Foto: iStock

Ja arī tev gadījies saaukstēties, nav obligāti jājož uz aptieku pēc medikamentiem. Ja vien slimība jau nav "ielaista", mazināt klepu, deguna aizlikumu un iesnas iespējams, izmantojot dabas veltes, kas atrodamas teju katrā virtuvē. Gluži kā to darīja mūsu senči. Rutks.lv apkopoja septiņas populāras tautas metodes saaukstēšanās simptomu mazināšanai.

1. Sīpols ar medu

Nomizo sīpolu un smalki sagriež. Samaisa ar medu. Proporcija – 1:1. Dabisks, organismu spēcinošs pretsaaukstēšanās līdzeklis gatavs! Pagaida, līdz tas sāk suloties, un var ēst. Vislabāk notiesāt visu maisījumu vienā reizē, nevis glabāt vairākām. Svaigs tas ir efektīvāks. Izmanto pret klepu un kakla sāpēm. Līdzekļa efektivitātei rodams arī skaidrojums – sīpola, gluži tāpat kā ķiploka sula, satur fitoncīdus, bioloģiski aktīvas vielas, kas nomāc organismam nelabvēlīgo baktēriju augšanu.

2. Priežu skuju novārījums

Sakapā 100 gramus priežu skuju un aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens. Trauku ietin dvielī vai segā un nostādina pāris stundas, tad nokāš. Pēc garšas pievieno cukuru un pa mazam malciņam dienas gaitā izdzer.

3. Pikantā ingvera tēja

Varbūt mūsu senči ingveru nepazina, taču mūsdienās pikantā ingvera saknes tēja ar medu un citronu kļuvusi par vienu no populārākajām tautas metodēm gan saaukstēšanās profilaksei, gan ārstēšanai. Sagriež nelielu gabaliņu ingvera saknes ripiņās, uzlej glāzi karsta ūdens, pievieno citronu un saldumiņam medu, un dzēriens gatavs. Pilnīgi visas tā sastāvdaļas iedarbojas pret saaukstēšanos.

4. Silts piens ar medu

Uzsilda pienu aptuveni līdz 40 grādiem, pievieno pāris tējkarotes medus un kārtīgi izmaisa. Pienu svarīgi nepārkarsēt, citādi ies bojā liela daļa medū esošo vērtīgo vielu. Maisījumam pievieno nedaudz sviesta un naža galu sodas. Palīdz pret klepu.

5. Rutka pretklepus sīrups

Ņem palielu melno rutku, nogriež tam astīti kā vāciņu un viduci izdobj, bet ne līdz pašai mizai – jāatstāj aptuveni centimetru bieza sieniņa. Piepilda rutku ar medu, uzliek "vāciņu" atpakaļ un atstāj, kamēr sasulojas.

Ja gribas, lai ātrāk rastos sīrups, šķidrumu apmaisa ik pēc pāris stundām. Atkarībā no rutka lieluma, medus konsistences un "podiņa" biezuma, dažu stundu līdz diennakts laikā izveidosies sīrups. Ieteicams to gatavot vakarā un atstāt uz nakti, tad no rīta noteikti jau būs izveidojies sīrups, ko lietot ārstēšanai.

Lieto vienu tējkaroti bērniem vai ēdamkaroti – pieaugušajiem ik pēc stundas.

6. Biešu vai burkānu deguna pilieni

Izspiež svaigu biešu vai burkānu sulu un pilina katrā nāsī pa diviem līdz trīs pilieniem trīs reizes dienā. Šādus "deguna pilienus" gan neiesaka lietot alerģiskiem cilvēkiem, jo stiprā sula var sakairināt maigo deguna gļotādu. Lai sula nebūtu tik kairinoša to var atjaukt ar ūdenī atšķaidītu medu.

7. Tvaika inhalācijas

Lai attīrītu elpceļus no saaukstēšanās vīrusiem, visvienkāršākais veids ir tvaika inhalācijas. Ielej traukā karstu ūdeni, uzsedz sev uz galvas dvieli un elpo tvaikus.

Pilnīgi pietiek ar tīru ūdeni, taču papildu efektam inhalācijām parasti izmanto karst kumelīšu tēju vai kartupeļu ūdeni, kas palicis pēc to vārīšanas.

Tīram ūdenim var pievienot arī dažas piles skujkoku vai eikalipta ekstrakta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!