Foto: Shutterstock
Vasaras sākumā viens no populārākajiem dārza labumiem, ko izmanto dažādos ēdienos, ir rabarbers. Tas ir skābs augs ar lielām lapām, ko parasti izmanto dažādos ēdienos, jo bez piedevām un nepagatavots tas garšo vien retajam. Rabarberi satur daudz organismam nepieciešamu vielu un vasaras sākumā ir lielisks vitamīnu avots, tomēr ar tā lietošanu jābūt uzmanīgam, jo lielos daudzumos tos ēst nav ieteicams, kā arī daļai cilvēku no tiem vajadzētu atturēties vispār.

K vitamīna uzņemšanai un holesterīna līmeņa regulēšanai

Rabarbers ir lielisks pārtikas produkts tievētājiem, jo, kā skaidro "Authority Nutrition", šajā augā ir ļoti maz kaloriju, bet tas ir bagāts ar šķiedrvielām. Rabarberā ir apmēram tikpat daudz šķiedrvielu kā ābolos, apelsīnos un selerijās – divi grami uz katriem 100 gramiem auga. 100 gramos rabarberu ir tikai 116 kalorijas.

Rabarberos ir ļoti daudz K1 vitamīna – 100 grami auga satur apmēram 26-37 procentus no ieteicamās vitamīna dienas devas. Tāpat tajā ir diezgan daudz kalcija, bet, ņemot vērā, ka šajā augā ir arī ļoti daudz skābeņskābes, tas nekādu labumu organismam nedos.

Rabarberos esošās šķiedrvielas pozitīvi ietekmē holesterīna līmeni asinīs – tas samazina tā sauktā "sliktā" holesterīna daudzumu. Tiesa, līdzīgs efekts piemīt jebkuram produktam, kā sastāvā ir daudz šķiedrvielu. Rabarberā esošās šķiedrvielas neatšķiras no tām, kas atrodamas citos augos.

Daļai cilvēku rabarberi var kaitēt

Foto: Shutterstock
Atceries, ka rabarberus neierobežotā daudzumā ēst nav ieteicams. To pārmērīgai lietošanai var būt vairāki nepatīkami un pat bīstami blakusefekti. Caureja un slikta dūša ir vieglākie no blakusefektiem, ko var izraisīt liela rabarberu daudzuma notiesāšana. Šīs nepatīkamās sajūtas var papildināt arī vēdera pūšanās un spazmas, skaidro "Live Strong".

Ja tu lieto rabarberus veselības uzlabošanai un lielos daudzumos, nedari to ilgāk par astoņām dienām. Pārmērīga šo augu lietošana uzturā var vājināt kaulus, izraisīt nespēku un pat sirdsdarbības traucējumus. Rabarberos esošā skābeņskābe tiek saistīta ar nierakmeņu veidošanos. No rabarberu lietošanas medicīniskos nolūkos jāizvairās grūtniecēm un cilvēkiem, kas lieto noteiktus medikamentus. Tāpēc – ja vēlies uzlabot veselību, izmantojot rabarberus, vispirms konsultējies ar ārstu. Piemēram, rabarberu lietošana medicīniskos nolūkos kopā ar medikamentiem, kas satur ibuprofēnu, var būt kaitīga tavām nierēm.

Uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka gadījumā, ja cilvēks ir pilnīgi vesels, rabarberu ēšana nekādu kaitējumu nenodarīs. Tiesa, ar to lietošanu uzturā ļoti lielos daudzumos, tāpat kā ar jebkuru citu produktu, aizrauties nevajadzētu. "Nemēģiniet apēst kilogramu rabarberu dienas laikā," piebilst Kataja.

