Foto: Shutterstock

Vai nav tiesa, ka bieži vien nevēlēšanās ievērot veselīga uztura principus, tiek attaisnota ar laika trūkumu un nenormētu darba grafiku? Iedvesmojoties no Kitchenmag, apkopojām sešus vienkāršus pamatprincipus, kas palīdzēs veidot veselīgas ēšanas paradumus, par spīti darba grafika īpatnībām.

Pirms ķeramies pie padomiem, gribam atgādināt, ka mūsdienās diētas ārstu ieteikumi jau sen ir atkāpušies no "svētās trīsvienības": brokastis, pusdienas, vakariņas. Pirmkārt, ir pierādīts, ka tikai trīs maltītes dienā palēnina vielmaiņu un var pat veicināt diabēta attīstību, otrkārt, ja saspringtā darba grafika dēļ nav pietiekami daudz laika, ko atvēlēt pilnvērtīgai maltītei, tad regulāri nāksies dzīvot pusbadā, kas ir milzīgs stress organismam. Tādēļ mūsu mērķis ir ik pēc noteikta laika posma atrast laiku nelielām, veselīgām uzkodām, kas radīs sāta sajūtu un dos organismam enerģiju. Jāpiedomā pie tā, lai uzkodu sastāvā būtu maksimāli dabīgi produkti un sabalansēts uzturvielu daudzums. Ja šķiet, ka to panākt nebūs vienkārši, noderēs šie seši ieteikumi.

1. Brokastis

Tas, ka brokastis ir svarīgākā dienas ēdienreize, šķiet, nu jau ir zināms katram, tādēļ to nekādā gadījumā nedrīkst izlaist, pat ja tādēļ jāēd mašīnā vai sabiedriskajā transportā pa ceļam uz darbu. Labāk vienkārši uzstādīt modinātāja zvanu 15-20 minūtes agrāk, lai varētu pabrokastot nesteidzīgi, bez lieka stresa. Labākā brokastu izvēle būs saliktie ogļhidrāti, piemēram, putras, kas nodrošinās ilgstošu sāta sajūtu. Laika ekonomijas nolūkā, vari putru pārliet ar verdošu ūdeni jau iepriekšējā vakarā. Pa nakti tā uzbriedīs, un no rīta atliks tikai putrai pievienot savas iecienītās piedevas.

2. Pareizas uzkodas

Regulāras uzkodas ir neatņemama darba dienas sastāvdaļa. Te viens kolēģis aicina uz kafijas pauzi, kas tiek padarīta saldāka ar no komandējuma atvestajām konfektēm, cits atnesis gardi smaržojošas bulciņas vai cienā ar pašceptu torti. Ja no kolēģu sarūpētajiem cienastiem par godu dzimšanas dienām diezin vai izdosies izvairīties, tad kafijas pauzes noteikti vari padarīt veselīgākas, cepumus un konfektes aizstājot ar riekstiem, žāvētiem augļiem un pilngraudu maizes kraukšķiem.

3. Kafijas pauzes

Straujais dzīves ritms nosaka to, ka mums ik pa laikam izsīkst enerģijas rezerves, un vieglākais veids, kā tās ātri papildināt, ir tase aromātiskas kafijas vai stipras tējas. Bet nav ieteicams aizrauties ar šo rituālu, jo kofeīns nenāk par labu sirds veselībai. Ja piederi pie rūdītiem kafijas mīļotājiem, iesākumā pamēģini vismaz katru otro tasīti aizstāt ar zāļu tēju. Šādi neizpaliks nelielās atpūtas pauzes, bet nenodarot ļaunumu veselībai.

4. Pusdienas

Pusdienas ir bīstamākā ēdienreize, jo to saturu bieži vien nosaka maciņa biezums, kombinācijā ar tuvāko ēdnīcu piedāvājumu. Gudra izvēle ir zivs vista bez ādas, tītars, vai, piemēram, liesa teļa vai liellopa gaļa. Labāk izvairies no mērcē gatavotas gaļas, jo liekas tukšās kalorijas noteikti nav tas, kas tev vajadzīgs. Labāk piedevās izvēlies svaigus salātus, kas nodrošinās viegluma sajūtu un, atgriežoties darba vietā, nebūs jācīnās ar miega uzplūdiem, kā tas nereti notiek pēc pārāk sātīgām pusdienām.

5. Vairāk šķiedrvielu

Šis ieteikums īpaši attiecināms uz tiem, kuri lielāko darba dienas daļu pavada sēžot vai stāvot. Tas tādēļ, ka ilgstoša atrašanās kādā no šīm pozīcijām, negatīvi ietekmē zarnu trakta peristaltiku, bieži vien aktualizējot tik delikātu problēmu kā aizcietējumi. Lai izvairītos no šāda veida likstas, ik pa laikam uzgrauz kādu augli vai dārzeni un dzer pietiekoši daudz ūdens (1,5 līdz 2 litrus dienā).

6. Ātrās uzkodas

Visiem zināms, ka "fāstfūds" nav ierindojams veselīgo ēdienu kategorijā, bet, neskatoties uz to, nogurums pēc garās darba dienas dara savu un tā vietā, lai pagatavotu veselīgas vakariņas, bieži vien tiek pasūtīta pica, kebabi, eļļā cepti vistu spārniņi un citas ātrās uzkodas, kas dietologiem liktu šausmās noelsties. Protams, nekas nenotiks, ja dosies uz savu iecienīto burgernīcu vai picēriju reizi mēnesī, galvenais, lai ātrās uzkodas nekļūst par ieradumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!