Foto: Shutterstock
Zupa ir viens no ēdieniem, kas ziemā ir īpaši populārs, jo palīdz sasildīties un justies labi, kad aiz loga laika apstākļi ir auksti un nepatīkami. Tāpat zupas ēdienkartē iekļaut iesaka cilvēkiem, kas vēlas atbrīvoties no kāda lieka kilograma, kā arī vienkārši uzlabot savu veselību. Tomēr, vai pastāv kaut kādi ierobežojumi tajā, cik bieži zupas ir ieteicams lietot uzturā?

Kā skaidro speciālisti, zupas ir ļoti vērtīgas un veselīgas, jo sniedz iespēju uzņemt dažādas uzturvielas, izvairoties no liekām kalorijām. Tomēr jāņem vērā, ka tās nav brīnumlīdzeklis, kā arī ne visas zupas ir vienādi vērtīgas un veselīgas.


Zupas veselības uzlabošanai

Foto: Shutterstock
Kā skaidro "Livestrong", zupa ir lielisks veids, kā uzņemt vairāk dārzeņu, īpaši – ja izvēlies veģetārus virumus, kuru pamatā ir daudz vērtīgu augu. Ar zupu palīdzību ir iespējams uzņemt ļoti daudz vērtīgu uzturvielu un vitamīnu. Tiesa, ja zupa ir vārīta, tajā nebūs vitamīna C. Šis vitamīns ir jutīgs pret karstumu un nav atrodams lielākajā daļā zupu.

Tāpat jāpiebilst, ka zupas rada sāta sajūtu un ir daudz vērtīgākas par dažādām sulām un kokteiļiem, kur ir daudz kaloriju, bet kas neļauj tev justies paēdušai. Ja uzturā lieto zupas, tev nav jāsatraucas par to, ka uzņemsi tā sauktās "tukšās kalorijas" un jutīsies izsalkusi pavisam neilgi pēc maltītes.

Tāpat zupa ir lielisks ēdiens, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. "Authority Nutrition" zupas ierindo starp 20 labākajiem ēdieniem un produktiem svara zaudēšanai, norādot, ka tām ir zema enerģētiskā vērtība. Turklāt produktu, ko izmantojam ikdienā, pagatavošana zupā, ļaus ne vien uzņemt vairāk šķidruma un mazāk kaloriju, bet arī radīs sāta sajūtu un apmierinātību.

Kad zupa nesniegs cerēto rezultātu

Foto: Shutterstock

Tomēr ne visas zupas ir veselīgas, un, kā norāda uztura speciāliste Eva Kataja, tās, tāpat, kā jebkuru citu ēdienu, nevajag ēst brokastīs, pusdienās un vakariņās. Kopumā zupas ir uzturvielām bagāts ēdiens, ko gatavo no svaigām izejvielām, piemēram, gaļas, dārzeņiem un buljona, bet Kataja uzsver: "Neviens ēdiens nav universāls un nespēj sniegt mūsu organismam visas nepieciešamās uzturvielas. Arī zupas ne."

Ne visas zupas ir vērtīgas un veselīgas. Eva Kataja skaidro, ka zupas, kas gatavotas no graudaugiem un dažādiem gaļas izstrādājumiem, piemēram, desas un kūpinājumiem, nebūt nav tik vērtīgas, kā varētu šķist. Bieži to sastāvā vienīgais dārzenis ir kartupelis. Tāpat dārzeņu un bioloģiskas izcelsmes gaļas buljona zupa noteikti būs krietni vērtīgāka par piena zupu ar rozīnēm.

Kataja arī norāda: "Tievētāji zupas var droši ēst, jo tās piepilda kuņģi un sasilda, bet nav tā, ka tās kaut kādā maģiskā veidā labāk veicina svara samazināšanu nekā citi ēdieni." Ja ēdīsi krēmzupas un pēc vienas izēstas bļodiņas uzreiz stiepsies pēc nākamās, ir ļoti liela iespēja uzņemt daudz vairāk kaloriju, nekā cerēts. Šādā gadījumā izmaiņu gaidītajā virzienā nebūs.

