Foto: Shutterstock
Lai atbrīvotos no liekā svara, cilvēki nereti ir gatavi krasām izmaiņām uzturā, tā cerot sasniegt vēlamo svaru vai apkārtmēru. Tomēr ne visi līdzekļi attaisno mērķi. Latvijā ražoto brokastu mušļu zīmols "Graci" un uztura speciāliste Dārta Tene skaidro kilogramu uzņemšanas un zaudēšanas mehānismus, kā arī nosauc biežākās kļūdas, kādas pieļaujam, ievērojot diētas un cerot ātri zaudēt lieko svaru.

Ķermeni un veselību "būvē" tas, ko darām katru dienu, nevis vienu reizi nedēļā vai kādas 10 dienu diētas laikā. Tieši ieradumi redzami mūsu pašsajūtā, izskatā un asins analīzēs. Uzkrāt liekos kilogramus un tos noturēt nemaz nav tik vienkārši – lai to īstenotu, ikdienā ir nepieciešams lietot ļoti treknus, ar rafinēto cukuru bagātus produktus, jādzer alkohols un jādzīvo mazkustīgs dzīvesveids. Un tas viss ir jādara ilgtermiņā. Tāda dzīvesveida sekas neizdosies kompensēt ar pāris nedēļu krasām izmaiņām uzturā. Jā, ievērojot dažādas diētas, svars tiešām var nokristies, taču efekts būs vien īsu mirkli.

Pārsvarā visas svara zaudēšanas diētas, lai arī to publiski bieži neatzīst, ir mazkaloriju (tātad aicina uzņemt mazāk kilokaloriju par normāli ieteikto, dažkārt pat mazāku daudzumu, nekā nepieciešams cilvēka pamatvielmaiņai). Tām piemīt svara nomešanas efekts, jo, ēdot uzturvielām nabadzīgu, neveselīgu pārtiku, vienlaikus iekļaujoties konkrētā kilokaloriju daudzumā, ir iespējams zaudēt svaru. Taču tas nenozīmē, ka labsajūta uzlabosies.

Jā, ir slimības, kuru risks līdz ar nomestajiem liekajiem kilogramiem samazinās, tomēr šāds uzturs nav savienojams ar ilgtermiņa rezultātiem un veselību. Organisms ir gudrs un sevi vienmēr sargās – pārāk maz uzņemtas enerģijas tam šķiet kā apdraudējums. Arī apetīte nemazināsies tikai tādēļ, ka pēkšņi sāksim ēst mazāk. Ir pierādīts, ka pēc mazkaloriju diētu ievērošanas lielākā daļa cilvēku zaudēto svaru atgūst, turklāt – ar uzviju.

Piedāvājam iepazīties ar vairākām diētām, to darbības principiem, efektivitāti un ietekmi uz veselību.

Organisma attīrīšana

Foto: Shutterstock
Šajā variantā tiek ieteiktas sulu kūres, urīndzenošas tējas, klizmas, "detox" diētas, cerot, ka tās palīdzēs attīrīt organismu. Patiesībā organismu attīra aknas, nieres un zarnas, turklāt šo darbu paveic ļoti labi. Ja tomēr kāds no šiem orgāniem nestrādā, ir jāvēršas pie ārsta.

Jāatgādina, ka terminu "detoksikācija" bieži nepareizi lietojam. Mūsu organisms nav jāattīra no toksīniem, jo tādu mūsu ķermenī nav! Ja mēs tomēr uzņemtu toksiskas vielas (alkoholu, narkotikas, bojātu pārtiku), tad notiktu saindēšanās un cilvēks, visticamāk, atrastos slimnīcā. Līdzīgās domās ir arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis. Viņš norāda, ka maģisku produktu, kas attīra organismu, nav – veselam cilvēkam šo funkciju veic noteiktas organisma sistēmas. "Kaut kāda neliela zinātniska jēga šo produktu nosaukumos jau ir, bet tad arī uz burkāna var droši rakstīt "detox"," par produktiem, kas sola organisma attīrīšanu no toksīniem, teic Brēmanis.

