un skābpiena produktiem, cilvēki nevajadzīgi ierobežo savu ēdienkarti un var pat iedzīvoties uzturvielu deficītā.

"Ogļhidrāti ir primārais enerģijas avots mūsu organismam. Protams, rafinētu ogļhidrātu (balto miltu izstrādājumi, cukurs u.tml.) lietošana vairumā gadījumu ir jāsamazina, bet visus ogļhidrātus saturošus produktus nevar bāzt vienā maisā!

Ja ogļhidrāti tiek uzņemti par maz, mūsu organisms var nesaņemt pietiekami daudz vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu, mēs varam izjust pastiprinātu kāri pēc saldumiem, mums var būt enerģijas un garastāvokļa svārstības, rodas izmaiņas gremošanas trakta darbībā un zarnu mikroflorā, kā arī var rasties svara problēmas," brīdina Kataja.

Savukārt, ja ogļhidrāti tiek uzņemti par daudz, tad sekas visbiežāk izraisīs tieši rafinēto ogļhidrātu pārmērības, jo pārspīlēt ar burkānu vai grūbu (abi produkti ir ogļhidrātu avots) ēšanu būtu diezgan grūti, norāda uztura speciāliste. Līdzīgi kā ar nepietiekamu ogļhidrātu uzņemšanu, arī pārmērību gadījumā var būt enerģijas un garastāvokļa svārstības, var ciest kuņģa zarnu trakta sistēma, pieaugt svars un palielināties hronisku un metabolu slimību risks.

"No medicīnas un zinātnes viedokļa, ogļhidrāti uzturā ir jāiekļauj, tikai priekšroka jādod pilngraudu produktiem, dārzeņiem un augļiem, nevis saldiem dzērieniem, balto miltu izstrādājumiem un konfektēm," atgādina Kataja.

Foto: Shutterstock

Savukārt, kā atgādina portāla Mindbodygreen.com aptaujātie eksperti, ikdienā ieteicams arī ieklausīties savā ķermenī, pievēršot uzmanību iepriekš minētajiem signāliem, kas var liecināt par pārmērīgu vai, tieši pretēji, nepietiekamu ogļhidrātu daudzumu.

Lūk, jautājumi, kas palīdzēs noskaidrot, cik sabalansēta ir tava ēdienkarte! Uz jautājumiem atbildi ar "jā" vai "nē"!

1. Vai tu pieņemies svarā, kad ēdienkartē iekļauj veselīgos ogļhidrātus – pilngraudu produktus, svaigus augļus, pākšaugus?

2. Vai jūti nogurumu un miegainību īsi pēc ogļhidrātiem bagātu produktu ēšanas?

3. Vai pēc maltītes nespēj koncentrēties, zūdot darba produktivitātei un domāšanas asumam?

4. Vai tev bieži kārojas saldumus?

5. Vai tev bieži kārojas cieti saturošus produktus?

6. Vai tev ir gūti kontrolēt, cik daudz saldumu un miltu produktu dienas gaitā apēd?

7. Vai tavs svars bieži svārstās?

8. Vai tava enerģija variē no spēku pārpilnības līdz pilnīgam to izsīkumam dienas laikā?

9. Vai ciet no aizkaitinātības, jūtot izsalkumu?

10. Vai liekais svars ir labāk redzams uz tavas sejas un vēdera, nevis gurniem un augšstilbiem?

11. Vai dusmas, bēdas, vilšanos un citas negatīvas emocijas, kā arī nogurumu remdē un kompensē ar saldumiem?

Ja uz pusi vai lielāko daļu jautājumu atbildēji apstiprinoši, visticamāk, ikdienā uzņem pārāk daudz neveselīgo ogļhidrātu. Ja apstiprinoši atbildēji uz trīs vai vairāk jautājumiem, ikdienā, neatkarīgi no to veida, kopumā uzņem pārāk daudz ogļhidrātu, ko organisms nespēj pārstrādāt.

Lai savu ēdienkarti un attiecīgi arī pašsajūtu uzlabotu, samazini saldumu un miltu izstrādājumu patēriņu, vairāk ēdot pilngraudu produktus, pākšaugus, kā arī dārzeņus.

Tāpat izvērtē, kā tava ēdienkarte atbilst tavai ikdienai – enerģijas patēriņam, miega paradumiem, fizisko aktivitāšu īpatsvaram utt. Piemēram, svētdienā, brokastīs ēdot auzu putru ar banāniem, jutīsies lieliski, taču, iespējams, šī maltīte nebūs piemērota darba dienai, kad laika posmā no brokastīm līdz pusdienām ir ilgs pārtraukums.

