Foto: Shutterstock
Karstajās vasaras dienās viens no iecienītākajiem cilvēku kārumiem ir saldējums. Neapšaubāmi – šajā laikā pieprasījums pēc kāruma pieaug. Tomēr jāpatur prātā, ka ar tā lietošanu uzturā, īpaši, ja ikdienā tev nav daudz fizisko aktivitāšu, nevajadzētu aizrauties. Tas attiecas arī uz gadījumiem, kad saldējuma iepakojums vēsta, ka tas ir "veselīgs" našķis.

Lietojot uzturā saldējumu, ir jāpievērš uzmanība tam, cik daudz cukura tajā ir un vai tam nav pievienoti nevērtīgi tauki vai citas sastāvdaļas, no kā tu gribētu izvairīties. Tāpat ir jāatceras, ka tas nav produkts, ko ieteicams ēst katru dienu neierobežotā daudzumā. Gluži tāpat kā citi našķi, tas uzturā jālieto ar mēru.

Ja tomēr vēlies sevi palutināt nedaudz biežāk vai arī pacienāt ar saldējumu pacienāt bērnus, pamēģini pagatavot saldējumu pati. Tā tu varēsi kontrolēt ne tikai pievienotā cukura daudzumu, bet arī sastāvdaļu kvalitāti. Saldējumu var lieliski aizstāt ar našķi, kas gatavots no sasaldētām ogām un augļiem. Šajā rakstā tu vari iepazīties ar 10 vienkāršām un gardām saldējumu receptēm, bet šeit atradīsi ieteikumus našķa pagatavošanai bez saldējuma mašīnas.

Viens no populārākajiem saldējumiem Latvijā ir plombīra saldējums, liecina tirgus izpētes uzņēmuma "Nielsen" dati. Plombīra saldējuma tirdzniecības apjoms Latvijas lielveikalos veido gandrīz vienu trešdaļu no kopējā pārdošanas apjoma. Plombīrs saglabā savas līderpozīcijas no maija līdz septembrim, kas ir saldējuma tirdzniecības karstākā sezona. Otrajā vietā ierindojas dabīgā krējuma un piena saldējumi, bet trešajā vietā ir lētāki saldējumi, kas gatavoti no piena pulvera. Tāpat jāpiebilst, ka Latvijā ir iecienīti vietējo ražotāju saldējumi. Pircēji bieži izvēlas arī Lietuvā un Igaunijā gatavotus našķus.

Saldējums ir un būs kārums, pat ja ražotājs to sauc par ''veselīgu''

Foto: Shutterstock

Saldējums ir kārums, par to nevar būt nekādu šaubu, raksta "Healthline". Tas ir saldēts deserts, kas parasti satur daudz cukuru, bet maz vērtīgu uzturvielu. Netrūkst arī saldējumu, kas reklāmās vai uz iepakojuma tiek pozicionēti kā "veselīgi" vai vismaz "veselīgāki" nekā citi, tomēr uz šādu informāciju paļauties nevajadzētu, jo parasti arī šie produkti ir bagātināti ar mākslīgām sastāvdaļām, turklāt arī ne visu to, kas ir dabīgs, ir ieteicams lietot neierobežotos daudzumos. Tas attiecas, piemēram, uz dabīgu saldo krējumu, kas satur daudz taukvielu.

Izvēloties saldējumu ar zemāku pievienotā cukura daudzumu, jāpatur prātā, ka arī mākslīgie saldinātāji vai cukuri ko rasotājs mēģina noslēpt zem kāda cita nosaukuma palielina liekā svara un aptaukošanās risku. Tāpat tiem pievienotās vielas var radīt gremošanas sistēmas problēmas, kā arī vēdera pūšanos. Tāpat neaizmirsti, ka saldējuma padarīšana par "veselīgāku" ir daļa no mārketinga stratēģijas, kas nereti patērētājiem liek maksāt vairāk.

