Foto: PantherMedia/Scanpix

Muguras sāpes ir ļoti izplatīta problēma. Ārkārtīgi bieži tās ir sēdoša darba un mazkustīga dzīvesveida sekas, tomēr ir daudz citu faktoru, kas var veicināt to rašanos. Lielāko daļu no tiem varētu veikli novērst, ja vien cilvēks zinātu, ka tie ir pie vainas. Portāls Zdorovieinfo.com apkopojis septiņus izplatītākos veidus, kā daudzi no mums ikdienā bendē savu muguru.

Vecs matracis

Kvalitatīvs matracis kalpo 9–10 gadus, taču netrūkst cilvēku, kuri joprojām guļ uz padomju laikos iegādātas gultas vai dīvāna. Ļoti liela iespējamība, ka tieši stipri vien izgulētā guļvieta ir muguras sāpju iemesls. Ja tev joprojām "labi kalpo" matracis, kas iegādāts pirms vairākiem desmitiem gadu, pēdējais laiks domāt par jauna iegādi.

Vislabākā izvēle gulēšanai ir matracis, kas guļot ļauj saglabāt dabiskos mugurkaula izliekumus, pielāgojas ķermeņa formai. Gan pārlieku mīksts, gan pārlieku ciets matracis var būt muguras sāpju cēlonis.

Visa mantība līdzi

Foto: AP/Scanpix

Ar muguras sāpēm nereti saskaras tie, kam ir liela pleca soma, kurā līdzi tiek nēsāta teju visa iedzīve. Smagās pleca somas ietekmē mugura pastāvīgi ir saliekusies uz vienu pusi, kas tai ir liela slodze.

Pleca somas svaram nevajadzētu pārsniegt 10 procentus no tava ķermeņa svara. Bet, ja, gribi vai negribi, jānes smagāka nešļava, to labāk sadalīt divās daļās, piemēram, vienu pusi nesamā var ielikt tajā pašā pleca somā, bet otru – maisiņā, ko nest otrā rokā. Tā panāksi, ka uz abiem pleciem gulstas vienāds svars un mugura nav tik ļoti pārslogota.

Bez papēžiem vai uz 'špiļķām'

Foto: Shutterstock

Gan pārāk augsti papēži, gan to neesamība kaitē muguras veselībai, ja šādos apavos staigā no dienas dienā. Staigājot augstpapēžu apavos, mugura nepārtraukti ir nedaudz saliekta uz priekšu, kā ietekmē ir palielināta slodze muguras jostas daļai. Taču arī apavi gandrīz bez papēža var izprovocēt muguras sāpes.

Apsēdies uz krēsla, izstiep priekšā vienu kāju, atbrīvojot pēdu un potīti. Domās no kājas pirkstiem līdz grīdai novelc līniju – attālums no papēža līdz iedomātajai līnijai arī būs ideālais papēžu augstums, proti, aptuveni 3–4 centimetri.

Ļauna prāta turēšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Joprojām dusmojies uz kolēģi, kas izmeta nejauku joku par tavu jauno frizūru? Ļaunojies uz radinieku, kurš aizmirsa apsveikt jubilejā? Aizvainojuma turēšana nelabvēlīgi ietekmē muguras veselību. Novērots, ka tie, kuri retāk izjūt dusmas, aizvainojumu vai skumjas, arī retāk cieš no sāpēm. Ilgstoša dusmu un aizvainojuma turēšana "apēd" enerģiju un kaitē arī fiziskajai veselībai.

Paša veselības labad prātīgāk ir piedot pāridarītājam, nevis turēt sevī negatīvas emocijas. Mēģini izprast otra cilvēka rīcību, tā piedot būs vieglāk. Varbūt tas bija vien neveiksmīgs joks, ar kuru kolēģe gribēja uzlabot tev omu? Un – steidzīgajā ikdienā kaut ko aizmirst taču gadās katram, arī tik svarīgus notikumus kā tuva cilvēka jubileja.

Visu dienu – sēdus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir visai patīkami sēdēt ērtā krēslā pie datora, taču mugura par ilgstošu sēdēšanu paldies noteikti neteiks, jo īpaši tāpēc, ka reti kurš pie datora sēž pareizi, vairums sakumpst uz priekšu, kas nozīmē lielu slodzi mugurai.

Par to, kādas ir tipiskākās kļūdas sēdēšanas pozā pie datora, lasi šeit.

Lai mugura varētu izturēt ilgstošu sēdēšanu, svarīgi stiprināt muguras muskuļus ar regulārām fiziskām aktivitātēm, kā arī, strādājot ar datoru, ik pa brīdim no tā atrauties, lai mazliet izkustētos.

Dzīve stresā

Foto: Shutterstock

Ja stresu izjūtu tu, to izjūt arī tavs ķermenis. No stresa cieš arī muguras un spranda muskuļi. Ilgstoša stresa ietekmē tie saspringst, un tas izraisa sāpes.

Labā ziņa ir tāda, ka no stresa un tā izraisītā muskuļu saspringuma iespējams atbrīvoties un arī izvairīties. Stresu aizgaiņāt palīdz fiziskās aktivitātes, masāža, meditācija, pirts, relaksējoša vanna un daudz kas cits. Tu noteikti atradīsi sev piemērotāko veidu, kā atbrīvoties no stresa, ar ko katrs no mums vairāk vai mazāk ikdienā saskaras.

Muguras muskuļu nestiprināšana

Foto: Shutterstock

Ar vingrošanu un citām fiziskajām aktivitātēm iespējams stiprināt muguras muskuļus, tādējādi ievērojami mazinot muguras sāpju risku. Ja cilvēks nenodarbojas ar fiziskajām aktīvitātēm, daļa muguras muskuļu kļūst vāji, savukārt citi ir spiesti uzņemties lielu slodzi un tiek pārslogoti, kā ietekmē ir klāt muguras sāpes.

Vāji muguras muskuļi nozīmē arī to, ka krītot ir palielināts risks gūt mugurkaula traumas, jo tas ir kā vientuļš koks vējā, kam trūkst atbalsta. Ja muguras dziļie muskuļi ir stipri, tie aptver mugurkaulu kā stingra korsete, uzņemoties daļu slodzes.

Nepilnvērtīgs uzturs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā zināms, kalorijām bagātas, bet vērtīgo vielu ziņā nabadzīgas uzkodas un našķi veicina liekā svara veidošanos. Bet liekais svars – tā ir lieka slodze mugurai. Liekie kilogrami, īpaši puncītis, liek iegurnim izvirzīties uz priekšu, kā ietekmē izliecas arī mugurkauls. Tam ir liela slodze, un muguras sāpes nav ilgi jāgaida.

Atbrīvojoties no liekā svara, muguras sāpes bieži vien izzūd kā nebijušas, un cilvēks uzreiz jūtas daudz labāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!