Foto: Shutterstock

Banāni, iespējams, ir vissenākie kultūraugi, un arī pie mums tie ir vieni no iecienītākajiem augļiem. Lai arī ne vietējie, tie plašā klāstā un lielā izvēlē sastopami veikalos, un bieži viens banāns veiksmīgi aizstāj brokastis vai dod spēku izturēt līdz vakariņām. Turklāt šis gads pēc ķīniešu kalendāra ir Pērtiķa gads - tātad banāns būtu jāapēd katram. Kas banānos veselīgs un kāpēc no tiem uzmanīties?

Konsultē Eva Kataja, uztura speciāliste veselības centrā "Vivendi", specializējas svara regulēšanas un ēšanas traucējumu gadījumos. Rīgas Stradiņa Universitātes lektore un www.dabigsuzturs.lv autore.

"Banāni ir lielisks produkts, kas var kalpot gan kā uzkoda, gan arī papildināt maltīti. Tie ir saldi (viens vidējs banāns satur ap 15 gramiem cukura), taču satur arī šķiedrvielas,
C
un
B6 vitamīnus
, mangānu,
kāliju
,
magniju
un citas minerālvielas mazākos daudzumos. Tāpēc nebūtu gudri tos noniecināt tikai tāpēc, ka cukura daudzums ir liels. Taču, ja ir vēlme samazināt svaru, tad gan nevajadzētu ēst vairākus banānus dienā."

Sarkanos vai parastos banānus?

Veikalu plauktos jau sen redzami ne vien lieli ķekari ar dzeltenajiem banāniem, bet arī mazi, sarkani banāniņi. Vai dažādie banānu veidi kaut kā atšķiras? "Sarkanie banāni satur vairāk C vitamīnu un beta karotīnu, ko mums pasaka priekšā banāna krāsa, bet citas būtiskas atšķirības nav," skaidro speciāliste.

Zaļus vai kārtīgi nogatavojušos?

Parasti sabiedrība dalās gluži vai karojošās frontēs – tie, kam garšo zaļi, nedaudz cieti banāni, un tie, kas iecienījuši labi nogatavojušos banānus. Izrādās, no veselības un uztura viedokļa, ir atšķirība, kādus augļus ēd. "Banānam nogatavojoties, tajā palielinās ūdenī šķīstošo pektīnu daudzums un fruktozes attiecība pret pārējiem cukuriem - attiecīgi, tie paliek saldāki un vieglāk sagremojami. Zaļos, negatavos banānos ir vairāk rezistentās cietes, kā rezultātā tie būs draudzīgāki mūsu cukura līmeņa svārstībām, bet var izraisīt vēdera pūšanos. Zaļos banānos arī nav tik daudz antioksidantu, kā labi nogatavinātos. Es teiktu, ka priekšroka jādod tādiem banāniem, kuri labāk garšo, jo tiem ir savas priekšrocības gan nogatavinātā, gan zaļā veidā," saka speciāliste.

Viņa arī iesaka - ja ir iespēja, dodiet priekšroku bioloģiski audzētiem banāniem, kas tagad ir pieejami arī lielveikalos. "Tie būs audzēti gan videi draudzīgi, gan arī tajos nebūs atrodamas pesticīdu atliekvielas."

Banāni sirds veselībai, pret depresiju un vēzi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Izrādās, banāni dara labu arī mūsu sirdij. Tajos ir daudz kālija, kas nepieciešams labai sirdsdarbībai. Tāpat tas, ka banānos ir augsts kālija un zems nātrija daudzums, palīdz aizsargāt kardiovaskulāro sistēmu no augsta asinsspiediena, liecina pētījumi.

Banānos esošais B6 vitamīns palīdzēs tev labāk aizmigt, bet magnijs ļaus miega laikā atslābināties muskuļiem, līdz ar to būsi labāk atpūties, ja kādu stundu pirms gulētiešanas apēdīsi banānu. Protams, pastāv arī pretējs risks, ka vairāki banāni dienā var tevi padarīt miegainu vai izraisīt galvassāpes.

Tomēr banāni var palīdzēt arī nopietnākām problēmām, proti, depresijas pārvarēšanai, jo tajos ir augsts triptofāna līmenis, ko mūsu organisms izmanto serotonīna ražošanai. To bieži dēvē par laimes hormonu, jo tas organismā izdalās ekstāzes un eiforijas laikā. Eksperti uzskata, ka depresiju un spriedzi izraisa zems serotonīna daudzums. Pareizi ēdot, tā līmeni var atjaunot vajadzīgajā daudzumā, teikts Medicina.lv.

Tāpat banāni palīdzēs saglabāt labu redzi un stiprus kaulus, atsaucoties uz pētījumiem, teikts Livescience.com.

Zinātnieki atraduši vairākus pierādījumus tam, ka banānos esošās vielas varētu palīdzēt pasargāt sevi no nieru vēža. Zviedrijā veikts pētījums parādījis, ka regulāra augļu un dārzeņu lietošana uzturā par 40 % samazina iespēju saslimt ar vēzi, bet banāni uz citu fona izceļoties ar īpašu efektivitāti. Sievietēm, kas nedēļā apēdušas četrus līdz sešus banānus, samazinājies risks saslimt ar nieru vēzi, raksta Livescience.com.

Veselības riski

Foto: Shutterstock

Banānus nevajadzētu ēst, ja vēlies notievēt, jo tajos ir visai daudz cukura un uzturvielu.

Tāpat vairāki banāni var radīt miegainību un muzkuļu atslābumu, kā arī pazeminātu asinsspiedienu.

Banānos esošās vielas var kaitēt zobiem, un pārāk daudz banānu ātri vien var tevi nogādāt zobārsta krēslā.

Principā, ēsti ar mēru, šie augļi nav kaitīgi. Banāni var būt bīstami veselībai, ja tos apēd pārāk daudz. Ieteicamais daudzums ir divi banāni dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!