Foto: PantherMedia/Scanpix

No visām organismam nepieciešamajām minerālvielām visbiežāk tam trūkst tieši dzelzs. Saistībā ar ikmēneša asins zudumu, biežāk dzelzs trūkums skar sievietes. Pētnieki lēš, ka no tā cieš aptuveni 9 procenti daiļā dzimuma pārstāvju. Portāls Health.com apkopojis 15 pazīmes, kas liecina par dzelzs trūkumu sievietēm. Lielākā daļa no tām, izņemot tādas izteikti sievišķīgas kā smagas mēnešreizes un grūtniecība, norāda uz dzelzs trūkumu arī vīriešiem.

Dzelzs nepieciešama hemoglobīna sintēzei, kas, savukārt, vajadzīgs eritrocītu jeb sarkano asinsķermenīšu radei. Sarkano asinsķermenīšu galvenais uzdevums ir apgādāt katru organisma šūnu ar skābekli. Tātad – ja trūkst dzelzs, cieš viss ķermenis. Ilgstoša dzelzs trūkuma iespaidā attīstītās anēmija jeb mazasinība, kam raksturīgs sarkano asinsšūnu trūkums organismā.

Hronisks nogurums

Dzelzs trūkumam raksturīgākais simptoms ir nogurums, ko diemžēl ir visgrūtāk atpazīt, jo cilvēki nogurumam gandrīz vienmēr atrod kādu iemeslu. "Sievietes ir pieradušas dzīvot traku dzīvi un pastāvīgi justies nogurušas," portālam Health.com teikusi daktere Nensija Berlinere (Nancy Berliner), kura ir Amerikas Hematologu biedrības žurnāla "Blood" redaktora vietniece. "Sievietēm bieži vien šķiet, ka pastāvīgs nogurums ir normāla dzīves sastāvdaļa, taču tā nav."

Dzelzs trūkuma iespaidā audi saņem mazāk skābekļa nekā tiem nepieciešams, tādēļ organismam gluži vienkārši trūkst enerģijas. Ja pastāvīgi jūti vājumu, esi viegli aizkaitināms, kā arī tev ir grūtības koncentrēties, tas varētu norādīt uz dzelzs trūkumu.

Smagas mēnešreizes

Foto: Shutterstock

"Sievietēm galvenais dzelzs trūkuma iemesls ir smagas mēnešreizes," saka ginekologs Zaks Morics (Jacques Moritz) no Ņujorkas, ASV. "Ir sievietes, kas zaudē pārāk lielu asins daudzumu, pēc tam tas daļēji atjaunojas, un atkal seko nākamais asins zudums. Tas ir tāpat kā kustināt savu auto uz priekšu, ikreiz tikai mazliet uzpildoties benzīntankā."

Kā noteikt, vai tev ir vieglas vai smagas mēnešreizes? Ginekologs iesaka tamponu testu. Ja redzi, ka tev ir nepieciešamība nomainīt to biežāk kā ik pēc divām stundām, konsultējies ar savu ginekologu.

Aristokrātisks bālums

Ne velti vārdu "bāls" bieži lieto kā sinonīmu vārdam "slimīgs". Hemoglobīns piešķir asinīm sarkano krāsu, un tāpēc arī āda, kas tiek apgādāta ar asinīm, izskatās maigi rozā. Ja hemoglobīna līmenis ir zems, par to liecina bāla ādas krāsa, saka Morics.

Ir gan, protams, cilvēki, kam ir gaiša sejas krāsa no dzimšanas. Un dažs vienkārši vairās no saulītes, tādēļ uz apkārtējo fona izskatās bālāks. Tāpēc pārbaudi, vai tava lūpu iekšpuse, smaganas un apakšējo plakstiņu iekšpuse nav kļuvusi bālāka, nekā parasti! Ja tā, tas gan varētu norādīt uz dzelzs trūkumu. Konsultējies ar savu ģimenes ārstu!

Pie niecīgas piepūles rodas aizdusa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nav svarīgi, cik dziļi tu elpo. Ja dzelzs trūkuma dēļ ir samazināts skābekļa līmenis asinīs, pat nelielas fiziskas slodzes laikā var rasties sajūta, ka trūkst gaisa, skaidro daktere Berlinere.

