Foto: Panther Media

Diemžēl liela daļa no mums grēko, ietaupot laiku uz miega rēķina. Šķiet, ko tur daudz - ar sešām stundām (labākajā gadījumā) vajadzētu pietikt, bet viss nebūt nav tik vienkārši. Nespēja koncentrēties un aizkaitināmība nav vienīgās nepietiekama naktsmiera sekas. 

Vai zināji, ka miega bads var novest arī pie svara pieauguma? Kolumbijas Universitātes veiktais pētījums pierāda, ka cilvēki, kuri miegam atvēl mazāk kā septiņas stundas naktī, biežāk cieš no liekā svara un ātrāk pieņemas svarā, turklāt, viņiem ir arī grūtāk atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Ja esi nolēmusi uzlabot savu fizisko formu, tad, cerams, fitbie.com apkopotie fakti tevi pārliecinās, ka, lai izdotos sasniegt nosprausto mērķi, naktsmiera režīma ievērošana ir tik pat svarīga kā svīšana trenažieru zālē.

Miegs palīdz uzveikt ieradumu našķēties pirms gulētiešanas

Jo ilgāk esi nomodā, jo lielākas ir tavas izredzes patērēt vairāk lieku kaloriju. Pensilvānijas Universitātes pētnieku grupa brīdina, ka vēlās uzkodas nedēļas laikā var rezultēties pat pusotra kilograma svara pieaugumā. Nedēļu ilgušā pētījuma rezultāti ir sekojoši: dalībnieku grupā, kurai bija nepietiekams naktsmiers, katrs vidēji izlietoja aptuveni 550 papildus kalorijas laikā, kamēr otras grupas dalībnieki slīga saldā miegā.

Miegs palīdz dedzināt kalorijas

Kārtīga izgulēšanās nodrošina ne vien mundrumu uzreiz pēc pamošanās un enerģijas lādiņu visai dienai. Kamēr tu guli, organisms joprojām turpina strādāt un dedzināt kalorijas. American Journal of Clinical Nutrition veiktais pētījums pierāda, ka miera stāvoklī "ilgo" gulētāju organisms kalorijas dedzina par pieciem procentiem efektīvāk, salīdzinājumā ar "negulētājiem", turklāt, "gulētāju" organisms arī pēc maltītes pārstrādā par 20 procentiem vairāk kaloriju.

Miegs palīdz vieglāk zaudēt svaru

Ja jūs ar draudzeni izlemsiet ievērot vienādu diētu, ņēm vērā, ka tā, kura atvēlēs miegam vairāk stundu, sasniegs labāku rezultātu. Salīdzinot divu darba grupu diētas rezultātus, Čikāgas Universitātes pētījums pierādīja, ka abu grupu dalībnieki, dienā uzņemot ne vairāk kā 1450 kalorijas, aptuveni vienādā laika periodā zaudēja 14 kilogramus. Bet sīkāka rādītāju analīze ļāva secināt, ka grupai, kuras dalībnieki naktī gulēja 8,5 stundas, vairāk nekā pusi zaudētā svara sastādīja tauki, kurpretim otrai grupai, kuras dalībnieki atpūtās vien 5,5, stundas, tauki bija tikai ceturtā daļa no zaudētā svara – pārējais bija muskuļu un šķidruma zudums.

Miegs palīdz izvēlēties veselīgāku ēdienu

Zelta likums vēsta, ka ir tīrais neprāts doties pirkt pārtiku, ja esi izbadējusies vai pārgurusi. Žurnālā Obesity publicētais pētījums pierada, ka miega badā esošs cilvēks piepilda pārtikas grozu ar vidēji 1300 liekām kalorijām. Turklāt, ņem vērā, ka visi pētījumā iesaistītie dalībnieki, pirms došanās iepirkties, tika pabaroti ar krietnām brokastīm.

Miegs palīdz kontrolēt porciju lielumu

Zviedrijā tika veikts neparasts pētījums: grupai neizgulējušos un labi atpūtušos cilvēku grupai, tika palūgts ar datora palīdzību sakombinēt pēc viņu domām ideālu ēdiena porcijas lielumu. Secinājumi: "miegainās" grupas dalībnieki savu šķīvi papildināja vidēji ar 35 liekām kalorijām.

Miegs palīdz izdarīt pareizās izvēles

Miega badā smadzeņu darbība tiek būtiski apgrūtināta un palēnināta. Tās izmisīgi meklē jebkādu enerģijas avotu, kas bieži vien noved pie tā, ka, pat neapzinoties iemeslu, izvēlies neveselīgas ātrās uzkodas ar augstu kaloriju saturu vai saldumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!