Daļai cilvēku tomēr rabarberus nevajadzētu ēst vispār: "Noteikti jāuzmanās ir pacientiem ar nierakmeņiem, jo rabarberi satur oksalātus. Ir rabarberu šķirnes, kas satur vairāk oksalātu un tādas, kas mazāk. Tā kā mēs pēc skata īsti nevaram zināt, kāda šķirne mums ir trāpījusies, ja ir nierakmeņi (vai arī ir palielināts nierakmeņu risks), tad rabarberus labāk neēst."

Tortes, krēmi un kēksiņi – kā pagatavot rabarberus

Foto: Shutterstock
Svaigā veidā rabarberu lieto tikai neliela daļa cilvēku, bet kopā ar cukuru un dažādos ēdienos tā pielietojums ir neticami plašs. Īpaši iecienīti rabarberi ir dažādos saldajos ēdienos. Tas piešķir īpaši izteiksmīgu garšu plātsmaizei, tortei, ķīselim vai kādam saldajam ēdienam. Atliek tikai izvēlēties sev tīkamāko recepti un ķerties klāt našķu gatavošanai.

Vienkāršā rabarberu kūka ar apelsīna miziņu

Foto: Shutterstock

Garšu eksplozija – rabarberu kūkā ar apelsīna miziņu un sulu.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: gaisīgā rabarberu kūka ar pufīgām olbaltuma putām

Foto: DELFI

Kamēr dārzā vēl zeļ rabarberi, jāsteidz tie iecept gardās kūkās, kas lieliski garšos ar rūgtenu pēcpusdienas kafiju. Klasiskās plātsmaizes noskaņu maina pufīga olas baltuma kārta, kas atklāsies, kad nogriezīsi šķēli. Brīdinām, ka cepšanas laikā smaržos visa māja un kaimiņi noteikti nāks ciemos!

Lasīt vairāk

Ātrā un vienkāršā rabarberu kūka no tostermaizes

Foto: Shutterstock

Ja tev nav laika un vēlmes ķēpāties, gatavojot mīklu, bet gribas baudīt gardu rabarberu kūku, tad risinājums ir tostermaize un īpaši pagatavota saldā krējuma mērce. Arī rabarberus šajā gadījumā nav nepieciešams sīki smalcināt – pietiks, ja tos sagriezīsi stienīšos, jo tāpat kūka izdosies gana garda.

Lasīt vairāk

Ātrais rabarberu–banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Rabarberu - banānu ievārījums labi garšos gan kā piedeva pankūkām, gan krekeriem, gan uz baltmaizes šķēles.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu piena 'panna cotta' ar rabarberiem

Foto: DELFI

Kad rabarberu sezona rit pilnā plaukumā, tie jāliek lietā visdažādākajos veidos. Krēmīgam ''panna cotta'' skābenie rabarberi piešķir atspirdzinošu garšu, kas lieliski harmonē ar kokosriekstu saldumu.

Lasīt vairāk

Sulīgie rabarberu mafini

Foto: Shutterstock

Gards un uz mēles kūstošs gardums, ko patīkami atsvaidzina vasaras garša - rabarberu gabaliņi.

Lasīt vairāk

Rabarberu sukādes

Foto: Shutterstock

Rabarberu sukādes - vienkāršs un garšīgs veids, kā saglabāt pavasara garšu.

Lasīt vairāk

Gaisīgie rabarberu maršmelovi

Foto: DELFI

Rabarberi pelnījuši sezonas laikā tikt izmantoti ne vien ātro kūku receptēs, bet arī kādā radošākā eksperimentā, piemēram, gaisīgos maršmelovos.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rabarberi ar saldējumu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams un vienkāršs saldais ēdiens rabarberu sezonas atklāšanai. Krāsnī cepti, rabarberi būs ļoti garšīgi, bet kopā ar aukstu saldējumu izkusīs mutē.

Lasīt vairāk

Ģeniāli vienkāršais rabarberu–putukrējuma deserts

Foto: Shutterstock

Rabarberi ar putukrējumu – vienkāršs un ātri pagatavojams, bet ļoti garšīgs un vasarīgs saldēdiens.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!