"Health" norāda, ka nereti pievieno saldējumam vitamīnus un uzturvielas, kas padara to vērtīgāku, bet noteikti ne veselīgāku. Saldējums varbūt satur īstu pienu un mazāk pievienoti cukuru, bet tas nenozīmē, ka ar to vari aizstāt maltīti vai katru vakaru notiesāt puskilogramu šī našķa.

Pievērs uzmanību saldējuma sastāvam un izmēram

Foto: Vida Press

Protams, ja laiku pa laikam notiesāsi saldējuma porciju, nekas ļauns tev nenotiks, bet, to darot, pievērs uzmanību saldējuma sastāvam un porcijas izmēram. Pirms iegādājies saldējumu, salīdzini vairākus našķus, pievēršot uzmanību tā enerģētiskajai vērtībai un sastāvam. Ir iespējams atrast saldējumus ar zemāku cukura un tauku sastāvu, kā arī tādus, kuru gatavošanā ir izmantots vairāk dabīgu sastāvdaļu.

Jebkurā gadījumā paturi prātā, ka jāpievērš uzmanība arī saldējuma porcijas izmēram. "Health" norāda, ka pasaulē ir nopērkami arī saldējumi, kuru sastāvā ir patiešām vērtīgi produkti, piemēram, banāni, kaņepju olbaltumvielas, augļi un kļavu sīrups. Lai arī tajos nekā bīstama vai kaitīga nav, tie ir kalorijām bagāti, tāpēc tos nevajadzētu ēst bieži un lielos daudzumos.

Atceries, ka pilnvērtīgām maltītēm un svaigiem produktiem, nevis našķiem, vajadzētu būt tavam pamata vitamīnu un minerālvielu avotam. Saldējums ir deserts, ar ko sevi palutināt laiku pa laikam, nevis produkts, ko ieviest ikdienas uzturā.

Speciāliste: nav vērts saldējumā meklēt kaut ko veselīgu, ja vien negatavo pats

Foto: Shutterstock

Arī "Vivendi" uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka saldējums ir tieši tāds pats našķis kā citi. Tajā nav vērts meklēt neko veselīgi. Vienīgais izņēmums ir gadījums, kad saldējumu gatavo pati, izmantojot saldētus augļus un ogas.

"Pret saldējuma ēšanu jāattiecas tāpat kā pret jebkuru citu kārumu baudīšanu – jāēd ar mēru. Vairāk par vienu saldējumu dienā neieteiktu, turklāt vēlams arī, lai saldējums nebūtu katru dienu, visu trīs vasaras mēnešu garumā. Dienās, kas aktīvi pavadītas svaigā gaisā, braucot ar riteņiem, peldoties vai spēlējot volejbolu, saldējums nekādu lielo skādi nenodarīs, bet tiem, kas piekopj mazkustīgāku dzīvesveidu, arī ar saldējumu būtu jānašķojas mazāk," norāda speciāliste.

Izvēloties piena un krējuma saldējumus, Kataja aicina pievērst uzmanību tam, vai našķim nav pievienotas mazvērtīgas augu eļļas. "Labāk dot priekšroku tiem saldējumiem, kuriem augu tauki nav likti klāt. Savukārt tiem, kas no taukiem baidās un izvēlas tā saucamos sulu saldējumus, ieteiktu apskatīties cukura saturu. Nereti viens saldējums jau var saturēt teju visu no dienā ieteicamās cukura normas – 25 gramus."

Saldējums tavā virtuvē: kā to pagatavot ne vien gardu, bet arī veselīgu

Foto: Shutterstock

Lai arī speciālisti norāda, ka saldējums pavisam noteikti ir kārums, mājās gatavots, tas būs krietni veselīgāks un vērtīgāks. Taisot saldējumu, tu vari kontrolēt, cik daudz saldinātāja pievieno, ja vispār to izmanto, kā arī izvēlēties tā sastāvdaļas. Tas nozīmē, ka tevis gatavotajam kārumam nebūs klāt mākslīgu saldinātāju, krāsvielu vai nevērtīgu taukvielu, un tas noteikti būs piemērotāks ne tikai sevis, bet arī draugu, tuvinieku un bērnu pacienāšanai.