Sulu un kokteiļu kūres dažu dienu garumā (līdz 10 dienām) nebūs nekas kaitīgs, taču jāņem vērā, ka šajā laikā zaudēts svars nav objektīvs rādītājs – visticamāk, ka mazumā būs gājuši muskuļaudi, arī ūdens tajos. Pēc sulu kūres atgriežoties pie ierastajiem ikdienas uztura paradumiem, pastāv liela iespēja zudušos kilogramus atgūt. Vērtīgāk būtu šīs idejas pielietot ikdienā, piemēram, katru dienu brokastīs vai uzkodā izdzert glāzi svaigu augļu, ogu vai dārzeņu kokteiļa ar dabīgu musli. Tā tiks regulāri uzņemti vērtīgi vitamīni, antioksidanti, bioloģiski aktīvas vielas, kas piedalīsies mūsu veselības veicināšanā katru dienu, nevis tikai dažas dienas gadā.

Asinsgrupu diēta

Foto: Shutterstock
Nav nekādu zinātnisku pierādījumu tās efektivitātei. Princips – uzturā jāizvēlas konkrētas produktu grupas atkarībā no savas asinsgrupas. Visi esam vienas sugas pārstāvji, turklāt primāti – daba ir devusi mums iespēju izvēlēties pārtiku, kas atbilst mūsu kuņģa skābumam, gremošanas sulu sastāvam, zarnu garumam, uzturvielu sagremošanas un uzsūkšanās īpatnībām, kā arī citiem faktoriem. Uzmanība būtu jāpievērš tieši tam.

Patiesi, katram no mums ķermenis uz atsevišķiem pārtikas produktiem var reaģēt diezgan dažādi. Tomēr tas nav saistīts ar asinsgrupu. Drīzāk atbilde meklējama veselības stāvoklī, dažādu enzīmu darbībā, iedzimtās slimībās, alerģijās vai pārtikas nepanesamībā, kā arī vidē, kurā esam uzauguši, un tajā, pie kādas pārtikas esam pieraduši.

Mēness fāžu diēta

Foto: Shutterstock
Nav nekādu zinātnisku pierādījumu tās efektivitātei. Cilvēks šajā gadījumā tiek aicināts ievērot konkrētus norādījumus atkarībā no Mēness fāzes. Galvenā uzmanība te pievērsta mazām porcijām, neēšanai pēc pulksten 18, kā arī cilvēks tiek mudināts izvairīties no trekniem ēdieniem.

Ja ar šādas diētas palīdzību ir izdevies zaudēt liekos kilogramus, tad tas būs noticis ēdiena apjoma, enerģijas (kilokaloriju), kā arī piesātināto tauku un cukura daudzuma samazināšanas dēļ. Būtībā daļa ieteikumu nemaz nav slikti, taču atkal jāatceras, ka zinātniska pamatojuma aicinājumam sekot līdzi Mēness fāzēm un attiecīgajā dienā ievērot konkrētus nosacījumus nav. Jāatceras, ka veselības saglabāšanas nolūkā jebkuram cilvēkam ikdienā būtu jāatsakās no trekniem produktiem, kā arī vakarpusē nav ieteicamas lielas maltītes, jo nepieciešams nodrošināt gremošanas sistēmas atpūtu naktsmiera laikā.

Mazkaloriju diētas

Foto: Shutterstock
Šajā grupā ir badošanās, Stokholmas diēta un atslodzes dienas. Daudzas notievēšanas diētas pamatā ir mazkaloriju, jo ir ieteikts ēst sīkas porcijas, produktus ar mazu enerģijas daudzumu, kā arī neēst vakarā pēc pulksten 18. Lai arī nelielām porcijām būtībā nav ne vainas (tas pat atvieglo gremošanas sistēmas darbību), ir jāpārliecinās, vai tiek uzņemtas visas organismam nepieciešamās uzturvielas. Turklāt nevajadzētu izjust badu – pat ja maltīte būs neliela, taču pilnvērtīga, piemēram, dabīgs muslis vai putra, iestāsies sāts bez smaguma sajūtas vēderā.

Badošanās ir pieļaujama tikai stingrā ārstu uzraudzībā, turklāt – ar nosacījumu, ka iepriekš ir veikta izmeklēšana, kā arī ir notikusi konsultācija ar profesionāli par badošanās nepieciešamību un norises gaitu.

Jāņem arī vērā, ka ilgstoša badošanās un nepietiekams uzņemto kaloriju daudzums ir viena no dzīvesstila kļūdām, kas bremzē vielmaiņu. Vairāk par to lasi šeit.

Diētas ar samazinātu vai palielinātu konkrētu grupu uzturvielu patēriņu

Foto: Shutterstock
Pamatprincips: samazināts ogļhidrātu daudzums (Atkinsa, Dikāna, Sautbīčas, ketogēnā diēta). Cilvēks samazina ogļhidrātu daudzumu uzturā (līdz 70 gramiem dienā), bet olbaltumvielas un taukus lieto bez ierobežojuma.