Ja pamani, ka tev pēkšņi sāk trūkt elpas, darot ko tādu, ar ko iepriekš tīri labi tiki galā, pie vainas varētu būt dzelzs trūkums. Aizdusa var rasties, piemēram, kāpjot pa kāpnēm, skrienot uz autobusu vai ierastā treniņa laikā.

Sirds dauzās kā negudra

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja trūkst dzelzs, sirdij jāstrādā ar dubultu jaudu, lai apgādātu organismu ar skābekli. Ilgstoša pārslodze var beigties ar sirdsdarbības traucējumiem, sirds mazspēju vai citām nopietnām problēmām . Taču nekrīti uzreiz panikā. Kas tāds var notikt vien tad, ja ciet no dzelzs trūkuma jau ļoti ilgi. Neļauj tam nonākt tik tālu – dodies pie ģimenes ārsta!

Ja tev jau ir problēmas ar sirdi, noteikti pārbaudi dzelzs līmeni asinīs. Ja dzelzs trūkst, sirds stāvoklis var pasliktināties.

Nemierīgo kāju sindroms

Foto: stock.xchng

Vai nevari mierīgi nosēdēt uz vietas? Apmēram 15 procentiem cilvēku ar nemierīgo kāju sindromu, kas liek nervozi kustināt kājas vai mīņāties, teiksim, sēžot darbā pie datora, ir dzelzs trūkums.

Jo zemāks dzelzs līmenis, jo izteiktāk nemierīgo kāju sindroms izpaužas.

Biežas galvassāpes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzelzs trūkuma gadījumā organisms vispirms parūpēsies, lai skābekļa pietiktu smadzenēm, un tikai pēc tam raizēsies par citiem audiem. Bet vienalga smadzenes saņems mazāk skābekļa, nekā tām saņemt būtu ideāli. Un tā iespaidā var piebriest smadzeņu artērijas, izraisot galvassāpes, skaidro Berlinere.

Kāre pēc māliem, krīta vai ledus

Foto: Shutterstock

Neparastas ēšanas vēlmes (pica chloric) un reizēm arī it kā neēdamo lietu likšana uz zoba var būt dzelzs trūkuma simptoms. Tiem, kas cieš no šīs minerālvielas trūkuma, mēdz būt kāre ēst krītu, kaļķi, mālu, papīru vai ko citu, ko parasti neēdam. Lielāko daļu sieviešu pievelk ledus, saka Berlinere.

Viņa savām pacientēm tā arī mēdz teikt – lai noteikti nāk atkal pie viņas, tikko parādās alkas ēst ledu.

Biežs satraukums bez redzama iemesla

Foto: Shutterstock

Tāpat kā brīžos, kad dzīve ir saspringta un stresa pilna, dzelzs trūkuma ietekmē satraukums var mocīt tikpat daudz, ja ne vairāk, turklāt par spīti tam, ka redzamu iemeslu tam nav. Skābekļa trūkums uzbudina simpātisko nervu sistēmu, ko varētu salīdzināt ar tādu kā organisma gāzes pedāli, stāsta Berlinere.

Tā kā dzelzs trūkums var likt arī sirdij joņot gluži kā sacīkstēs, vari būt tādā trauksmē, it kā tūlīt ar kādu būtu jācīnās vai jābēg, kaut tajā pašā laikā tev būtu visi iemesli justies relaksētam.

Pastiprināti izkrīt mati

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzelzs trūkums, it īpaši, ja tas pāraudzis anēmijā, var būt cēlonis pastiprinātai matu izkrišanai. "Dzelzs trūkums liek tavam organismam ieslēgt izdzīvošanas režīmu, liekot tam novirzīt skābekli galvenokārt dzīvībai svarīgāko funkciju uzturēšanai, bet tādas funkcijas, kas saistās, piemēram, ar matu veselības un skaistuma nodrošināšanu, organisms atstāj otrajā plānā," saka Morics.

Neķer gan paniku, ja ieraugi izlietnē dažus matus. Tas uzreiz neliecina par dzelzs trūkumu. Lielākā daļa cilvēku dienā zaudē aptuveni 100 matus – to vietā gluži vienkārši sāk augt jauni.

