Foto: Shutterstock

Pļavas ir sakuplojušas, un pilnā sparā rit ziedēšanas laiks. Daudzi no augiem glabā sevī lielu spēku un var palīdzēt kā veselības stiprināšanā, tā arī dažādu kaišu ārstēšanā. Farmācijas doktore un asociētā profesore Vija Eniņa portālam "Rutks" stāsta, kurus augus pašlaik ir īstais laiks vākt un kā tie var noderēt.

Profesore Eniņa saka, ka viss atkarīgs no Latvijas reģiona, kur cilvēks nolēmis ārstniecības augus vākt. "Latvija it kā šķiet maza zeme, bet tajā pašā laikā laikapstākļi un klimats dažādās tās vietās ir diezgan atšķirīgi. Tāpēc vienā Latvijas vietā kāds augs jau ir gandrīz noziedējis, kamēr citviet varbūt pat lāgā nav sācis ziedēt," viņa skaidro.

Eniņa nosauc sešus augus, kuri šobrīd varētu būt visgatavākie vākšanai.

Āboliņš

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tagad ir īstais laiks vākt āboliņa ziedus. Zied gan sarkanais, gan baltais āboliņš un abu ziedi noteikti ir vācami un izmantojami, teic profesore Eniņa.

Āboliņa ziedi liekami tējā atkrēpošanās veicināšanai. Tiem ir gļotādu sedzoša un mīkstinoša iedarbība. "Šie augi ir ļoti bagātīgi ar gļotvielām. Ja ir gļotādas bojājums vai iekaisums, šīs gļotvielas plānā kārtiņā pārklāj bojāto vietu, tā pasargājot to no kairinājuma un dažādu nevēlamu mikrobu iekļūšanas. Tās arī padara gļotādu mīkstāku un elastīgāku. Tā ir tā sedzošā un mīkstinošā iedarbība," skaidro profesore.

Sarkanais āboliņš satur fitoestrogēnus – savienojumus, kas ir līdzīgi sievišķajiem dzimumhormoniem estrogēniem. "Dāmas, kuras cieš no sievišķo hormonu nepietiekamības, piemēram, sākoties menopauzei, var pielikt sarkano āboliņu pie ikdienas jauktās zāļu tējas. Taču ar sarkano āboliņu nevajag pārspīlēt. Ir bijuši pētījumi, kuru rezultāti liecina, ka fitoestrogēni var provocēt krūts vēža veidošanos. Tāpēc sarkano āboliņu, kā saka, nevajag ēst saujām un vārīt tēju lieliem katliem vai ļoti koncentrētu. Bet, ieliekot pāri ziedu galviņu savā ikdienas jauktajā tējā, efektiņš būs, bet pārspīlējuma nebūs."

Raspodiņš jeb rasaskrēsliņš

"Šur tur vēl var atrast ziedošu rasaskrēsliņu – noteikti vācama lieta! Ja nu gadījumā tas jau ir galīgi noziedējis, var arī tikai lapiņas savākt, jo tās arī ir ļoti spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis," mudina profesore Eniņa.

Raspodiņu tēja tiek dēvēta par sieviešu tēju, jo palīdz dažādu menstruālo traucējumu, piemēram, neregulāru vai sāpīgu mēnešreižu, gadījumā. "Raspodiņi ir tie, kas šo sievietes sistēmu sakārto, novērš arī dažādus iekaisumus tajā," saka Eniņa.

Raspodiņu tēju menstruālo sāpju gadījumā ieteicams dzert trīs līdz četras dienas pirms mēnešreižu sākuma. "Tad tēju taisa diezgan stipru – ņem ēdamkaroti drogas uz glāzi, aplej ar karstu ūdeni, patur vismaz stundu, lai kārtīgi ievelkas. Glāzi izdzer trīs līdz četros piegājienos dienas laikā. Tad mēnešreizēm vajadzētu būt mierīgākām un nesāpīgākām."

Kumelītes

Foto: Shutterstock

"Ja ir dārzs un tur zied kumelītes, tad tās nu gan nevajadzētu laist garām," saka farmācijas doktore.

Viņa Rīgas Centrāltirgū redzējusi grieztas kumelītes – augus visā garumā ar ziediem un lapiņām. Tās pirkt ar visiem lakstiem gan neesot pārāk prātīgi. "Vērtīgāka kumelītes daļa ir tieši ziediņi, nevis stublāji un lapas. Ekonomiskāk, ja kumelītes aug dārzā. Apmēram ik pēc divām trīs dienām tad var nolasīt uzziedējušos ziediņus, līdz ar to šo drogu var vākt apmēram mēnesi, un ievāktais ziedu apjoms no viena auga noteikti būs daudz lielāks."

