Burkāns ir viens no pilnvērtīgākajiem rudens dārzeņiem, kas ziemas laikā piedāvā vasarā uzkrātos vitamīnus. Pilnvērtīgo uzturvielu dēļ to mēdz dēvēt par dobes karali. kas palīdz gan stiprināt imunitāti, gan atgūt veselību.

Kas burkānam vēderā?

Šo dārzeņu sastāvā ir daudz šķiedrvielu, vesela virkne vitamīnu un minerālvielu, nedaudz olbaltumvielu, kā arī aminoskābes.

Burkānos esošie mikroelementi ir praktiski neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei, savukārt antioksidanti palīdz samazināt ļaundabīgo audzēju risku, normalizēt aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, redzes, vairogdziedzera darbību un cīnīties pret vīrusiem.

Kā pareizi uzņemt beta karotīnu?

Viena no vērtīgākajām vielām burkānā ir beta karotīns, kuru cilvēka organisms pārvērš par A vitamīnu. Tas palīdz uzturēt veselīgu ādu, labu redzi un gļotādu stāvokli. 100 grami svaigas burkānu sulas satur 7,2 miligramus beta karotīna, un divas glāzes sulas palīdz nodrošināt dienā nepieciešamo vitamīnu devu. Bet, ņem vērā, ka beta karotīns nešķīst ūdenī, tādēļ, lai tas labāk uzsūktos organismā, nepieciešams to uzņemt kombinējot ar taukvielām. Piemēram, burkānu sulai pievieno nedaudz olīveļļas un salātiem - krējumu vai jogurtu.

Burkāni stiprina imunitāti

Burkāna lietošana uzturā veicina ar mikrobu iznīcināšanu mutes dobumā. Tā sastāvā esošie fitoncīdi palīdz iznīcināt organismam nelabvēlīgus mikrobus. Atšķirībā no sīpoliem un ķiplokiem, kuri arī satur fitoncīdus, burkāni neizceļas ar specifisku smaržu. Rudenī un pavasarī ieteicams dzert burkānu sulu imunitātes stiprināšanai.

Kā uzglabāt burkānus?

Pareizi uzglabāti, burkāni vērīgās uzturvielas saglabā līdz pat jaunajai ražai. Bet, kā tos labāk uzglabāt, lai skaistie, varenie burkāni neizžūtu jau pāris mēnešu laikā?

Jāievēro, ka pareizai burkānu uzglabāšanai telpas temperatūrai jābūt tuvu nullei.

Tos var glabāt pagrabā, vienā kārtā saliekot nelielās kastītēs un pārberot ar sausām smiltīm. Ja pagraba nav, tad burkānus var notīrīt un ar virtuves kombaina palīdzību sagatavot dažādā veidā - gan sarīvējot skaidiņās, gan sagriežot ripiņās. Tad sagataves safasē aiztaisāmos celofāna maisiņos un uzglabā saldētavā, tādē'jādi tiek saglabāti arī vitamīni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!