Ieskaties "Tasty" recepšu krājumos un atrodi sava jaunā mīļākā saldējuma recepti!

Superātrais banānu un melleņu saldējums

Foto: Privātā arhīva foto

Lai zibens ātrumā pagatavotu atveldzējošu saldējumu, pietiek vien ar banāniem un sauju ogu. Variācijas var būt dažādas, banāniem pievienojot zemenes, avenes, šokolādes krēmu, zemesriekstu sviestu, riekstus vai ko citu, kas ledusskapī ir pa rokai. Rezultāts neliks vilties nevienā salikumā. Recepti iesaka Zane Bitmane.

Lasīt vairāk

Divas vienkāršas metodes, kā mājās pagatavot saldējumu bez saldējuma mašīnas

Foto: Shutterstock

Tveicīgajās un saulainajās dienās saldējums ir viens no tiem našķiem, ko kārojas baudīt pat vairākas reizes dienā. Tie, kas pamēģinājuši mājās gatavoto saldējumu, zinās – otru tik garšīgu neatrast. Tomēr, ko darīt, ja nav speciālā saldējuma gatavošanas mašīna?

Lasīt vairāk

Neparasti gardais rupjmaizes saldējums

Foto: Shutterstock

Neparasti gards kārums – rupjmaizes saldējums, ko noteikti jānogaršo patriotu mēnesī novembrī.

Lasīt vairāk

'Dzīvo garšīgi': fiksais banānu un kafijas 'nice cream'

Foto: Annija Mihelsone
"Tasty" projekta "Dzīvo garšīgi!" ietvaros apciemojām bloga "Upene" lolotāju Anniju Mihelsoni un kopā gatavojām "nice cream" - saldējuma alternatīvu no banāniem. Pērn šis deserts bija teju katra blogera arsenālā, laiks to atkal izcelt saulītē! Projekta ietvaros viesosimies pie dažādiem kulinārijas lietpratējiem un entuziastiem, bet šoreiz iedvesmojies un mācies arī tu, kā var pagatavot garšīgu un veselīgu desertu vien no trīs sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Saldējuma vēsture: kā aukstais našķis kļuva par latviešu iecienītu kārumu

Foto: Publicitātes foto

Kas var būt labāks par atsvaidzinošu un gardu saldējumu siltajos vasaras mēnešos? Saldējums dažādās garšu variācijās un formās – uz kociņa un vafeļu glāzītēs, šokolādes glazūrā, ar ievārījumu un lielā ģimenes iepakojumā – ir mīlētāko gardumu saraksta neatņemama sastāvdaļa, un vairs nevaram iedomāties vasaru bez šī našķa, pat ja termometra stabiņš rāda ne tik vasarīgu gaisa temperatūru.

Lasīt vairāk

Aukstais našķis uz kociņa: kā pagatavot jogurta saldējumu

Foto: Shutterstock

Lai arī vasara mūs šogad nelutina ar svelmi, siltākajās dienās nevaram liegt saldējuma baudīšanu. Saldējuma gatavošana ir iespējama bez speciālās iekārtas, turklāt ir pat vērts pagatavot tā vairāk un glabāt saldētavā, lai jebkurā brīdī, kad uznāk vēlme pēc vēsā našķa, pa rokai būtu pašu gatavotais kārums.

Lasīt vairāk

Zemeņu sorbets, ko var pagatavot 5 minūtēs

Foto: Shutterstock

Zemeņu sorbets garšo tikpat labi kā zemeņu saldējums, bet tam ir viens liels pluss – šo gardo un atsvaidzinoši vasarīgo desertu var pagatavot piecās minūtēs.

