Foto: Shutterstock
Vasara ir laiks, kad ļoti daudzi nododas dažādu zaļumu un dārzā atrodamu labumu baudīšanai. Un netrūkst arī cilvēku, kam par galveno maltīti teju katru dienu kļūst dažādu veidu salāti. Piedāvājam iepazīties ar būtiskāko informāciju šī ēdiena cienītājiem – vai bez siltām maltītēm var iztikt un kam jāpievērš uzmanība, lai nekaitētu savai veselībai.

Ir svarīgi paturēt prātā, ka ne visi ēdieni, ko mēs saucam par salātiem, ir vienādi, tāpēc arī nav iespējams viennozīmīgi pateikt, cik bieži šo ēdienu ir ieteicams lietot uzturā. Jāpievērš uzmanība tā sastāvam, jo maisījums, kā sastāvā ir ļoti daudz majonēzes un citu produktu, kas organismu nenodrošina ar tam nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem, noteikti būs mazāk ieteicams nekā bļodiņa ar svaigiem dažāda veida dārzeņiem, kas papildināti ar olīveļļu un sēkliņām.

Ne visi salāti ir salāti un kam vēl jāpievērš uzmanība, izvēloties šo ēdienu

Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kas, plānojot savu ēdienkarti, kā arī sniedzot ieteikumus citiem, ņem vērā uzskatu, ka vismaz reizi dienā ir nepieciešams ieturēties ar siltu ēdienu, kas nozīmē – ar salātiem vien nepietiek. Tomēr uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka ēdiena temperatūrai ar veselību saistības nav: "Atslēgas nav tajā, ka ēdiens ir silts. Ja karstā laikā neprasās siltu ēdienu, to var neēst. Svarīgāk ir, lai ilgtermiņā ēdiens ir daudzveidīgs. Nav tikai salāti un ogas vien, bet ir arī biezpiens, rupjmaize, siers un citi produkti. Būtu vēlams, lai organisms saņemtu arī termiski apstrādātu ēdienu, kas atvieglo atsevišķu uzturvielu uzņemšanu, piemēram, antioksidantu likopēnu."
Ja mūsu salātos vienīgie dārzeņu grupas pārstāvji ir konservēti zirnīši vai kukurūza un kāds vārīts sakņaugs, tad es tos nesauktu par salātiem.
Eva Kataja
Tāpat viņa norāda, ka ne visi ēdieni, ko ikdienā dēvējam par salātiem, uzturvērtības ziņā ir līdzvērtīgi. "Vai krabju salātus liekam vienā kategorijā ar lapu salātiem? Ja mūsu salātos vienīgie dārzeņu grupas pārstāvji ir konservēti zirnīši vai kukurūza un kāds vārīts sakņaugs, tad es tos nesauktu par salātiem. Savukārt svaigiem dārzeņiem var pievienot gan eļļu, gan krējumu un ēst uz veselību. Ieteiktu atturēties no gatavajām mērcēm, kurās var slēpties vairāk cukura, sāls un zemākas kvalitātes izejvielas."

Salāti, kuros ir daudz majonēzes, bet dārzeņu praktiski nav, piemēram, ķiploku grauzdiņu vai krabju nūjiņu, noteikti nav ēdiens, ko ieteicams uzturā lietot regulāri. Kataja norāda, ka tad, ja ar šiem ēdieniem mielojas vien pāris reizes gadā, veselībai nekāds ļaunums netiks nodarīts.

Cilvēki, kas vasaras periodā uzturā lieto svaigus salātus, dārzeņus un ogas, to var darīt bez bažām. Speciāliste gan iesaka neaizmirst par to, ka nepieciešams uzņemt arī dažādas taukvielas. To var izdarīt, uzturā lietojot augu eļļas, riekstus un sieru.

Salāti palīdzēs veselībai, figūrai un skaistumam

Foto: Shutterstock
Ja salāti ir veselīgi, tajos ir daudz svaigu produktu un tie ir pagatavoti bez krēmīgām, ar cukuru un sāli bagātinām mērcēm, tad tie tavam organismam un arī figūrai noteikti nāks tikai par labu. "Live Strong" norāda, ka svaigu salātu ēšana patiešām palīdz uzlabot veselību un pašsajūtu dažādos veidos.

