Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Republikas Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar Valsts kanceleju izstrādājusi infografiku par to, kādi valsts apmaksāti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi ir pieejami ikvienam, kas mēdz būt agresīvs pret savu otro pusīti, bērniem vai citiem ģimenes locekļiem. Tās ir gan individuālas psihologa konsultācijas, gan grupu nodarbības, kur cilvēks ar tendenci problēmas "risināt" ar fiziskā spēka palīdzību var mācīties savaldīt savas dusmas un kontrolēt emocijas, lai šādas epizodes vairs neatkārtotos.

"Valsts finansēta sociālā rehabilitācija ir pieejama gan cietušām sievietēm, gan arī varmākām, kas bijuši agresīvi ģimenē. Tas nepieciešams, lai efektīvi risinātu situāciju ģimenēs, jo tikai komplekssdarbs ar ģimeni kopumā var dot būtisku ieguldījumu vardarbības seku mazināšanai," portālam Rutks.lv pastāstīja LM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Buraka.

"Šis pakalpojums ir vajadzīgs, jo tas sniedz labus rezultātus. Tā ir iespēja mazināt pārdzīvojumus, mainīt dzīvi un novērst jaunus vardarbības gadījumus. Šādu iespēju nodrošināsim arī turpmāk. Speciālistiem jāstrādā ar abām pusēm – gan cietušo, gan varmāku, – jo katrs cilvēks potenciāli var būt brīvs no vardarbības un cienīt sievietes kā mātes, meitas, māsas, sievas un draudzenes."

Atgādinām, ka Latvijā izplatītākā vardarbības forma ir vīrieša fiziska vardarbība pret dzīvesbiedri, no kuras savas dzīves laikā cietuši 32 procenti sieviešu.

Diemžēl sabiedrībā ir daudzi mīti un stereotipi par vardarbību ģimenē un vardarbību pret sievietēm, piemēram, "vardarbība notiek tikai nelabvēlīgās ģimenēs", "sieviete pati ir vainīga/pelnījusi, ka pret viņu izturas vardarbīgi", "ja sieviete neiet projām, droši vien viņai šāda dzīve patīk". Šie mīti traucē efektīvi risināt esošo situāciju.

No šā gada janvāra ir pieejama valsts apmaksāta sociālā rehabilitācija pieaugušām personām, kas ir cietušas no vardarbības, un arī personām, kas bijušas vardarbīgas.

Līdz 2015. gada oktobrim sociālo rehabilitāciju no vardarbības cietušajiem ir saņēmušas 62 personas, savukārt rehabilitāciju vardarbību veikušām personām ir saņēmušas 37 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!