Foto: Shutterstock
Runājot par krizdolēm vai stiķenēm, visi saprot, ka runa ir vien par tām pašām ērkšķogām, kuras vietu atradušas gandrīz ikvienā dārziņā. Kā skābeni saldās ogas ar asumiņiem uzlabo mūsu veselību un skaistumu, lūk, turpinājumā.

Pirmā valsts, kas aktīvi sāka pievērsties ērkšķogu krūmu audzēšanai no sēklām un lielāka zaru vainaga izveidei, kā jau stāstījām, bija Nīderlande, taču popularitāti ērkšķogas ieguva vien 19. gadsimtā, kad sākās aktīvs britu selekcionāru darbs pie dažādu variāciju izveides. Selekcionāri bija īsteni entuziasti, jo veidoja pat speciālus klubus un konkursus, sacenšoties par to, kurš izveidos krūmu ar vislielākajām ogām.

Ērkšķogām ir augsta uzturvērtība – to sastāvā ir šķiedrvielas, kas ir arī lielākais šīs ogas pluss, turklāt jo biezāka ogas miza un vairāk sēkliņu, jo dāsnāks šķiedrvielu pienesums, bet, runājot par vitamīniem un minerālvielām, ērkšķogās ir visvairāk vitamīna C. Gluži tāpat neiztikt bez B grupas vitamīniem, karotīna, vara sāļiem, kālija, fosfora, dzelža, mangāna, cinka un citām minerālvielām.

Ērkšķogas satur arī vērtīgus antioksidantus, kam ir liela nozīme labas veselības uzturēšanā. Piemēram, kā iepriekš skaidrojusi uztura speciāliste Eva Kataja, to sastāvā ir arī antocianīns, kas palīdz cīņā ar vēzi, novecošanu, iekaisumu un neiroloģiskām problēmām. Ērkšķogu sulu iesaka lietot aknu un zarnu slimību ārstēšanai, bet ērkšķogu lapu tēja palīdz novērst menstruālā cikla traucējumus.

Augstā uzturvērtība gan nenozīmē, ka ogas var ēst bez mēra. Jāatceras, ka tajās ir arī fruktoze, kas lielos apjomos var kaitēt organismam. Turklāt, ja ogas vēl nav nogatavojušās vai tiek apēstas daudz par daudz, tiek uzlikta liela slodze gremošanas sistēmai, kā rezultātā var rasties problēmas ar vēdera izeju.

Tautas medicīna ērkšķogas iesaka pret aptaukošanos, ēdot tās 3–4 nedēļas un paralēli lietojot mazkaloriju produktus, savukārt ērkšķogu sulu iesaka lietot aknu un zarnu slimību ārstēšanai, bet ērkšķogu lapu tēja palīdz novērst menstruālā cikla traucējumus. Saspiestas ērkšķogas vai to sulu var izmantot veselīgas maskas pagatavošanai, galvenokārt sausas sejas ādas barošanai un balināšanai.

Runājot par pagatavošanu, būtiski pieminēt, ka, termiski apstrādājot, ogu uzturvērtība nepazūd, tomēr, ja izvēle ir starp ogu saldēšanu vai ievārījuma veidošanu, veselīgāk tomēr ogas ieziemot saldētavā.

Atbildes par ērkšķogām labvēlīgiem apstākļiem, to stādīšanu, krūmu pavairošanu un citām niansēm saistībā ar šo aso ogu meklē šeit.

Receptes, ko vērts izmēģināt

Banānu un ērkšķogu smūtijs

Foto: DELFI

Kad kārojas kaut kas salds, bet ne pārlieku trekns, smūtijs būs pašā laikā. Kā brokastīs, tā launagā vai vēlā vakarā.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu marmelāde ziemai

Foto: Shutterstock

Ērkšķogu marmelāde ziemai, kas glabājas ļoti labi. Visgardākā sanāks no ogām, kas nav pilnībā gatavas.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu un banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ērkšķogu un banānu ievārījums noderēs gan pankūkām, gan maizītēm, gan tortēm un kūkām.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu kompots

Foto: Shutterstock

Vienkāršs ērkšķogu kompots. Ja kompotu gribas šķidrāku, izmanto vairāk ūdens un cukura. Ogām jābūt pazaļām.

Lasīt vairāk

Marinētas ērkšķogas

Foto: Shutterstock

Marinētas ērkšķogas pasniedz pie teļa vai putna gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu pudiņš

Ērkšķogu pudiņš visgardāk ēdot kopā ar pienu.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu ievārījums no zaļām ogām

Foto: Shutterstock

Ērkšķogu ievārījums no zaļām ogām ziemas krājumu plauktam.

Lasīt vairāk

Marinētas ērkšķogas ar kanēli

Foto: Shutterstock

Marinētas ērkšķogas ar kanēli, krustnagliņām un smaržīgajiem pipariem.

Lasīt vairāk

'Aukstais' ērkšķogu un apelsīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

'Aukstais' ērkšķogu un apelsīnu ievārījums - pankūkām pildījumiem un vienkārši uz maizes.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu krēms

Ērkšķogu krēms gardam desertam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!