Ja tavs miegs ir gana ilgs un kvalitatīvs, vakariņās vari pagatavot, piemēram, saldos kartupeļus, taču, ja zini, ka enerģijas pieplūduma dēļ būs grūtības iemigt, kā arī dodies gulēt pārāk vēlu, iespējams, labāka alternatīva būs, piemēram, brokoļu un ziedkāpostu sautējums.

Turpinājumā piedāvājam dažas veselīgas receptes un to kolekcijas, kas ļaus ikdienā uzņemt tā dēvētos labos ogļhidrātus, vienlaikus vairojot arī enerģiju un uzlabojot pašsajūtu!

Vērtīgā kvinoja - kā pagatavot garšīgi?

Foto: Shutterstock

Nopirku kvinojas sēklas, mēģināju tās pagatavot pusdienās, bet mājniekiem negaršoja. Kā pagatavot garšīgi? Tā žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Liene.

Sildoši ziemas ēdieni, kad laukā trako aukstums

Foto: Shutterstock

Kad aiz loga trako spelgonis, vispiemērotākie ēdieni ir karstas zupas un sautējumi, kuriem ir pievienota arī kāda sauja, piemēram, ar grūbām. Graudu ēdieni īpaši efektīvi sasildīs aukstā laikā. Tie organismam būs kā lēni gruzdošas oglītes krāsnī, dodot siltumu un labsajūtu ilgākam laikam. Nenovērtējami sildošie ēdieni būs tad, ja brīvdienas pavadītas laukā, svaigā gaisā. Tie ātri atjaunos spēkus, dodot enerģiju vakara cēlienam.

Kā gatavot savvaļas rīsus? 19 idejas gardiem rīsu ēdieniem

Foto: Shutterstock

Lai arī savvaļas rīsi vārās nedaudz ilgāk kā kultivētie rīsi, tomēr to garša un eksotiskais izskats darīs bagātāku jebkuru rīsu ēdienu. Turklāt savvaļas rīsu uzturvērtība ir galvenais iemesls, kādēļ šos rīsus vajadzētu laiku pa laikam gatavot, jo tiem ir saglabāti vērtīgie graudu apvalki.

Pilngraudu rudzu maizes noslēpums – kādēļ rudzu maize palīdz samazināt svaru un stiprināt veselību

Foto: Meirans

Rudzu maize ir viens no senākajiem pārtikas produktiem pasaulē, ko radīja mūsu senči, iemanoties apbrīnojamā veidā saglabāt šī savvaļā augušā graudauga vērtīgās īpašības. Kopš tā laika maizīte bijusi līdzās ik dienas – gan dodot spēku ikdienas darbos un tālos ceļos, gan ieņemot goda vietu uz baltā galdauta svētku brīžos. Tas ir pelnīti, jo tieši rudzi no dabas saņem visu vērtīgāko, ko tā vien var dot – saules gaismu, zemes spēku un lietus veldzi. Pilngraudu rudzu maizes cepšanā tiek izmantoti rupjie rudzu milti, kas satur visu graudu ar tā apvalku, endospermu un dīgli, tādējādi saglabājot visas rudzu grauda vērtīgās īpašības.

20 idejas vieglām un veselīgām brokastīm

Foto: Shutterstock

Brokastis ir ļoti svarīga ēdienreize, kuru nekādā gadījumā nevajadzētu izlaist. Brokastis dod enerģiju dienas uzsākšanai un ilgstošu sāta sajūtu, uzturot veselīgu un saprātīgu attieksmi pret nākamajām ēdienreizēm. Pirms tu nākamreiz izskrien pa durvīm, neēdot brokastis, ņem vērā, ka vēlāk dienā ēdīsi daudz vairāk un alkatīgāk.

Kuras piecas putras ir visvērtīgākās un kāpēc?

Foto: Vida Press

Jau gadsimtiem ilgi viens no cilvēka pamatēdieniem ir putra. Laika gaitā mainās tās gatavošanas veidi un izmantotie graudaugi, tomēr nemainīgi saglabājas putras dziedinošā ietekme uz cilvēku. Šodien piedāvājam uzzināt, kuras ir piecas visvērtīgākās putras.

Pašgatavots musli - veselīgas brokastis slaidākam viduklim. Četras vienkāršas receptes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Musli ir īsts aizņemtu sieviešu glābiņš - veselīgs, kraukšķīgs un gards - lielisks veids, kā iesākt dienu! Izmēģini pagatavot musli maisījumu – tas ir ļoti vienkārši, turklāt varēsi izvēlēties sev tīkamākās sastāvdaļas un, iebērtu glītā stikla burciņā, to uzglabāt vairākas nedēļas vai pat izmantot kā dāvanu. Salīdzinājumā ar veikalos nopērkamajiem maisījumiem, šis būs gan veselīgāks, gan arī krietni lētāks risinājums.