Uztura speciāliste arī piebilst, ka zupas tiešā veidā nepalīdz izvairīties no slimībām, bet noteikti sniedz organismam nepieciešamo enerģiju, šķidrumu un uzturvielas, kas palīdz cīnīties ar slimību izraisītājiem. Tāpat zupas konsistence un siltums slimniekiem var palīdzēt uzlabot pašsajūtu.

Labāk zupu gatavot, nevis pirkt

Foto: Shutterstock
Ja vēlies sevi palutināt ar kādu garšīgu zupu vai ievērojami mainīt ēdienkarti, papildinot to ar šo veselīgo un vērtīgo ēdienu, daudz labāk, ja ēdienu gatavosi pati, izmantojot svaigas sastāvdaļas. "Daily Mail" skaidro, ka bundžās un burciņās nopērkamās un ātri pagatavojamās zupas satur daudz mazāk vērtīgu uzturvielu un vitamīnu nekā tās, kas gatavotas no svaigiem produktiem. Tāpat tām bieži ir pievienoti dažādi konservanti un sāls daudzums tajās var ievērojami pārsniegt ieteicamo dienas devu.

Piedāvājam dažas idejas sildošām, garšīgām un veselīgām zupām, ko pagatavot pašai.

Vistas un nūdeļu zupa vjetnamiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši pikanta un neparasta vistas zupa vjetnamiešu gaumē. Buljonu nepieciešams vairākas reizes uzkarsēt, lai tas iegūtu īpašu garšu. Pasniedz to tradicionāli – pievienojot karstajai zupai svaigas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Liesā vistas zupa ar Briseles kāpostiem

Foto: Shutterstock

Pusstundas laikā pagatavojama un liesa zupa no vistas filejas un košiem, sulīgiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Čili un sarkano pupiņu zupa

Foto: Shutterstock

Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.

Lasīt vairāk

Laša filejas un dārzeņu zupa ar baltvīnu

Foto: Publicitātes attēls

Zivju un dārzeņu zupa ir veselīgs un salīdzinoši viegls ēdiens, kas piemērots gan vakariņu, gan arī pusdienu galdam. "Double Coffee" šefpavārs Jānis Riekstiņš apgalvo, ka par pamatu zupai der jebkura zivs – gan sarkanās gaļas, gan baltās. Zupu īpašu padarīs arī buljonam pievienotās ķimenes un oregano.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Kā pagatavot izcili gardu un spēcinošu franču sīpolu zupu

Foto: Shutterstock

Sīpolu zupa no nabadzīgo Parīzes iedzīvotāju miesu un garu stiprinošas maltītes ir kļuvusi par Francijas kulināro tradīciju simbolu. Laika gaitā šī vienkāršā ēdiena garša ir tikusi izkopta līdz pilnībai un sātīgais virums ir kļuvis populārs visā pasaulē. Pat Ernests Hemingvejs sīpolu zupu ieteicis kā īsti piemērotu ēdienu spēka atgūšanai pēc negaidītiem likteņa pavērsieniem bagātas bezmiega nakts, bet šis sātīgā un lētā zupiņa lieliski palīdzēs arī sasildīties aukstās ziemas dienās.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa Toskānas gaumē ar plaucētu olu

Foto: Shutterstock

Īpaši izsmalcinātai maltītei – garda dārzeņu zupa Toskānas gaumē, kura, pateicoties plaucētajai olai un cietā siera piedevai, ir īpaši krēmīga un sātīga. Tradicionāli šo zupu pasniedz ar zeltaini apceptu baltmaizes grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Kaltētu sēņu zupa

Foto: Shutterstock

Kaltētu sēņu zupa – ziemas vakaru rudenīgai garšai.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar rīsiem

Foto: Shutterstock

Pavisam ātri un vienkārši pagatavojama konservēto tomātu zupa ar rīsiem. Zupai piešķirsi svaigāku aromātu un garšu, ja uzreiz pēc pagatavošanas iemaisīsi tajā sakapātus pētersīļus.

Lasīt vairāk

Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru

Foto: Shutterstock

Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!