Lasīt vairāk

Vienkāršs triks, kā ātrāk sasaldēt ledus kubiņus un pašgatavotu saldējumu

Foto: Shutterstock

Vasarā ledus krājumi saldētavās sarūk ne pa dienām, bet pa stundām, jo ledus kubiņi tiek izmantoti gan dažādu atspirdzinošu dzērienu papildināšanai, gan gurķu "atdzīvināšanai", gan auksto zupu ātrākai atvēsināšanai un ledus kafijas pagatavošanai. Bet, ko iesākt, ja ledus krājumi beigušies, bet doties uz veikalu nepavisam negribas. Un kā ātrāk sasaldēt mājās gatavotu saldējumu? Izrādās ir kāds vienkāršs triks, kas palīdzēs abos gadījumos.

Lasīt vairāk

Varavīksnes saldējums vienradžu ballītei: vienkārša recepte un videopamācība

Foto: Kadrs no video

Saldējums ir neatņemama vasaras ballīšu sastāvdaļa, un, protams, vislabāk garšo tieši mājās gatavotais. Kad šķiet, ka izmēģinātas teju visas iespējamās un neiespējamās garšu variācijas, ir laiks ķerties pie eksperimentiem ar krāsām un pagatavot visās varavīksnes krāsās zaigojošu saldo kārumu. Šis vienradžu iecienītais kārums noteikti nevienu neatstās vienaldzīgu un bērnu acīs tevi padarīs par īstu burvi, kas virtuvē spēj paveikt brīnumu lietas. Lasi tālāk un uzzini, kā tad pagatavot varavīkšņoto saldējumu.

Lasīt vairāk

Supervienkāršais citronu saldējums no trīs sastāvdaļām

Foto: DELFI

Man patīk izmēģināt dažādas internetā atrastas receptes – jo īpaši tad, ja tiek solīts: "Izdosies vienmēr, garšo dievīgi, jums patiks!" Rezultāti mēdz būt dažādi – reizēm jāpiktojas par nejēdzīgi izlietotiem produktiem, bet reizēm nudien ir prieks – jā, tiešām vienkārši un supergardi! Šis saldējums ir veiksmīgo eksperimentu kategorijā – tikai trīs sastāvdaļas, izdodoties vienmēr, nav nepieciešama saldējuma mašīna. Protams, ka bija jāizmēģina!

Lasīt vairāk

Fiksais saldējums no trīs sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Kas gan būtu gada siltā sezona bez saldējuma! Ja esi pieņēmis, ka pašam pagatavot saldējumu ir pārāk sarežģīti, nāksies to pieņemt kā stereotipu, jo šī recepte ir katram pa spēkam, turklāt rezultāts garšos tik labi, ka roka nemaz vairs nesniegsies pēc veikalā nopērkamajiem saldējumiem.

Lasīt vairāk

Arbūza saldējums

Foto: Shutterstock

Arbūza saldējums amerikāņu gaumē – auksts šerbets ar saldo krējumu. Saldējums sanāks vienmērīgāks, ja gatavošanā izmantosi saldējuma mašīnu.

Lasīt vairāk

Sālītais ananasu saldējums spāņu gaumē

Foto: Publicitātes attēls

Salds vaniļas saldējums, kas papildināts ar ananasu svaigumu un mazliet neparastāku piedevu – Himalaju sāls graudiņiem. Recepti piedāvā "Rimi gardēdis" un šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Mājas saldējums no skābā krējuma

Foto: Publicitātes attēls

Krēmīgs skābā krējuma saldējums ar olām. Gatavo saldējumu ēd kopā ar svaigām ogām vai kādu saldu mērci, piemēram, šokolādes. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks divi litri saldējuma. Recepti piedāvā "Rimi gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Šokolādes sorbets

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atspirdzinošs un ledus auksts deserts tveicīgajām vasaras dienām – šokolādes sorbets. Lai gan par sorbetu parasti dēvējam tādus saldētos krēmus, kuriem pievienots pavisam nedaudz alkohola, šoreiz noteikti jāpiedēvē nosaukums šim gardajam šokolādes brīnumam. Jo mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!