Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī Latvijā migrēnas un galvassāpju ārstēšana ir augstā līmenī, 68,1 procents Latvijas Galvassāpju biedrības (LGB) veiktās aptaujas dalībnieku uzskata, ka spēcīgas galvassāpes nav pietiekami nopietns iemesls, lai apmeklētu speciālistu vai ģimenes ārstu. Vēl jo vairāk – gandrīz piektdaļa (18,1%) aptaujāto Latvijas iedzīvotāju spēcīgu galvassāpju gadījumā nedara pilnīgi neko, lai tās mazinātu, bet vienkārši tās cenšas ignorēt, informē biedrība.

Jaunākie LGB iegūtie aptaujas dati liecina, ka vismaz reizi mēnesī no galvassāpēm cieš teju ceturtdaļa (23%) aptaujāto, savukārt piektdaļa aptaujāto no tām cieš pat vairākas reizes mēnesī. 27,9% respondentu ar galvassāpēm saskaras vien pāris reizes gadā, bet 1,5% no aptaujātiem tās nekad mūžā nav pieredzējuši.

Lai uzveiktu galvassāpes, mazliet vairāk nekā puse aptaujāto (54,9%) lieto bezrecepšu pretsāpju medikamentus, trešdaļa aptaujāto galvassāpes cenšas mazināt, dodoties pastaigā svaigā gaisā vai kārtīgi izvēdinot telpu. 29,9% respondentu galvassāpes kliedē miegs, 16,2% aptaujāto galvassāpes cenšas ierobežot, dzerot ūdeni. 12,7% izvēlas lietot tautas medicīnas līdzekļus, taču tikai 3,9% aptaujāto lieto ārsta parakstītus medikamentus.

Gandrīz puse (49,5%) aptaujāto norādīja, ka galvassāpju laikā nekad nav piedzīvojuši simptomus, kas varētu liecināt par migrēnu. Savukārt otra puse aptaujāto atklāja, ka galvassāpju laikā ir piedzīvojuši vismaz kādu no migrēnas simptomiem – paaugstināts jutīgums pret skaņām (21,6%), smaržu (6,9%) un gaismu (18,1%), kā arī nelabums (20,6%) un slikta dūša (20,1%). Gandrīz desmitdaļa (9,3%) aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzina, ka piedzīvojuši visus iepriekš minētos migrēnas simptomus.

"Aptaujas rezultāti iezīmē pozitīvu tendenci, ka sabiedrība pakāpeniski kļūst izglītotāka jautājumos par migrēnu – 80,9% aptaujāto zina, ka par migrēnu liecina spēcīgas, pulsējošas vienpusējas galvassāpes, kas periodiski atkārtojas, un tikai 5,9% aptaujāto uzskata, ka migrēna ir vien ikdienišķas galvassāpes. Tomēr jāuzsver, ka mūsu sabiedrībā arvien ir iesakņojies maldīgs uzskats, ka migrēnu visbiežāk piemeklē sievietes. Realitātē no migrēnas nav pasargāti arī vīrieši, kā arī bērni, kuriem migrēna var izpausties krietni citādāk nekā pieaugušajiem," uzsver Latvijas Galvassāpju biedrības vadītāja, neiroloģe - algoloģe (sāpju speciāliste) Aija Freimane.

"Būtiski ir pieminēt arī rezultātu satraucošo daļu, kas atspoguļo situāciju, ka spēcīgu galvassāpju vai migrēnas gadījumos pie ģimenes ārsta vēršas vien aptuveni desmitdaļa aptaujāto, bet pie galvassāpju speciālista – 4,9% aptaujāto. Savukārt vairāk nekā puse respondentu uzskata, ka galvassāpju gadījumā vispār nav nepieciešams doties pie jebkāda speciālista. Šī tendence ir bīstama, jo galvassāpes var liecināt par dažādām nopietnām slimībām un konsultācija pie speciālista ir būtiska pareizas diagnozes noteikšanai un piemērotas ārstēšanas uzsākšanai," turpina Freimane.

Aptaujā 23% respondentu atklāja, ka vismaz reizi dzīvē ir piedzīvojuši migrēnas lēkmi. No šiem respondentiem regulāri migrēnas lēkmes piedzīvo 8,3% sieviešu un 1% vīriešu. Savukārt retākas migrēnas lēkmes piemeklē ceturtdaļu sieviešu un desmitdaļu vīriešu.

Lai informētu sabiedrību par galvassāpēm un migrēnu, Latvijas Galvassāpju biedrība no pagājušā gada 24. novembra līdz šī gada 24. janvārim organizē sociālo kampaņu, kuras ietvaros ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja pieteikties galvassāpju speciālistu bezmaksas konsultācijām. Tās notiks Rīgā, Valmierā, Daugavpilī un Liepājā, un konsultācijām var pieteikties darba dienās no pulksten 13.00 līdz 16.00, zvanot pa tālruni 26575884 līdz pat 24. janvārim.

Aptauja veikta no 2015. gada 9. decembra līdz 15. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!