Foto: Shutterstock
Olbaltumvielas ir ļoti vērtīgas uzturvielas, ko cilvēki ļoti bieži papildus uzņem ar dažādu uztura bagātinātāju, piemēram, proteīna pulvera vai batoniņu palīdzību. Tās izmanto dažādu mērķu sasniegšanai, piemēram, lai atbrīvotos no liekā svara vai audzētu muskuļus. Atkarībā no mērķa var atšķirties laiks, kad ir ieteicams uzņemt šīs uzturvielas.

Olbaltumvielas ir pamatelements muskuļu, kaulu, skrimšļu, ādas un asins veidošanās procesos. Tās piedalās enzīmu, hormonu un antivielu veidošanā, bet tie būtiski ietekmē vispārējo veselības stāvokli. Piemēram, enzīmi ir nepieciešami gremošanai un vielmaiņai, bet antivielas aizsargā organismu no saslimšanām, skaidro uztura speciāliste Līga Balode.

Olbaltumvielas ir iespējams uzņemt ar uzturu, tomēr mūsdienās ļoti populāri ir produkti ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu. "Healthline" skaidro, ka atkarībā no mērķa, kāpēc tiek uzņemtas papildu olbaltumvielas, mainās piemērotākais laiks, kad tās uzņemt.

Mērķis: atbrīvoties no liekā svara

Olbaltumvielas ir ļoti nozīmīgs elements svara zaudēšanai. To pastiprināta lietošana uzturā var palīdzēt uzlabot vielmaiņu un samazināt apetīti. Tās palīdz samazināt hormona, kas liek sajust izsalkumu, daudzumu. Ja starp ēdienreizēm cilvēkam ir ar olbaltumvielām bagātas uzkodas, kopējais dienā uzņemto kaloriju skaits samazinās. Ja papildu olbaltumvielas lieto, lai zaudētu svaru, labākais laiks to uzņemšanai ir starp maltītēm.

Mērķis: muskuļu veidošana

Olbaltumvielas ir ļoti nozīmīgas muskuļu veidošanā. Lai tas notiktu, tev ir jāuzņem papildu olbaltumvielas. Fitnesa entuziasti uzskata, ka olbaltumvielas jāuzņem 15-60 minūšu laikā pēc treniņa, tomēr ir noskaidrots, ka to var darīt arī vēlāk – olbaltumvielas jāuzņem divu stundu laikā pēc treniņa. Ja tavs treniņš ir agri no rīta un pirms tā neesi ēdusi brokastis, olbaltumvielas ieteicams uzņemt uzreiz pēc treniņa.

Mērķis: muskuļu zuduma novēršana

Muskuļu masas saglabāšana ir ļoti svarīga, cilvēkam kļūstot vecākam. Cilvēki pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas katru gadu zaudē ap trīs procentiem savu muskuļu. Muskuļu zudums palielina dažādu traumu risku un tiek saistīts ar īsāku dzīves ilgumu. Lai no tā izvairītos, ieteicams uzņemt olbaltumvielas katrā maltītē. Ja to ēdienreizē ir maz, tās laikā var lietot arī uztura piedevas.

Mērķis: enerģijas vairošana un atjaunošanās starp treniņiem

Sportisti bieži uzņem olbaltumvielas, lai uzlabotu savu sniegumu un veicinātu atjaunošanos starp treniņiem. Izturības treniņos un pēc tiem ir ieteicams uzņemt gan olbaltumvielas, gan ogļhidrātus, bet, ja veic pretestības treniņus, olbaltumvielas ieteicams uzņemt tieši pirms vai tūlīt pēc tā.

Par to, cik daudz olbaltumvielu cilvēkam ikdienā ieteicams uzņemt, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!