Lai gan ogļhidrātu avotu kaitīgums nav zinātniski pierādīts, diētu autori uzsver, ka to lietošana uzturā var veicināt liekā svara pieaugumu, diabēta, sirds slimību, kā arī paaugstināta asinsspiediena risku. Ievērojot šo diētu, cilvēks uzņems mazāk enerģijas jeb kilokaloriju, nekā ir ieradis, jo ātri iestājas sāta sajūta (to nodrošina lielais olbaltumvielu un tauku daudzums). Nav datu, kas pierādītu, ka tieši produktu sastāvs ir tas, kas nodrošina svara zudumu, – drīzāk tas ir samazinātais kilokaloriju daudzums.

Sekas – šāds uzturs var kavēt jaunu kaulu šūnu veidošanos, kā arī var veicināt kaulaudu noārdīšanos. Tā kā uzturā trūkst augļu, ogu un dārzeņu, var būt palielināts risks audzēju attīstībai. Samazinātais šķiedrvielu daudzums palēninās zarnu peristaltiku, tā palielinot aizcietējumu iespējamību.

Samazināts tauku daudzums

Foto: Shutterstock
Pamatā ieteikti pārtikas produkti, kuru nosaukumā ir vārdi "beztauku", "fitness", "diētisks" un līdzīgi. Protams, uzņemto tauku daudzumam nav jābūt pārlieku lielam, jo tas var pasliktināt asins sastāva rādītājus (paaugstināts holesterīna, triglicerīdu līmenis), veicināt lieko kilogramu uzkrāšanos, tā palielinot vielmaiņas slimību attīstības risku (cukura diabēts, metabolais sindroms u. c.), kā arī palielināt iespēju saslimt ar kādu no sirds un asinsvadu slimībām.

Tomēr, izvēloties zema tauku satura produktus, jāuzmanās, lai treknu produktu vietā netiktu uzņemti ar balto cukuru saldināti produkti. Organisms ir gudrs un sevi sargā – tas neļaus tāpat vien uzņemt mazāk enerģijas, nekā tas ieradis vai ir nepieciešams dzīvības funkciju uzturēšanai. Diemžēl tas iet roku rokā ar plašo "beztauku" pārtikas klāstu, kas ir pieejams, – domādami, ka izvēlamies veselīgu produktu, patiesībā iegādājamies un uzņemam ēdienu, kam pievienots liels daudzums cukura. Raugies, lai produkts ar uzrakstu "Light" tiešām ir viegls – ar nedaudz vai nemaz pievienotu cukuru.

Diēta ar palielinātu olbaltumvielu daudzumu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Fitnesa industrijā plaši tiek reklamēti proteīna uztura bagātinātāji. Pat tad, ja katru dienu apmeklējam sporta zāli, mums nav nepieciešams uzņemt olbaltumvielas lielos daudzumos. Veselam, aktīvam cilvēkam dienā jāuzņem no 0,8 līdz vienam gramam olbaltumvielu uz vienu ķermeņa masas kilogramu. Nopietna līmeņa izturības sportistam nepieciešams nedaudz vairāk: 1,2–1,4 grami olbaltumvielu uz ķermeņa kilogramu, bet spēka sportistam: 1,6–1,7 grami.

Organisms nespēj izmantot un uzkrāt lieki uzņemtās olbaltumvielas, tādēļ nav vērts uzņemt lielāku daudzumu šīs uzturvielas. Svarīgāk ir atcerēties, ka olbaltumvielas kopā ar ogļhidrātiem ir jāuzņem divu stundu laikā pēc fiziskas slodzes – tas nodrošinās audu atjaunošanās procesus. Minēto olbaltumvielu daudzumu ar pārtiku uzņemt ir viegli, un jāatceras, ka uztura bagātināju lietošana būs arī finansiāli neizdevīga.

"Efektīvākais veids, kā atvadīties no liekajiem kilogramiem uz visiem laikiem, ir ēst veselīgi, sabalansēti un sportot regulāri un samērīgi. Iesaku ikvienam, kas nolēmis nomest svaru, konsultēties ar profesionālu uztura speciālistu un/vai fizioterapeitu. Veselīgs svars, trenēts ķermenis un jēgpilnas maltītes ik dienu mums uzlabo pašvērtējumu, jo apzināmies, ka rūpējamies par savu organismu," saka Tene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!