Tu esi veģetārietis vai vegāns

Foto: Shutterstock

Protams, ne visi veģetārieši cieš no dzelzs trūkuma, tomēr tos, kuri atteikušies no gaļas, tas tiešām skar biežāk. Iemesls ir gaužām vienkāršs – organisms dzelzi no gaļas un zivīm spēj uzsūkt divas līdz trīs reizes efektīvāk nekā no augu valsts produktiem, saka uztura speciāliste Ranja Bateina (Rania Batayneh). Augļos un dārzeņos dzelzs absorbcijai traucējošā viela parasti ir skābeņskābe, bet pākšaugos – fitīnskābe.

Taču arī veģetārieši un vegāni, ļoti rūpīgi plānojot savu ēdienkarti, var nodrošināt sevi ar pietiekamu dzelzs daudzumu. Tumšlapu dārzeņi (pētersīļi, spināti u.c.), pilngraudu produkti un pākšaugi – tie visi ir bagātīgi dzelzs avoti. Kombinē tos ar C vitamīnu saturošiem pārtikas produktiem, kā citrons, paprika, ogas un brokoļi, jo C vitamīns veicina dzelzs uzsūkšanos.

Pavājināta vairogdziedzera darbība

Foto: AFP/Scanpix

Dzelzs trūkums liek vairogdziedzerim strādāt gausāk un palēnina vielmaiņu. Hipotireoze jeb pavājināta vairogdziedzera darbība diemžēl bieži paliek nediagnosticēta.

Ja pamani, ka tev trūkst enerģijas, ir pieaudzis svars vai varbūt pat kritusies ķermeņa temperatūra, konsultējies ar savu ārstu.

Tu gaidi bērniņu

Foto: Shutterstock

Droši vien visas topošās māmiņas zina, ka grūtniecības sākumposmā ir svarīgi uzņemt pietiekami daudz folskābes, taču par dzelzi bieži vien tiek aizmirsts. Arī dzelzs ir puncī augošajam bērniņam ļoti nepieciešama, un, ja tā māmiņa to neuzņem pietiekamā daudzumā, mazulis var iztukšot viņas pašas rezerves.

Jāņem vērā arī tas, ka daudzas māmiņas dzemdību laikā zaudē lielu daudzumu asiņu, kas var krietni pazemināt dzelzs līmeni organismā, saka Morics.

Ja gaidi dvīņus, nākamā grūtniecība ir sekojusi gandrīz uzreiz pēc pirmās vai arī bieži vem rīta nelabumu ietekmē, ļoti iespējams, ka tev jāparūpējas par sava organisma dzelzs krājumu papildināšanu. Konsultējies par to ar savu ginekologu vai ģimenes ārstu.

Tava mēle izskatās dīvaini

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzelzs trūkuma dēļ mēle var kļūt gaišāka, taču tā nav vienīgā pazīme, kas var būt redzama uz šī orgāna. Dzelzs trūkums noved arī pie mioglobīna trūkuma. Mioglobīns ir olbaltumviela sarkanajos asinsķermenīšos, kas nepieciešama muskuļiem, tostarp arī mēles muskuļiem. Līdz ar to dzelzs trūkuma ietekmē mēle var kļūt savādi gluda, kā arī var attīstīties glosīts jeb mēles iekaisums, par ko liecina tās sūrstēšana.

Tev ir celiakija vai iekaisīga zarnu slimība

Foto: Shutterstock

Arī tad, ja ar uzturu uzņem pietiekami daudz dzelzs, tev šī mikroelementa var trūkt, ja ciet no celiakijas vai tādām iekaisīgām zarnu slimībām kā Krona slimība vai čūlainais kolīts, kā ietekmē ir traucēta daudzu svarīgu uzturvielu, tostarp dzelzs, uzsūkšanās organismā.

Šīs slimības izraisa iekaisumu un bojājumus gremošanas traktā. Ja tev ir diagnosticēta kāda no šīm slimībām, konsultējies ar ārstu, kā veicināt dzelzs uzsūkšanos organismā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!