Foto: Shutterstock

Šīs "nelūgtās viešņas" visbiežāk ir klāt kopā ar ziemu un aukstumu, tomēr gadās, ka tās pabojā arī vasaras plānus. Protams, var vērsties pie ārsta un censties ārstēt herpes vīrusu, var aptiekās iegādāties dažādus krēmus pret šo kaiti, taču nolēmām atgādināt arī par tautas receptēm, ko apkopojis portāls kp.ru

1. Aizsargā imunitāti

Herpes vīrus lūpas "apciemo" tad, kad organisms ir novājināts, ja esi saaukstējies, noguris, sanervozējies. Imunitāte pazeminās un, lūk, arī herpes ir klāt. Tādēļ pirmais līdzeklis cīņā pret to ir imunitātes stiprināšana. Palīdzēs norūdīšanās, spēja atslābināties un neļaut stresam tevi pieveikt. Un vēl ļoti svarīgs ir veselīgs dzīvesveids - ēst gan dārzeņus, gan augļus, kā arī nodarboties ar sportu un izgulēties.

2. Raugies, lai āda nav sausa

Aukstumpumpām daudz vieglāk "pielavīties", ja āda ap lūpām un degunu ir ļoti sausa. Iespējams, nemitīgi izmanto kabatlakatiņu, degunu saberzējot, vai esi piemirsusi lūpas sasmērēt ar aizsargājošu balzamu, pirms izej salā. Tas arī ādu padara ievainojamu. Tādēļ obligāti jālieto barojoši krēmi uz sejas, bet balzams uz lūpām, jo īpaši, ja ārā ir auksts un vējains laiks.

3.Tējas koka eļļa

Dabisks antiseptiķis, pretiekaisuma līdzeklis. Palīdz dziedēt vīrusu izraisītas brūces. Eļļa jāsmērē tikai uz vīrusa skartajām vietām.

4.Olu čaumalas plēvīte

Izvāri olu, un kad to tīrīsi, rūpīgi atdali plāno plēvīti, kas ir zem čaumalas. To tad arī jāpiestiprina pie vīrusa skartās vietas uz lūpām. Šī tautas recepte liegs skābeklim nokļūt pie vīrusa skartās vietas, herpes pūslīši sāks pamazām izzust un kļūs sausāki. Plēvīte jāmaina piecas, sešas reizes dienā, bet uz nakti noteikti jāpiestiprina "svaiga".

5. Zobu pasta

Ļoti labs variants, ja pie rokas nav nekādu antiseptisku līdzekļu. Zobu pastā, jo īpaši tā, kas paredzēta smaganu ārstēšanai un zobu emaljas nostiprināšanai, atrodas miecvielas, piemēram, ozola mizas, salvija, eikalipts un citi augi. Tie samazina iekaisumu, dezinficē un sausina herpes radītos pūslīšus.

6. Valokordīns un korvalols

Šo sirds pilienu sastāvā ir spirts un augu valsts komponenti, kas dezinficē un sausina pūslīšus, kliedējot vīrusa izplatīšanos. Samērcējiet vates tamponu un paturiet pie vīrusa skartajām vietām sešas, septiņas reizes dienā.

7.Smiltsērkšķu eļļa

Tai piemīt izteikta atjaunojoša iedarbība. Smiltsērkšķi ir pretvīrusu līdzeklis, kas ne tikai cīnās ar slimību, bet arī atjauno bojāto ādu.

8. Ķiploks

Sarīvē to uz smalkās rīves un samaisi ar medu. Šo maisījumu vīrusu laikā ir noderīgi ne tikai lietot iekšķīgi, bet to var smērēt arī uz aukstumpumpām.

9. Alvejas sula

Alveja ir pats pazīstamākais līdzeklis, ar ko dziedēt brūces. Šī auga lapām piemīt gandrīz burvju spēks, dziedējot dažādus ādas bojājumus. Pretiekaisuma, antibakteriāla un reģenerējoša ietekme, cīnoties ar aukstumpumpām. Vislabākais ārstēšanas variants – no auga norauj sulīgu lapu, pārgriež tā, lai ir pieejams lapas mīkstums, un to pieliek pie slimās vietas. Var lapu piestiprināt arī ar plāksteri.

10. Dižegļu ēteriskā eļļa

Herpes radītos pūslīšus uz lūpām ar šo eļļu jāsmērē ik pēc trim stundām. Iespējama dedzinoša sajūta, bet labāk paciesties, jo šī eļļa ar herpes vīrusu spēj tikt galā trīs dienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!