10 veselīgas uzkodas, ko vērts glabāt darba galda atvilktnē

Foto: Shutterstock

Ja zini, ka gaidāma gara un nogurdinoša darba diena, kas prasīs daudz enerģijas un, kā likums, pēcpusdienā liks parādīties necilvēcīgai apetītei, sagatavojies jau laikus, piepildot sava darba galda atvilktni ar veselīgiem našķiem, kas palīdzēs ātri remdēt tavu zvērīgo izsalkumu.

Pasta, kuskuss, bulgurs, amarants un citi graudaugi - viens no Vidusjūras diētas stūrakmeņiem

Foto: Shutterstock

Runājot par ēšanu, viens no veselīgākajiem principiem ir tā dēvētā Vidusjūras diēta, ar kuru tiek apzīmēti Vidusjūras reģiona valstīm - Spānijai, Grieķijai, Francijai, Tuvajiem Austrumiem, arī Ziemeļāfrikai raksturīgie ēšanas paradumi, bet par šīs diētas "centru" tiek uzskatīta Itālija un itāliešu virtuve. Un ne velti - neskaitāmos pētījumos pierādījies, ka tieši itālieši ir vieni no veselīgākajiem un ilgāk dzīvojošajiem pasaules iedzīvotājiem, kas acīmredzami apstiprina Vidusjūras reģionam raksturīgo ēšanas tradīciju efektivitāti.

10 produkti, ar ko aizstāt neveselīgu pārtiku

Foto: Shutterstock

Ja vēlies uzlabot veselību un iegūt slaidāku augumu, nepakļaujies ātrās ēdināšanas un pusfabrikātu industrijas diktātam - maini savu ikdienas ēdienkarti un aizstāj kaitīgos zemas uzturvērtības pārtikas produktus ar veselīgākām un garšīgām alternatīvām, mudina eksperti.

Virtuves pamati: Šķeltas, zaļas un pat melnas – lēcas

Foto: Shutterstock

Lēcas ir viens no pākšaugiem, kas līdzinās zirņiem un pupām. Lēcu sēkliņas ir apaļas formas un bieži vien kulinārijā tiek lietotas, lai pagatavotu zupas, sautējumus, kā arī citus pamatēdienus. To kultivēšana ir sena – lēcas audzētas gan Senajā Romā, gan Senajā Ēģiptē. Lēcas visvieglāk ir atšķirt pēc to krāsas, jo tās ir gan brūnas un zaļas, gan dzeltenas un sarkanas, gan pavisam tumši melnas.

Iestiprinies! 17 varianti maltītei ar ziemīgiem dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Ziemā, kad sāk plosīties dažādas slimības, īpaši aktuālas kļūst dažādu dārzeņu maltītes, lai mēs ik dienu saņemtu veselīgu ēdienu, kas spēcinātu un dotu enerģiju.

Vakariņās saknes! 10 receptes kārai šmakstināšanai

Foto: Shutterstock

Kartupeļi, burkāni, bietes, kāļi, saldie kartupeļi un kas tik vēl ne – ziema ir īstais laiks, kad mieloties ar dārzeņiem, kas izrakti no zemes. Sildošas zupas un krēmzupas, kārtīgi veģetārie sacepumi un pat kūkas – to visu ir iespējams pagatavot ar sakņu dārzeņiem.

Tvaicēto dārzeņu burvība. 17 idejas rudenīgām maltītēm

Foto: Shutterstock

Tvaicēti dārzeņi ir ne tikai veselīga piedeva pie jebkuras maltītes, bet tie ir arī gardi, lutinot ēdāju ar dabīgo un gardo dārzeņa garšu un aromātiem.

Citādāki paša gatavoti čipsi – ar ko vēl var aizvietot kartupeli kraukšķīgajā uzkodā?

Foto: Shutterstock

Interesanti, cik mēs bieži noejam veikalā gar čipsu paku plauktu un pie sevis nodomājam: "Tos taču var pagatavot mājās un daudz lētāk!" Sava daļa taisnības, protams, ir. Bet mājās gatavotiem čipsiem ir arī papildus vērtība – tie būs daudz, daudz garšīgāki, ar garšvielu kombinācijām var eksperimentēt un, galu galā, patīkama apziņa, ka uzkodu esi pagatavojis pats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!