Kumelītei ir ļoti plašs darbības spektrs. Tai piemīt gan pretiekaisuma, gan nomierinoša, gan alerģiskas reakcijas mazinoša darbība. Kumelīte lieliski palīdz vēdera darbības sakārtošanai. Ja ir piemetusies caureja, vajag pagatavot koncentrētu novārījumu – paņemt ēdamkaroti kumelīšu ziedu, apliet ar glāzi verdoša ūdens, 3–4 minūtes pavārīt. Tad ļaut kādu laiku ievilkties un būs gatavs diezgan stiprs novārījums, ko vajag izdzert, lai šo procesu apturētu, iesaka profesore. Savukārt, ja ir tendence uz aizrietējumu veidošanos, vajag, gluži pretēji, pagatavot vāju kumelīšu uzlējumu – tējkaroti ziedu apliet ar glāzi verdoša ūdens, ļaut 10–15 minūtes ievilkties un tad tādu izmalkot. Uzreiz būs vēdera problēmas atrisinātas.

Vakarā viegla kumelīšu tēja (tējkarote vai mazāk uz glāzi ūdens) ir lielisks nomierinošs līdzeklis. Ne jau velti angļi bieži dzer kumelīšu tēju ar pienu, piebilst profesore.

Ar kumelīšu ziedu uzlējumu var mazgāt seju, ja ir kādas ādas problēmas, piemēram, iekaisumi vai pinnes. Kumelītēm ir attīroša, antiseptiska un mazliet arī dzīšanu veicinoša iedarbība. Gaišu matu īpašniecēm vērts paskalot matus ar kumelīšu uzlējumu. "Kumelītes matus padara tādus kā dzīvākus, mirdzošākus. Tā ir ļoti sena tautas recepte," stāsta profesore.

Baltā panātre

"Šur tur vēl zied baltā panātre. Tā jau gan iet uz ziedēšanas otru pusi, tāpēc ar vākšanu jāpasteidzas. Var ievākt gan tikai mazos, baltos ziediņus, gan arī pašu ziedošo augu – nogriezt kādus 15 centimetrus garas galotnītes un izžāvēt. Tas ir ļoti labs pretiekaisuma, mīkstinošs un sedzošs līdzeklis. Arī tējā pret klepu to var likt iekšā."

Jautāta, vai baltās panātres tēja līdzēs pret sāpošu kaklu, farmācijas doktore skaidro: "Var ar baltās panātres uzlējumu paskalot – mīkstinoša un kairinājumu mazinoša iedarbība būs. Tomēr šādā gadījumā efektīvākas būs drogas, kurās ir miecvielas, kam ir savelkoša iedarbība, teiksim, salvijas lapas. Starp citu, pašlaik arī salvijas lapas varētu vākt, bet šo augu gan Latvijā savvaļā neatradīsim un arī dārzā visiem tās nav."

Bērza lapas

"Pašlaik var vākt bērza lapas, jo pēc Jāņiem tās kļūs jau tādas nekādas," saka Eniņa.

"Bērza lapas ir ļoti labs urīndzenošs līdzeklis. Ja ir tendence uz tūskām, piemēram, cilvēkiem ar sirds mazspēju, tas ir ļoti labs līdzeklis. Uztaisa kārtīgu tēju – kādu ēdamkaroti uz glāzi ūdens. Tad daudz labāk nieres darbojas un liekais šķidrums tiek izvadīts no organisma ārā."

Lielā nātre

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Lielā nātre pašlaik ir pašā labumā vākšanai. Nātres lapas ir polivitamīnu avots. Tajās ir gandrīz visi vitamīni, kas cilvēkam ir vajadzīgi, visādas minerālvielas – parasti izceļ dzelzi, bet ne tikai tā. Nātru lapas ir lielisks vitamīnu devējs jebkurai tējai. Bet atkal – nevajag pārspīlēt. Kādreiz cilvēks domā – jo vairāk, jo labāk. Tā gluži nav. Nātrēs ir K vitamīns, kas veicina asinsreci, uzskata, ka tā pārdozēšana var veicināt trombu veidošanos. Kaut gan zinātniskajā literatūrā informācija ir ļoti pretrunīga – vieni saka, ka nātrēs K vitamīns ir tādā formā, ka asinsreci nemaz neietekmē, citi, savukārt, liek uzmanīties. Nu, labāk uzmanīsimies – pārspīlēt nevajag, bet pielikt vienu lapiņu pie ikdienas tējas, kur iekšā dažādi augi, protams, var. Tas nekaitēs, tieši otrādi – dos labumiņu. Tiešām liekot burtiski pa vienai lapiņai uz zāļu tējas krūzīti, to var droši lietot arī ilgstoši."

Profesore piebilst, ka vasarā gan vitamīnu nepietiekamība nav bieži sastopama, jo ēdam vairāk zaļumu, dārzeņu, augļu, ogu un citu dabas velšu. Taču, kad nāks rudens, ziema un pavasaris, nātres lapiņas būs pašā reizē un vitamīnu deficītu vismaz daļēji nosegs.

Svarīgas norādes par augu lietošanu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!