Ja salātos ir daudz zaļo lapu dārzeņu, piemēram, spināti, rukola un citi, tajos ir arī daudz šķiedrvielu, minerālvielu un dažādu vērtīgu vitamīnu, kas uzlabo imūnsistēmas darbību, stiprina kaulus un uzlabo sirds veselību. Arī dažādi citi dārzeņi, piemēram, tomāti un paprika, ir bagāti vitamīniem un minerālvielām. Centies pagatavot pēc iespējas krāsainākus salātus, jo tā uzņemsi vairāk dažādu vitamīnu un minerālvielu.

Dārzeņos un salātu lapās esošās vielas ne tikai uzlabos tavu pašsajūtu, bet var palīdzēt samazināt svaru, jo tajos ir maz kaloriju. Tāpat dažādi dārzeņi, ogas un augļi, ko vari pievienot salātiem, palīdzēs stiprināt imūnsistēmu, uzlabot redzi un ādas stāvokli, kā arī nedaudz palēnināt novecošanu.

Atceries, ka nepieciešams uzņemt arī olbaltumvielas, tāpēc droši ēd salātus, kuru sastāvā ir vista, zivis vai pākšaugi. Lai uzņemtu veselīgās un organismam nepieciešamās taukvielas, pievieno olīveļļu, olīvas vai riekstus un sēklas. Tā tu iegūsi veselīgu un diētisku maltīti, kas saturēs visu tavam organismam nepieciešamo.

Gardu un uzturvielām bagātu salātu receptes

Foto: Shutterstock
Lai nodrošinātu sevi ar visām nepieciešamajām uzturvielām un nenogurtu no vienveidīgām maltītēm, negatavo vienus un tos pašus salātus katru dienu pat tad, ja tos esi īpaši iecienījusi. Piedāvājam iepazīties ar dažādām gardu un veselīgu salātu receptēm, kas ne vien palīdzēs uzlabot veselību, bet patiešām palutinās arī tavas garšas kārpiņas.

Lapu salāti ar tunci, rīsiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami, veselīgi un sātīgi salāti, kuros vari izmantot no vakariņām pāri palikušos vārītos rīsus. Nebūs jānopūlas arī ar mērces gatavošanu, atliks vien pārslacīt visas sastāvdaļas ar citronu sulu un gardie salāti būs gatavi.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Zemeņu salāti ar cieto sieru un lazdu riekstiem

Foto: Publicitātes foto

Izsmalcināti interesanta garša, kas noteikti jānobauda.

Lasīt vairāk

Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem

Foto: Shutterstock

Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Turku zirņu un pētersīļu salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami un sātīgi turku zirņu salāti ar svaigajiem pētersīļiem un gardo fetas sieru. Visu pārlej ar saldeni skābo citronu un eļļas mērcīti izteiksmīgākai garšai.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci

Foto: DELFI

Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu, vīnogām un eļļas–sinepju mērci

Foto: DELFI

Vien pusstundas laikā pagatavojami gardi, svaigi un veselīgi salāti, kas papildināti ar sulīgu vistiņu, vīnogām un grauzdētām saulespuķu sēkliņām. Īsti piemēroti gan ikdienas maltītei, gan svētku galdam.

Lasīt vairāk

Sulīgie seleriju–bumbieru salāti ar eļļas–laima mērci

Foto: DELFI

Pavisam vienkārši, bet sulīgi un kraukšķīgi salāti – kā radīti steidzīgajiem darbdienu vakariem, kad nav ne laika, ne vēlēšanās ilgi rosīties virtuvē. Šos salātus vari pagatavot vien 15 minūšu laikā un pasniegt kā gardu piedevu gaļas, zivs, rīsu, griķu, pastas un kartupeļu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Tomātu un arbūza salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoši un sulīgi tomātu un arbūza salāti. Sātīgumam pievieno arī nedaudz fetas sieru!

Lasīt vairāk

Vasaras dārzeņu salāti ar ceptām siera bumbām

Pusdienās būs tieši laikā – sastāvdaļām bagātīgi un ļoti gardi dārzeņu salāti ar apceptām "sniega bumbām". Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Vasarīgie salāti ar zemenēm, vistu un medus-citrusu mērcīti

Kārdinoši un gardi svaigie salāti ar zemenēm un vistas gaļu. Pievieno klāt mazliet magoņu sēkliņu kraukšķīgumam un siera bumbas sātīgumam. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".

Lasīt vairāk

Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu un ķiršiem

Foto: Shutterstock

Svaigi, mazliet grēcīgi, bet vasarai tieši laikā – lapu salāti ar apceptu vistas fileju un svaigiem, sulīgiem ķiršiem. Saldais mutē mīsies ar sāļo, bet sinepju mērcīte piešķirs patīkamu sīkstumu.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!