Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir vesels saraksts ar produktiem, kurus nevajadzētu lietot – maize, cukurs, alkohols un tā tālāk. Tomēr, kā ziņo dailymakeover.com, ir dažas veselībai noderīgas pārtikas preces, kuras tomēr vajadzētu ielikt savā pārtikas grozā, nevis atstāt ārpus tā.

Ābolu etiķis

Pēdējo gadu laikā ābolu etiķis no tautas līdzekļa un salātu mērces ir kļuvis par brīnumlīdzekli it visām veselības kaitēm. Tam piemīt īpašības, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību, palīdz pret aizcietējumiem, samazina vēdera un barības vada problēmas, tai skaitā arī novērš kuņģa skābes atvilni.

Daži cilvēki sūdzas par ābolu etiķa garšu, taču, ja tev iet pie dūšas marinēti dārzeņi un citi skābi produkti, tu noteikti izbaudīsi tā skābo augļu garšu, vienalga, vai tu ar to apliesi salātus vai pievienosi karoti etiķa glāzei ūdens.

Kokosriekstu eļļa

Kokosriekstu eļļa ir labi zināma kā lielisks līdzeklis, ko varam izmantot, lai iegūtu veselīgu, mirdzošu ādu, matus un nagus, taču tie nav vienīgi labumi, ko šī eļļa var sniegt. Tajā ir unikāls augsts taukskābju sastāvs, kā arī, piemēram, laurskābe, kas iznīcina vīrusus un sliktās baktērijas un eļļu padara ne vien par skaistumkopšanas līdzekļu sastāvdaļu, bet arī par superēdienu.

Ir pierādīts, ka tās lietošana uzturā samazina apetīti, palielina tava ķermeņa tauku degšanas potenciālu, aizsargā pret sirds slimībām un pat uzlabo smadzeņu darbību. Izmanto to ēst gatavošanā vai arī izdzer vienu pilnu karoti katru dienu no rīta.

Omega 3 taukskābes

Lai arī kokosriekstu eļļa ir pilna ar taukskābēm, tās sastāvā tomēr nav omega 3, kas ir oriģinālie labi tauki, kas mūsu ķermenim ir ļoti nepieciešami, lai vispār spētu funkcionēt. Iekļauj savā ēdienkartē vairāk zivis – makreles, lasi un tunci, kuru sastāvā ir liels daudzums omega 3 taukskābju, kā arī valriekstus un olīves.

Veseli graudi

Ogļhidrāti nav mūsu ienaidnieki. Iespējams, attīrītus un apstrādātus graudus, piemēram, baltos rīsus un maizi varbūt tomēr nevajadzētu iekļaut ēdienkartē, taču, piemēram, brūnie rīsi, kvieši un kvinojas sēklas ir neaizstājams barības vielu avots.

Veseli graudi ir noderīgi gremošanas sistēmai un tie ir bagāti ar proteīniem, šķiedrvielām un vitamīnu B. Papildus labumiem, ko graudi sniedz veselībai un gremošanas sistēmai, tie arīdzan liek justies tev paēdušai ilgāku laiku, tādēļ ir vērtīgi tos iekļaut savā diētas plānā.

Tumšā šokolāde

Šokolādes batoniņu vietā labāk izvēlies panašķoties ar tumšo šokolādi. Pat, ja neesi saldumu mīle, saprātīgs daudzums šī garduma, kas satur vismaz 70 procentus tīra kakao, būs noderīgs antioksidantu avots.

Pētījumos ir pierādīts, ka mērenas porcijas tumšās šokolādes, var samazināt sirds insulta un citu slimību risku, jo tajā ir antioksidantu savienojumi, kas uzlabo vēnu un asinsvadu darbību un funkcijas.

Tāpat tumšā šokolāde samazina stresa hormona kortizola izdalīšanos, kā rezultātā tu ne tikai jutīsies relaksētāka un mierīgāka, bet vieglāk tiksi pāri stresainām situācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!