Foto: PantherMedia/Scanpix

Dienas beigās acis ir nogurušas, grauž un knieš. Pat raudāt gribas, bet asaru nav – acis ir sausas, sausas… Lūk, speciālistu padomi, kā ar šo problēmu tikt galā!

Uzmanīgi ar pilināšanu!

Foto: Shutterstock

Cilvēka organisms spēj aizsargāt dzīvībai svarīgos orgānus no īslaicīga ūdens trūkuma, un arī asaru plēvīte piesaista ūdeni un notur to šūnās. Tomēr ilgas stundas pie datora, televizora un telefona ekrāna pārmaiņus ar automašīnas vadīšanu, piedevām gaisa piesārņojums un nepietiekams apgaismojums rada apstākļus, kad acs virsma tiek pamatīgi nosusināta. Tas tālab, ka cilvēka acis mirkšķinās līdz 22 reizēm minūtē, bet, strādājot pie datora, aptuveni trīsreiz retāk, līdz ar to ūdens no acs virsmas sāk iztvaikot – asaru plēvīte kļūst pārāk sāļa, un ūdens tiek izvilkts arī no šūnām. Tās nespēj vairs normāli fun­kcionēt, sākas iekaisums. Par to liecina acu sausums, dedzināšana un sajūta, ka iebiris smilšu grauds. Tātad acīm steidzami nepieciešama mitrināšana, taču ūdens nepalīdzēs.

Par mitrinošu acu pilienu izvēli jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu, jo vienlīdz bieži sausās acs slimību, ko dažkārt sauc arī par sindromu, izraisa ūdens (vidējā asaru plēvītes slānī) vai lipīdu (ārējā asaru plēvītes slānī) deficīts. Abos gadījumos ārstēšana ir atšķirīga.

P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas konsultatīvās poliklīnikas Oftalmoloģijas nodaļas vadītāja Guna Ozola stāsta, ka acs virsmu mitrina un apsārtumu novērš Visine pilieni, kurus nav ieteicams lietot ilgstoši. Sensivit, Hypromeloza u.c. mitrinošajos acu pilienos par konservantu izmantots benzalkonija hlorīds, kas nevēlami ietekmē radzenes epitēlija šūnas, tāpēc šos līdzekļus nav vēlams izmantot ilgstoši.

Piemērotāki ir preparāti Optive, Ocuhyl C, Ocutears u.c., kas nesatur konservantus vai satur jaunākās paaudzes konservantus un nebojā radzenes epitēlija šūnas.

Ja acs sausumu izraisa lipīdu deficīts, jālieto dabiskus lipīdus saturoši pilieni Systane Balance, Cationorm un Optive Plus.

Sausu acu problēmu bieži izdodas mazināt, izvēloties kontaktlēcas, kas mitrina acis. Internetveikala www.manaslecas.lv opto­metriste Aiga Ozoliņa-Saveļjeva skaidro, ka šādas kontaktlēcas tiek izgatavotas no īpaša materiāla, iestrādājot molekulas, kas pastāvīgi mitrina acis. Problēmu pilnīgi atrisināt neizdodas, bet komforts acīm ir daudz lielāks.

Vitamīni un uzturs

Foto: Shutterstock

Acu labsajūtai vajadzīgs arī sabalansēts uzturs – vitamīni un mikroelementi.

A vitamīns piedalās svarīgu vielu sintēzē acs tīklenes šūnās, aizsargā no ultravioletā starojuma. Ja trūkst A vitamīna, redze pasliktinās nepietiekamā apgaismojumā un krēslas stundās. Tāpēc ikdienas uzturā ieteicami burkāni, ķirbji, paprika, aknas, mencu aknu eļļa, siers. Cinks un selēns veicina A vitamīna uzsūkšanos.

Mellenēs esošie antocianidīni uzlabo acu šūnu pigmenta reģenerāciju, redzi krēslā un tumsā.

Novecošanas radītās tīklenes dzelteno plankumu deģenerācijas novēršanai vajadzīgi karotinoīdi – luteīns, zeaksantīns, kā arī bēta karotīns.

C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas veicina kolagēna veidošanos un piedalās radzenes reģenerācijā. Ja trūkst šā vitamīna, var attīstīties pat katarakta! Savienojumā ar P vitamīnu tas stiprina kapilāru sieniņas, acis pasargājot no asinsizplūdumiem.

Spēcīgs antioksidants ir E vitamīns. Tas aizsargā šūnas membrānu un ir īpaši nozīmīgs diabēta pacientiem. B1 vitamīns atbild par nervu impulsu pārnesi un palīdz izvairīties no glaukomas, bet B2 uzlabo zīlītes reģenerāciju. Ar vecumu saistītās redzes pārmaiņas aizkavē D vitamīns.

Tiem, kuru acis ikdienā pakļautas palielinātai slodzei, "BENU aptiekas" farmaceits Vitālijs Mitrohins iesaka speciālus acīm paredzētu vitamīnu kompleksus, kas jālieto 1–3 reizes gadā.

Ievēro!

Foto: AFP/Scanpix

• Acu pilienu izvēlē īpaši uzmanīgiem jābūt kontaktlēcu nēsātājiem.

• Jāpārliecinās, vai lietošanas instrukcijā ir norādīts, ka pilienus atļauts lietot kopā ar kontaktlēcām. Acu pilieni var ne vien izraisīt asarošanu, miglošanos un niezi, bet arī sabojāt lēcu. Kontaktlēcas pirms pilināšanas jāizņem un atpakaļ jāievieto pēc 15–20 minūtēm.

• Lipīdu deficītam raksturīga dedzinoša un durstoša sajūta acīs, asarošana. Simptomi parādās jau no rīta.

• Par ūdens deficītu liecina sausuma, svešķermeņa un graušanas sajūta acīs. Simptomi izpaužas dienas laikā.

Padomi, lai acis būtu veselas

Foto: stock.xchng

• Lai acīs nerastos infekcija, pirms pilienu lietošanas jānomazgā rokas.

• Atliecot galvu, apakšējo plakstiņu pavelk uz leju, lai izveidojas kabatiņa.

• Katrā acī iepilina 1–2 pilienus.

• Acis aizver un ar pirkstgalu viegli uzspiež uz plakstiņa iekšējā kaktiņa. Acis vēlams turēt aizvērtas aptuveni divas minūtes.

• Jāievēro acu pilienu lietošanas termiņš – tas bieži vien ir tikai četras nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!