Foto: Shutterstock
Maizes raugs vēl joprojām ir aktuāla tēma veselīga dzīvesveida mīļotājiem, un daudziem nav skaidrs - tas ir neveselīgs vai neskaitāmās šausmu publikācijas un raksti ir tikai maldi?

Pastāv uzskats, ka sausajā raugā sēne ir nomērdēta, tāpēc šis raugs ir veselībai kaitīgs, citi kā biedu uzsver tieši dzīvās rauga sēnes aktivitāti organismā. Vai patiesība ir kaut kur pa vidu? Rūpnieciski ražotais raugs neietekmē veselības stāvokli - tā uzskata Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta pētnieks Jānis Liepiņš, bet dietoloģei Gunai Rijkulei ir savs viedoklis.

Zinātniski nav atrasti patogēni maizes raugam, un neviens cilvēks no maizes rauga nav nomiris.
Jānis Liepiņš

Kā notiek rūpnieciskā rauga ražošana?

"Pirmais solis maizes rauga gatavošanā rūpnieciskos apmēros īstenībā sākās ar kaut ko ļoti vienkāršu un mazu. Tā ir mēģene ar ļoti nedaudz maizes rauga šūnām. To ieliek kolbā, kad kolba ir pilna, pārlej sterilā veidā divu litru fermentātorā, tā ir burka, kur uztur noteiktu airācijas režīmu, skābumu, maisīšanās režīmu – visu, kas būtu nepieciešams optimālai mikroorganisma augšanai. Vienkārši runājot, kad šī burka ir pilna, to visu pārliek vēl lielākā, piemēram, divdesmit litru lielā tvertnē. Vēlāk raugs jau nonāk simtiem litru tilpumos, varbūt kubikmetros, un tad jau tālāk tiek ražots tik daudz maizes rauga, cik iecerēts pārdot.

Pēc tam raugs tiek savākts, nofiltrēts no barotnes, no škidrās fāzes rauga, paliek tāda kā dubļiem līdzīga forma. Pēdējā posmā raugs tiek nogatavināts jeb kādu laiku noturēts miera stāvoklī, nemaisīts, tam ir savs bioķīmiskais iemesls. Beigās, atkarībā no tā, kāds produkts tiks ražots, raugs tiek presēts, žāvēts vai safasēts un vests pie klientiem," skaidro Liepiņš.

Rūpnieciskā rauga gatavotā maize sasvīst iepakojumā. Maize nespēj pilnvērtīgi elpot, līdzko ir radies mitrums iepakojuma iekšpusē, tas rada mikroskopisku pelējumu arī uz pašas maizes virsas, kuru mēs nevaram redzēt, bet gardi apēdam, paši nemaz nenojaušot.
Guna Rijkure

Kas notiek, apēdot rūpniecisko raugu?

"Paņemam presēto raugu, sadalām gabaliņos un apēdam, kas notiek? Raugs nokļūst kuņģa zarnu traktā, konkrēti kuņģī, kur skābuma dēļ, daļa no rauga iet bojā,'' skaidro Liepiņš.
Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!