Ērkšķogas tuvplānā: kā asās ogas uzlabo veselību un skaistumu
Foto: Shutterstock

Runājot par krizdolēm vai stiķenēm, visi saprot, ka runa ir vien par tām pašām ērkšķogām, kuras vietu atradušas gandrīz ikvienā dārziņā. Kā skābeni saldās ogas ar asumiņiem uzlabo mūsu veselību un skaistumu, lūk, turpinājumā.

Pirmā valsts, kas aktīvi sāka pievērsties ērkšķogu krūmu audzēšanai no sēklām un lielāka zaru vainaga izveidei, kā jau stāstījām, bija Nīderlande, taču popularitāti ērkšķogas ieguva vien 19. gadsimtā, kad sākās aktīvs britu selekcionāru darbs pie dažādu variāciju izveides. Selekcionāri bija īsteni entuziasti, jo veidoja pat speciālus klubus un konkursus, sacenšoties par to, kurš izveidos krūmu ar vislielākajām ogām.

Ērkšķogām ir augsta uzturvērtība – to sastāvā ir šķiedrvielas, kas ir arī lielākais šīs ogas pluss, turklāt jo biezāka ogas miza un vairāk sēkliņu, jo dāsnāks šķiedrvielu pienesums, bet, runājot par vitamīniem un minerālvielām, ērkšķogās ir visvairāk vitamīna C. Gluži tāpat neiztikt bez B grupas vitamīniem, karotīna, vara sāļiem, kālija, fosfora, dzelža, mangāna, cinka un citām minerālvielām.

Ērkšķogas satur arī vērtīgus antioksidantus, kam ir liela nozīme labas veselības uzturēšanā. Piemēram, kā iepriekš skaidrojusi uztura speciāliste Eva Kataja, to sastāvā ir arī antocianīns, kas palīdz cīņā ar vēzi, novecošanu, iekaisumu un neiroloģiskām problēmām. Ērkšķogu sulu iesaka lietot aknu un zarnu slimību ārstēšanai, bet ērkšķogu lapu tēja palīdz novērst menstruālā cikla traucējumus.

Augstā uzturvērtība gan nenozīmē, ka ogas var ēst bez mēra. Jāatceras, ka tajās ir arī fruktoze, kas lielos apjomos var kaitēt organismam. Turklāt, ja ogas vēl nav nogatavojušās vai tiek apēstas daudz par daudz, tiek uzlikta liela slodze gremošanas sistēmai, kā rezultātā var rasties problēmas ar vēdera izeju.

Ērkšķogas tuvplānā: kā asās ogas uzlabo veselību un skaistumu
Foto: kahvikisu / cc

Tautas medicīna ērkšķogas iesaka pret aptaukošanos, ēdot tās 3–4 nedēļas un paralēli lietojot mazkaloriju produktus, savukārt ērkšķogu sulu iesaka lietot aknu un zarnu slimību ārstēšanai, bet ērkšķogu lapu tēja palīdz novērst menstruālā cikla traucējumus. Saspiestas ērkšķogas vai to sulu var izmantot veselīgas maskas pagatavošanai, galvenokārt sausas sejas ādas barošanai un balināšanai.

Runājot par pagatavošanu, būtiski pieminēt, ka, termiski apstrādājot, ogu uzturvērtība nepazūd, tomēr, ja izvēle ir starp ogu saldēšanu vai ievārījuma veidošanu, veselīgāk tomēr ogas ieziemot saldētavā.

Atbildes par ērkšķogām labvēlīgiem apstākļiem, to stādīšanu, krūmu pavairošanu un citām niansēm saistībā ar šo aso ogu meklē šeit.

Source info

DELFI Viņa


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl